2015-04-23 12:52:43
Φωτογραφία για Αδειασαν τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ
Δίχως πόρους, αλλά με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένου

Παναγιώτα Καρλατήρα, Μαίρη Λαμπαδίτη 

http://www.protothema.gr

Ο ασφαλιστικός φορέας βιώνει κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς έχει πάρει μειωμένα ποσά από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει ακόμα εισπράξει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. 

Αντιμέτωπος με χρεοκοπία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες υποχρεούται να προσφέρει στους 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αλλά και την αποπληρωμή των χιλιάδων συμβεβλημένων παρόχων του (γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), στους οποίους οφείλει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. 

Ο ασφαλιστικός φορέας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει πάρει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την ίδια στιγμή έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ο ασφαλιστικός οργανισμός μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα για την κάλυψη των παρόχων του δεν εκταμιεύτηκε ούτε τον Φεβρουάριο ούτε τον Μάρτιο, προκαλώντας εμπλοκή στην εξόφληση, αλλά και πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη αυτή. 


Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να είχε πάρει 650 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο του έτους από τα ασφαλιστικά ταμεία -τις εισφορές των ασφαλισμένων για την περίθαλψη-, αλλά πήρε μόλις 250 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 5,5 δισ. ευρώ. 

Το 2015 η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 107 εκατ. σε σχέση με το 2014, δηλαδή για το τρέχον έτος ο Οργανισμός θα πάρει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 526 εκατ. ευρώ έναντι 633 εκατ. πέρυσι. Η έλλειψη πόρων ταλανίζει τον ΕΟΠΥΥ από συστάσεώς του, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, όπου η ρευστότητα είναι μείζονος σημασίας θέμα για την οικονομία της χώρας είναι εύλογος και ο προβληματισμός σε πολίτες και παρόχους για το παρόν και το μέλλον του.

Πού οφείλεται η οικονομική ασφυξία

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται την οικονομική ασφυξία, αποδίδοντάς τη σε γραφειοκρατικά κωλύματα. Υποστηρίζει αίφνης ότι το υπουργείο Υγείας δεν υπέβαλε έγκαιρα το αίτημα για εκταμίευση της μηνιαίας χρηματοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν είχαν παραδώσει πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί το Γενικό Λογιστήριο για την έγκριση και την εκταμίευση των ποσών. 

Από το Γενικό Λογιστήριο, πάλι, διερωτώνται με νόημα πώς προέκυψε αυτή η γραφειοκρατική εμπλοκή με τα αναγκαία παραστατικά στους φακέλους ειδικά το συγκεκριμένο δίμηνο και ενώ η διαδικασία μέχρι και τον Ιανουάριο γινόταν χωρίς προσκόμματα. 

Οπως αναφέρουν, από το περασμένο έτος έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και των φορέων που χρηματοδοτούνται ώστε να ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία σε εύλογο χρόνο με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση - όπως και γινόταν. Πλέον με τα ταμεία του σχεδόν άδεια, ο ασφαλιστικός γίγαντας θέτει ως προτεραιότητα την κάλυψη των οικονομικών αιτημάτων των ασφαλισμένων και αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για αναλώσιμα και λοιπές παροχές σε είδος που τους χορηγεί.

Κραχ βλέπουν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ

Η οικονομική ασφυξία του Οργανισμού επηρεάζει άμεσα τους παρόχους υγείας, που περιμένουν την αποπληρωμή τους για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Σημειωτέον ότι σε όλους τους παρόχους οφείλονται ποσά της περιόδου 2008-2011.

Περίπου 600 εκατ. ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ άλλα 140 εκατ. είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι η οφειλή των 70 εκατ. ευρώ του τελευταίου διμήνου, δηλαδή για Φεβρουάριο - Μάρτιο, μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό των χρεών προς τον κλάδο του. 

Περίπου 200 εκατ. ευρώ -πλην των ληξιπρόθεσμων- οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές. Η πρακτική που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Βασίλη Μπαρδή, είναι να γίνεται μερική πληρωμή της μηνιαίας οφειλής, σε ετήσια όμως βάση. Ετσι, οι κλινικές περιμένουν την αποπληρωμή νοσηλίων από το 2013 και μετά, έχοντας εισπράξει ποσά που αναλογούν στο 80% ή στο 90% κάθε μήνα. 

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περιμένουν από τον ΕΟΠΥΥ -όχι με μεγάλη αισιοδοξία- και οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές των ασφαλισμένων που εκτέλεσαν τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Τα ληξιπρόθεσμα στον κλάδο των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστα Λουράντο, είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ. 

Οπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», «η διακοπή της ρευστότητας από τον ΕΟΠΥΥ πλήττει όλη την αλυσίδα του φαρμάκου. Εμείς οφείλουμε σε φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές και τράπεζες. Οι πιστώσεις περιορίζονται. Ολοι ζούμε με τον φόβο και την αγωνία μήπως σκάσουν επιταγές, μήπως γίνει κραχ στη φαρμακευτική αλυσίδα». Εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου αποφάσισαν έκτακτη σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα. 

Ούτε ευρώ από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ

Στις 25 Απριλίου θα γνωρίζει το ΙΚΑ πόσα χρήματα έχει περιθώριο να χορηγήσει στον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές του κλάδου υγείας, καθώς προς το τέλος του μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των εσόδων από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (προθεσμία έως 30 Απριλίου). 

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχυρίζεται ότι από τα έσοδα του ΙΚΑ έχει εγγραφεί για τον ΕΟΠΥΥ κονδύλι 250 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο και 150 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Ωστόσο ο φορέας υγείας επισημαίνει ότι δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του 2015, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των παρόχων του. 

Η έξτρα οικονομική δυσπραγία του ΙΚΑ οφείλεται στην κάμψη των εσόδων το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου πριν από την εξαγγελία της ρύθμισης οφειλών. Δηλαδή οι οφειλέτες απέφυγαν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές περιμένοντας μια ρύθμιση αντάξια των προσδοκιών τους. 

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με πέρυσι τα έσοδα εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 51 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ. 

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και από τη ρύθμιση οφειλών παρά τα αισιόδοξα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο, τα οποία δείχνουν ότι μέσα σε 15 ημέρες έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του ΙΚΑ πιστοποιούν ότι σε σχέση με τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2014 αυτά από το «καθυστέρημα» κατέγραψαν μείωση 18%.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ