2015-04-22 11:29:38
Φωτογραφία για NTOKOYMENTO: Η άποψή της οικογένειας του Νικήτα για το πως δολοφονήθηκε το 22χρόνο παλικάρι στο ΚΕΕΜ Σπαρτής
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ... ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ και το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή συνέβαλαν να γκρεμιστούν τα στεγανά του Στρατού και να αναδειχθεί η πραγματική στόχευση της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΓΕΣ για το θάνατο του 22χρονου στρατιώτη από πνευμονία στην Σπάρτη, που καλλιεργούσε την εντύπωση ότι ο Στρατός έκανε ότι μπορούσε για να σώσει την ζωή του παλικαριού, επιχειρώντας την συγκάλυψη των σοβαρότατων ευθυνών του Στρατού.

Ήταν οι καταγγελίες των συναδέλφων φαντάρων και των συγγενικών τους προσώπων που ανέτρεψαν αυτή τη μεθόδευση, που επίσης ενισχύθηκε από την ανάθεση της ευθύνης της ΕΔΕ σε αξιωματικό της ίδιας της μονάδας. Ήταν οι συνάδελφοι του άτυχου Νικήτα που ανέφεραν ότι ενώ το 22χρονο επί 10 μέρες βασανίζονταν από ασθένεια, κανείς δεν νοιάστηκε. Το παιδί κοιμόταν στους θαλάμους, δεν είχε απαλλαγεί από τις υπηρεσίες, δεν του έδωσαν καμιά αγωγή
. Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί, το φόρτωσαν σε ένα ΚΤΕΛ και με συνοδεία συναδέλφου του φαντάρου πήγε στο 401 Σ.Ν., αντί να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο συνοδείας γιατρού! Τέλος, η ΕΔΕ αποκάλυψε ότι από τους 817 νεοσύλλεκτους που είχαν παρουσιαστεί μαζί με τον άτυχο νεαρό 260 αρρώστησαν. Οκτώ απ΄αυτούς προσβλήθηκαν από πνευμονία. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχει σε ιατρικό προσωπικό στις μονάδες.

Η Δραματική μαρτυρία της οικογένειας του 22χρονου παλικαριού

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ήρθε σε επικοινωνία με τους γονείς του Νικήτα, οι οποίοι αποκάλυψαν γεγονότα συγκλονιστικά και εξίσου σοκαριστικά, την απανθρωπιά και αδιαφορία που κυριαρχούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με πρώτα θύματα τους στρατευμένους και τους γονείς τους. Είναι καταγγελίες που θα μιλήσουν στην καρδιά του καθενός, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Εμείς ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ υποσχόμαστε ότι θα κλιμακώσουμε την καθημερινή συνδικαλιστική μας παρέμβαση ώστε να μην ξαναζήσει κανείς τα όσα βίωσαν ο Νικήτας, οι γονείς και οι συνάδελφοι του.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μαρτυρία των γονιών ο Νικήτας παρουσιάστηκε στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη, έχοντας μαζί του τις απαιτούμενες εξετάσεις. Θα περάσει από επιτροπή του Υγειονομικού που λόγω παχυσαρκίας θα κρίνει την σωματική του ικανότητα Ι4. Μετά την ορκωμοσία θα μετατεθεί στο Γύθειο για να εκπαιδευτεί ως μάγειρας, αλλά η επιτροπή «τον κόβει». Στη συνέχεια πηγαίνει στο ΚΕΕΜ Σπάρτης –όπου ανήκει η μονάδα του Γυθείου- μέχρι να πάρει φύλλο πορείας για την επόμενη τοποθέτηση του.

Εκεί αρχίζει το δράμα που είχε την χειρότερη κατάληξη. Για (10) μέρες θα παραμείνει στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, όπου καθημερινά συνομιλεί με την οικογένεια του, μεταφέροντας την εικόνα της ολοένα μεγαλύτερης επιδείνωσης της υγείας του, αφού στο μεταξύ έχει ασθενήσει. Όπως λέει ο ίδιος, αλλά επίσης υποστηρίζουν οι συνάδελφοι που μοιράζονταν τον ίδιο θάλαμο, «δεν κοιμάται καλά, στον ύπνο κόβεται η αναπνοή του».

Σύμφωνα πάντα με τους γονείς, για την αντιμετώπιση της ασθένειας του θα χορηγηθούν από το ιατρικό προσωπικό της μονάδας depon, αντιβηχικό σιρόπι-περακεταμόλη των 500 mg-μεφαιναμικό οξύ (φάρμακα κατασκευής του Ε.Σ.). Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η δικαιοσύνη, είναι το γεγονός ότι ενώ είναι άρρωστος, δίνει υπηρεσίες, κάνει αγγαρεία μαγειρείων, εκτελεί χρέη θαλαμοφύλακα (1ο νούμερο-μεσαίο-πρωινό) και ενώ κοιμάται στο θάλαμο με τους υπόλοιπους φαντάρους, δεν του πάνε φαγητό εκεί!

Παραπονιέται συνεχώς για τη βρώμα που κυριαρχεί στη μονάδα: άθλια κατάσταση στο θάλαμο, στο μπάνιο, άγνωστη λέξη η υγιεινή. Οι στρατευμένοι υποχρεώνονται να νοικιάζουν δωμάτια ξενοδοχείων στις εξόδους τους, καταθέτοντας το ελάχιστο χαρτζιλίκι τους στους ξενοδόχους της Σπάρτης, για να κάνουν ένα μπάνιο.

Όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει. Δεν κοιμάται καλά.

Επίσης, παραπονιέται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι του για την έλλειψη θέρμανσης. Κάνει πολύ κρύο. Θέρμανση παρέχεται από τις 9.00 μ.μ. και για ελάχιστη ώρα.

Τόσο ο φαντάρος, όσο και οι γονείς του αισθάνονται απελπισία. Σκέφτονται «να βγουν στα κανάλια» μήπως και ευαισθητοποιηθεί η ηγεσία, μήπως και ληφθούν κάποια μέτρα.

Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάσταση της υγείας του Νικήτα και της πλήρους εξασθένισης του, κάποια στιγμή «τον παίρνει ο ύπνος ενώ συνομιλεί μαζί τους στο τηλέφωνο».

Η γιατρός επιτέλους ανησυχεί. Το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης του από το ΚΕΕΜ Σπάρτης, του χορηγεί οξυγόνο, τον βάζει να κοιμηθεί στο αναρρωτήριο και αποφασίζει να τον στείλει στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ όλα αυτά είναι γνωστά στα όργανα υπηρεσίας και τους συναδέλφους του, που παραπονιούνται για την έλλειψη της απαιτούμενης περίθαλψης και καταγγέλλουν ότι δεν του είχε δοθεί ούτε αντιβίωση!

Και ενώ το παλικάρι μεταφέρεται με ΚΤΕΛ στο 401 ΣΝ, παραβιάζοντας τις σχετικές διαταγές, και ενώ οι γιατροί στο ΚΕΕΜ είχαν κρίνει ότι «ο Νικήτας μπορούσε να περπατήσει», έχει σημασία να δείξουμε πως το πληροφορείται η οικογένεια. Που βασικά δεν το πληροφορείται. Το παιδί «χάνεται δύο μέρες από το τηλέφωνο» (από τις 12/3 έως τις 14/3) και οι γονείς πληροφορούνται ότι το παιδί τους βρίσκεται στο 401 ΣΝ, όταν μετά από επαναλαμβανόμενες κλήσεις –φυσικά η αγωνία τους έχει χτυπήσει κόκκινο-, ένας φαντάρος τους απαντά καθώς ο Νικήτας έχει ξεχάσει το τηλέφωνο του στο θάλαμο του ΚΕΕΜ.

Οι γονείς αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επίσημη υπεύθυνη ενημέρωση της οικογένειας από τη διοίκηση της μονάδας ούτε για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του παλικαριού, ούτε για τη μετακίνηση του στο 401 ΣΝ. Μάλιστα, ένας Λοχαγός, όργανο υπηρεσίας, με τον οποίο συνομιλούν, τους ενημερώνει γενικόλογα όταν οι ίδιοι επιχειρούν να πληροφορηθούν τι συμβαίνει στο παιδί τους. Η οικογένεια από μόνη της μαθαίνει ότι ο Νικήτας βρίσκεται στο Σ.Ν.

Ο Νικήτας εν τω μεταξύ σβήνει. Με την είσοδο του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενημερώνεται ο Αρχίατρος, του παρέχεται οξυγόνο και μπαίνει στη ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε και μπαίνει σε καταστολή.

Ο γιατρός που τον παρακολουθεί, τηλεφωνικά ενημερώνει ότι το παιδί είναι πάρα πολύ σοβαρά και φέρεται να ρωτά τον πατέρα «αν έχει άλλο παιδί»!

Η πνευμονία προκάλεσε τοξικό μικρόβιο που καταστρέφει τα ζωτικά του όργανα.

Οι γιατροί στο 401 Σ.Ν. σε μια έμμεση ομολογία της λανθασμένης αντιμετώπισης του Νικήτα κάποια στιγμή λένε: «αν το παλικάρι είχε έρθει δύο μέρες πιο μπροστά ούτε στη ΜΕΘ δε θα έμπαινε, θα αντιμετωπιζόταν στο θάλαμο».

Αξίζει να επισημάνουμε άλλο ένα στοιχείο της απανθρωπιάς τους. Ο διοικητής του ΚΕΕΜ θα συνομιλήσει με τους γονείς μια μέρα πριν πεθάνει το παλικάρι, η απώλεια του οποίου, όπως χειρίστηκαν τα πράγματα, ήταν θέμα χρόνου. Όταν ρωτήθηκε από την οικογένεια του Νικήτα γιατί δεν τους ενημέρωσε απαντά με θράσος:

«εγώ στέλνω 10-15 στρατιώτες στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σιγά μην ειδοποιήσω όλες τις οικογένειες.».

«Και γιατί δεν ενημέρωσε κάποιος άλλος;»

Απάντηση διοικητή, που άλλαξε τακτική: «σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη»!

Σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτόν τον Στρατό καλούμαστε να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας στο πλαίσιο του θεσμού της Υποχρεωτικής Στράτευσης, που βεβαίως ούτε υποχρεωτική ήταν ούτε τόσο επικίνδυνη για τους αστούς πολιτικούς, αριστερούς και δεξιούς!

Τέλος, σας καλούμε να διαβάσετε μαζί μας αποσπάσματα της επιστολής του έστειλε (1/3/2015) ο ΑΓΕΣ Τελλίδης στην οικογένεια του άτυχου Νικήτα.

«Κύριε Λιθ Για την απώλεια του αγαπητού σας γιού, θα ήθελα να σας εκφράσω, εκ μέρους του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ο Νικήτας θα ζει πάντα στη μνήμη όλων μας, σαν άξιος Στρατιώτης που υπηρέτησε την Πατρίδα του και έπεσε θύμα μιας τραγικής νόσου….».

Έπεσε λοιπόν θύμα ο Νικήτας μιας τραγικής νόσου… γράφει ο Αντιστράτηγος Τελλίδης.

Την ίδια άποψη, που φυσικά αποκρύπτει τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν, σε όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά πρωτίστως στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, έχουν οι Π.Καμμένος, Κ.Ήσυχος και Ν.Τόσκας.

Την Κυριακή 19/4/2015 είδε το φως της δημοσιότητας η απάντηση του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους λόγους απώλειας του 22χρονου συναδέλφου Νικήτα στο ΚΕΕΜ Σπάρτης. Σε μια σύντομη παρουσίαση της θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:

«Περιγράφει τα γεγονότα, όπως συμφέρει το ΓΕΣ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ! Διέταξε ΕΔΕ (χωρίς να αναφέρει πως διεξήχθη), έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα (χωρίς να αναφέρει κάτω από ποιες καταγγελίες). Στην απάντησή του ο Κ.Ήσυχος υποστηρίζει ότι στην Σπάρτη υπηρετούν τρεις αξιωματικοί και τρεις οπλίτες ιατροί (ενώ οι καταγγελίες των φαντάρων αναφέρουν πολύ μικρότερο δυναμικό). Περιγράφει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις κάνοντας λόγο για «αναρρωτήριο και δύο (2) θαλάμους με 43 κλίνες, όπου υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως απομόνωση (χωρίς να απαντά γιατί 10 μέρες το παλικάρι ουσιαστικά κοιμόταν στους θαλάμους μαζί με τους υπόλοιπους φαντάρους, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα). Παραδέχεται ότι αν και υπήρχε ασθενοφόρο ο νεαρός στρατιώτης με τρομερά συμπτώματα από την ασθένεια μεταφέρθηκε από την Σπάρτη στην Αθήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Ερευνάται λέει γιατί…. Όσο για την στελέχωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων με υγειονομικό προσωπικό ο ΑΝΥΕΘΑ επικαλείται το “σωτήριο” για τους πολιτικούς απόρρητο. Και φυσικά δεν απαντά για τις υπουργικές ευθύνες που έχουν αποψιλώσει το Υγειονομικό για να παίξουν επικοινωνιακά παιχνίδια ανεβάζοντας το έργο «η κοινωνική προσφορά του Στρατό, μετατρέποντας την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε περιστασιακή φιλανθρωπία», με πρωταγωνιστές του άμισθους έφεδρους ιατρούς!

Αυτός είναι ο Ελληνικός Στρατός, αυτά αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και οι γονείς τους καθημερινά το έτος 2015, αυτή είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Φαντάροι να κλιμακώσουμε την καθημερινή συνδικαλιστική μας δράση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή. Μόνο συλλογικά, αποφασιστικά, με κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό μπορούμε να σταθούμε απέναντι τους διαφυλάττοντας την ακεραιότητα, την υγεία και την Αξιοπρέπεια μας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ