2015-04-26 11:06:45
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Τουλάχιστον 1.900 οι οικογένειες ζητούν βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Πάνω από 5.000 δημότες του Αγρινίου απευθύνονται στην κοινωνική δομή, με τους αρμοδίους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα πολύ δύσκολο έργο

Όταν ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ενώ η χώρα άρχιζε να βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, όλοι ήλπιζαν πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν και πως οι ανάγκες των οικογενειών θα καλυφθούν με σχετική άνεση, με δεδομένη και την ανταπόκριση που υπήρχε από πολίτες , φορείς και επιχειρήσεις.

Μερικά χρόνια μετά όμως, απαιτήθηκε όχι μόνο η δημιουργία νέων δομών (όπως π.χ. το κοινωνικό φαρμακείο, ιατρείο , φροντιστήριο κλπ) αλλά στη διαδικασία αυτή, μπήκαν και άλλοι φορείς όπως η ενορία του Αγίου Δημητρίου, για την συγκέντρωση τροφίμων , την οργάνωση συσσιτίων κλπ. Οι συνθήκες και η παρατεινόμενη κρίση υποχρέωσαν οι περίπου 400 οικογένειες που βοηθούνταν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο αρχικά, να φτάσουν σήμερα τις 1.869 και συνεχώς να αυξάνονται. Ένας αριθμός που ανταποκρίνεται σε έναν πληθυσμό 5.100 κατοίκων του δήμου Αγρινίου περίπου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή.


»Μιλάμε για τεράστιο θέμα γιατί κάποτε με τα ίδια ΧΡΗΜΑΤΑ αγοράζαμε τρόφιμα για τις μέρες του Πάσχα ή τις ημέρες των Χριστουγέννων που ήταν πολύ λιγότερες οι οικογένειες, να φανταστείτε ότι από το Σεπτέμβριο και μετά έχουν μπει περίπου 400 νέες οικογένειες. Υπάρχουν κριτήρια, υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όλα είναι ελεγμένα, έχουμε φτιάξει, περάσαμε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο το νέο κανονισμό λειτουργίας του παντοπωλείου, υπάρχουν έσοδα – έξοδα, υπάρχουν απ’ όλες τις παρατάξεις εκπρόσωποι, θέλουμε να κάνουμε όλους κοινωνούς και το βασικότερο θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο που ήδη προσφέρουν από το υστέρημα τους πια, γιατί δεν υπάρχουν ήδη οι ίδιες δυνατότητες όπως το 2011, το 2012 ή το 2013 ακόμη, σήμερα οι δυνατότητες των ανθρώπων είναι πολύ λιγότερες.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής.

O δήμος Αγρινίου, συγκέντρωσε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας σημαντικές ποσότητες τροφίμων και άλλων ειδών με δυο «Γιορτές Αγάπης» που διοργανώθηκαν τις μέρες των Χριστουγέννων και στις 2 Απριλίου. Όμως απαιτείται ακόμη πολύς κόπος αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες, ενώ η δυνατότητα σε προσφορά, φαίνεται να λιγοστεύει «Στόχος μας είναι να προσφέρει ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ, να έρχεται στο παντοπωλείο να μας προσφέρει συνέχεια από αυτό το οποίο μπορεί να μας δώσει, ένα πακέτο μακαρόνια για εμάς είναι κάτι. Φανταστείτε ότι όλος αυτός ο κόσμος αναμένει να πάρει κάποια πράγματα που θα τον βοηθήσουν. Ήδη ο δήμος να ξέρετε έκανε μια προσπάθεια με 155.000 ευρώ να δοθούν στις κοινωνικές δομές του δήμου Αγρινίου από τη ΔΕΥΑ, μια επιχείρηση που είχε κέρδη και βάση ενός νόμου του 2014, το 5% των κερδών μπορεί να πάει στις δομές του δήμου που ανήκει η ΔΕΥΑ. Αυτό εμείς το περάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά το έκοψε ο Επίτροπος και κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια να ενεργοποιηθεί αυτός ο νόμος.» τονίζει ακόμη ο κ. Καλαντζής που επισημαίνει πως τη στιγμή που δεν υπάρχουν ΧΡΗΜΑΤΑ όλη η προσπάθεια στηρίζεται στην ευαισθησία των πολιτών, των επιχειρήσεων κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόσφατη Γιορτή Αγάπης συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 πακέτα τροφίμων. Την πρώτη φορά είχαν συγκεντρωθεί 2.200 με 2.300, ενώ τώρα βοήθησαν πολύ και οι κοινότητες Παναιτωλίου, Στράτου, ο Άγιος Κωνσταντίνος, περιοχές που «μπαίνουν» στη διαδικασία στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ακόμη σημαντική είναι η συμβολή Συλλόγων και πολλών σχολείων.

«Ένα πακέτο μακαρόνια ή ένα κιλό ρύζι είναι για μας πολύ. Φυσικά κανένας δεν είναι ευχαριστημένος γιατί όταν έχεις να αντιμετωπίσεις 5.000 ανθρώπους όλοι θα θέλανε να πάρουν από ένα αρνί για το Πάσχα, ένα γουρουνάκι για τα Χριστούγεννα και φυσικά κάθε εβδομάδα να παίρνει από μία τσάντα που να είναι καλυμμένες όλες οι ανάγκες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή γιατί ούτε ΧΡΗΜΑΤΑ υπάρχουν, ο δήμος είναι συμπαραστάτης γιατί όλο αυτό που γίνεται και με την προηγούμενη δημοτική αρχή και με μας που συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματική, είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε 5.000 ανθρώπους» συμπληρώνει μιλώντας στο «Γ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Συγκέντρωση ειδών γίνεται καθημερινά σε ειδικά καλάθια στις εισόδους των σούπερ μάρκετ του Αγρινίου, ενώ παραδόσεις γίνονται στο παντοπωλείο στην οδό Βλαχοπούλου 13, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ή και αργότερα εάν παραστεί ανάγκη. Ζητούνται κυρίως είδη μακράς διάρκειας, αλλά υπάρχουν και ψυγεία, ακόμα και κρέας αν θέλει κάποιος να φέρει υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και άμεσης παράδοσης. Πάντα υπάρχουν οικογένειες που αναμένουν , και πολύτεκνες οικογένειες που όποτε κληθούν έρχονται αμέσως.

Οι γιορτές του Πάσχα πλέον πέρασαν και οι αρμόδιοι τόσο από τον δήμο όσο και εθελοντές, προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με την συνδρομή ευαισθητοποιημένων δημοτών και επιχειρήσεων. Ευχή όλων ήταν οι ανάγκες να καλυφθούν , αλλά όσο η κρίση επιμένει, αυτό καθίσταται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολο…

Πηγή: εφημερίδα «Γεγονός»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ