2015-04-23 12:09:08
Φωτογραφία για Έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας η βραβευμένη παράσταση «Peer Gynt, no man’s land» - Τιμές εισιτηρίων
Συνεχίζει τις αξιόλογες καλλιτεχνικές μετακλήσεις το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο Θοδωρής Αμπαζής και σύμφωνα με πληροφορίες, το διήμερο 5 και 6 Μαίου 2015, στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, θα έρθει η θεατρική ομάδα «The 3rd person theatre group», η οποία μετά την επιτυχή παρουσίαση στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα, μεταφέρει στην Πάτρα την παράσταση με τίτλο «Peer Gynt, no man’s land» βασισμένη στο αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν.

Η ομάδα λοιπόν «The 3rd person theatre group» μετά τη διάκρισή της με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό των Ibsen Awards –Βραβείων Ίψεν στη Νορβηγία, θα βρεθεί για 2 βραδιές στην Πάτρα.

Πρόκειται για μια διασκευή του «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν για 3 ηθοποιούς.

O Πέερ Γκυντ, ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Henrik Ibsen χρησιμοποιώντας το έπος, ως κώδικα δημιουργίας, στήνει τον Πεερ Γκυντ, έναν αντιήρωα στο πρότυπο του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα που με δίψα λαχταρά την επιτυχία. Η περιπέτεια του Πέερ μετατρέπεται σε ένα προσωπικό ταξίδι υποσυνειδήτου και όλα τα επεισόδια γίνονται αφηγήσεις. Η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από 3 άξονες: Πέερ Γκυντ, Όσε, Σούλβαιγ.


Ο Πέερ είναι ο βασικός άξονας που αντιπροσωπεύει τη ζωή, ένα πλάσμα που ανταγωνίζεται τη φύση και προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο μέσα απ το κυνήγι της εξουσίας. Η Όσε, η μητέρα του, η προσωποποίηση της μάνας γης και της πατρίδας του, και η Σούλβαιγ, η αγαπημένη του, το σύμβολο της πίστης και της συγχώρεσης, γίνονται οι δύο επιπλέον πόλοι του έργου και υποδύονται τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται στη διαδρομή του Πέερ. Μια διαδρομή σε ένα σύμπαν άχρονο κι άτοπο, σ' έναν μη τόπο που θα μπορούσε να είναι ιδανικά όλοι οι τόποι.

Η ομάδα βραβεύτηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 για την συγκεκριμένη παράσταση “Peer Gynt, no man’s land”. Η βράβευση έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Skien της Νορβηγίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου

Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Εικαστικός: Αποστόλης Πλαχούρης

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Γιάννης Σαββίδης

Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Δομνίκη Μητροπούλου

Σχεδιασμός Βίντεο παράστασης: Εύη Στάμου

Μοντάζ: Pietro Radin

Camera: Πέτρος Κέφαλος

Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου

Σχεδιασμός promo video: Βαγγέλης Κολότσιος

Οργάνωση παραγωγής: ART MINDS (Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου)

Επικοινωνία: BrainCo

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ.

* Ο θεσμός των International Ibsen Scholarship

Ιδρύθηκε το 2007 από τη Νορβηγική Κυβέρνηση. Στόχος του είναι να βραβεύει καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος και του performing arts τα οποία διαπνέονται από κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, με θέματα παρμένα από έργα του Henrik Ibsen. Σε συνεργασία με την πολιτεία του Skien, πόλη καταγωγής του Ibsen, κάθε 4 χρόνια εκλέγεται ένα συμβούλιο που αξιολογεί τις αιτήσεις που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο και κάνει την επιλογή για να βραβεύσει τις καλύτερες προτάσεις.

Οι λόγοι που το συμβούλιο κάνει τις επιλογές κάθε χρόνο, δημοσιεύονται τη μέρα που ανακοινώνονται οι βραβευμένες ομάδες. Το ποσό που φέτος εγκρίθηκε από το υπουργείο πολιτισμού της Νορβηγίας και μοιράστηκε στις βραβευμένες προτάσεις είναι 135.000 ευρώ.

Το International Ibsen Scholarship δέχτηκε για το 2013, 99 αιτήσεις από 56 χώρες. Τα κριτήρια του συμβουλίου για την επιλογή ήταν τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά. Τους απασχολούσε να υπάρχουν μέσα στις προτάσεις νέες ιδέες για το ανέβασμα έργων του Ίψεν, καθώς και να μπορεί κανείς να διαγνώσει μέσα στις προτάσεις, ανησυχίες και ερωτήματα πάνω στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βιώνουν στη χώρα τους οι αιτούντες. Με βάση αυτά τα κριτήρια το συμβούλιο του Ibsen Scholarship 2013 βράβευσε την πρόταση Peer Gynt. No Man's Land

Η ομάδα The 3rd person theatre group δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Βαλάντη Φράγκο, Αντιγόνη Φρυδά και Ελένη Ζαραφίδου. Ο Βαλάντης Φράγκος έχει πραγματοποιήσει Διεθνείς Οικονομικές και Πολιτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Δραματικής Τέχνης "Δήλος".

Η Αντιγόνη Φρυδά έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης έχει παρακολουθήσει την θερινή Ακαδημία στο Στούντιο Υποκριτικής της Νέας Υόρκης Stella Adler.

Η Ελένη Ζαραφίδου έχει σπουδάσει Ελληνική Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Όλα τα μέλη της ομάδας ζουν και εργάζονται ως ηθοποιοί στην Αθήνα.

Η ομάδα, μελετώντας κλασικά κείμενα και επιχειρώντας πολυπρισματική έρευνα γύρω από εποχές, ρεύματα, κινήματα και ιστορικά δεδομένα, πειραματίζεται πάνω σε παραδοσιακές φόρμες και εξετάζει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας για να οδηγηθεί στη δημιουργία παραστάσεων που ενεργοποιούν τη μνήμη, τόσο τη συλλογική όσο και την προσωπική, προτείνοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, με εργαλεία το παιχνίδι και την απόλαυση που αυτό προσφέρει.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ