2015-04-26 15:34:41
Φωτογραφία για ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δραγασάκης: «Επιτακτική ανάγκη» για συμφωνία έως τις αρχές ΜαΐουΚαμμένος: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι εκλογέςΕυ. Βενιζέλος: Απολύτως εγκλωβισμένη η κυβέρνησηΚ.Σημίτης: Μήπως η κυβέρνηση προτιμά το αδιέξοδο;«Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι εντός του Απριλίου» δηλώνει στην ''Αυγή'' της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και με την μέθοδο με την οποία φτάσαμε σε αυτήν» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης είναι επίσης αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταμειακό πρόβλημα. Στη συνέντευξή του, αφού υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα, ανέφερε: «Το ταμειακό αδιέξοδο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών
. Όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση και άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα.Διότι αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης».

Καμμένος: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι εκλογές

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν συμφέρουν αυτή τη στιγμή τη χώρα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα» και δεν έχουν την πολιτική διάθεση να βρεθεί λύση. Μιλώντας το πρωί της Κυριακής, στο Mega, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και προέχει «να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μία διαπραγμάτευση». «Δεν υπάρχει θέμα αναντιστοιχίας της λαϊκής βούλησης με την εκλεγμένη κυβέρνηση» είπε. Αυτό που συμφέρει τη χώρα, όπως επισήμανε, είναι η σταθερότητα και όχι οι εκλογές.

Ωστόσο, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν παράτυπα έξοδο» θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα. «Σε περίπτωση που παραβιαστεί η συνθήκη και πούνε κάποιοι ότι θα ακολουθήσουμε τον Σόιμπλε και πρέπει να βγλουμε την Ελλάδα παράτυπα από την ευρωζώνη, πιθανώς να χρειαστεί», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα πράγματα πάνε καλά» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει «όπως επιθυμεί μία ομάδα».

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για τον οποίο είπε πως «έχει μια εχθρική στάση απέναντι στη χώρα» και πως «δυναμιτίζει τη δήλωση που έκανε η κ. Μέρκελ» ότι θα γίνουν τα πάντα για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ. «Ο κ. Σόιμπλε με ένα 3% που κατέχει στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας ουσιαστικά προσπαθήσει να περάσει ότι η Ευρώπη είναι δικό του μαγαζί, θα παίζει με τους μεγάλους. Αυτό είναι μια προσωπική του πολιτική την οποία ακολουθούν αρκετές χώρες του βορρά και δεν ενδιαφέρονται καν τι γίνεται στο νότο. Αν επιβληθεί η άποψη του κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει λύση», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι «Η συμφωνία θα εξαρτηθεί εάν πράγματι οι εταίροι στην Ε.Ε. κατανοήσουν ότι επιβλήθηκε μία πολιτική η οποία απέτυχε και ο ελληνικός λαός απέρριψε». «Η ελληνική πλευρά έχοντας κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με μεταρρυθμίσεις, με αλλαγές στον δημόσιο τομέα, έχει προσφέρει αρκετά καλή εικόνα για το τι θέλει να κάνει. Η εσωτερική υποτίμηση και η υπερφορολόγηση, η μείωση μισθών και συντάξεων φάνηκε ότι απέτυχε, κάτι που παραδέχονται και οι διεθνείς πιστωτές» σημείωσε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τον τρόπο που γίνονται οι συνομιλίες ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα. «Ο κ. Θεοχαράκης επί 32 ώρες μιλάει με τους θεσμούς. Προχωράμε στα τέσσερα θέματα που ζητούν, προσαρμοζόμαστε χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας, απαντούμε και μετά έρχονται άλλα 25 θέματα».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά τόνισε ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών είναι η ίδια, η δική μας δεν είναι ίδια. «Του κ. Σαμαρά του στέλνανε νομοσχέδια και δεν προλάβαινε να τα μεταφράσει τα έφερνε στα αγγλικά. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε καμία προσπάθεια» σχολίασε. Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ότι «νομίζουν ότι θα αλλάζουν κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τη βούληση των λαών. Τώρα δεν θέλουν τον κ. Βαρουφάκη πριν δεν θέλανε εμένα ως εταίρο στην κυβέρνηση».

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως εγκλωβισμένη η κυβέρνηση

Για επιδείνωση των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, στρατηγικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης και συσσώρευση προβλημάτων, εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ''Καθημερινή της Κυριακής'', επαναλαμβάνοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης οδηγεί σε επιστροφή στην ύφεση και σε τρίτο μνημόνιο.

«Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με την αυτοπεποίθηση της πανίσχυρης πλειοψηφίας, η οποία αυτή τη στιγμή εκφράζει ένα ''άλλο καθεστώς'': 'Για πρώτη φορά δημοκρατία, για πρώτη φορά αριστερά, για πρώτη φορά σκληρή διαπραγμάτευση''. Εν τούτοις, είναι απολύτως εγκλωβισμένη. Δεν έχει ούτε εντολή ρήξης, ούτε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη ρήξη, ούτε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της που να επιτρέπουν τη μεταστροφή» δηλώνει.

Αναφορικά με την πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως «εάν φτάσουμε στην ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η ίδια η έναρξη της διαδικασίας αυτής θα δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα». 

«Η χώρα θα πάει με συνθήκες πάρα πολύ άσχημες είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές. Δεν θα πάει όπως πήγαμε στις 25 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου η χώρα ήταν ακέραιη και παραδόθηκε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αυτής της πολιτικής, αξιακής και πολιτιστικής τερατογένεσης. Από τότε έως σήμερα η χώρα έχει υποχωρήσει, έχει υποβαθμιστεί» προσθέτει.

Στο ερώτημα εάν επανέρχεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι «Η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή μόνοι μας να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της Ευρωζώνης». 

«Αλλά ήδη η Ελλάδα θα έχει υποστεί όλα τα δεινά της επιστροφής στη δραχμή ούσα εντός ευρώ και αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι όταν απειλούν με τη λογική της αυτοκτονίας. Είχα πει και στη Βουλή ότι εμείς θα έχουμε πεθάνει και θα είμαστε εκτός ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, ενώ οι άλλοι μπορεί να περάσουν σε μια περίοδο πένθους, αλλά εμείς θα είμαστε πια αυτοθυματοποιημένοι σε βαθμό εθνικής τραγωδίας» υπογραμμίζει.

Τέλος, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή, θέτει όμως ως όρο την υιοθέτηση της «μόνης εφικτής στρατηγικής».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικεί τη συμμετοχή του σε κανένα κυβερνητικό σχήμα. Αρκετά τα έχει πληρώσει όλα αυτά. Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο πως θα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας εκ των υστέρων δείχνοντας ότι αυτή ήταν η μόνη εφικτή, είτε επειδή θα επιμείνουν σε μια άλλη αντίληψη που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Εάν με ρωτάτε ηθικά, ιστορικά, εθνικά, αν προτιμούμε τη δικαίωση μέσω της προσχώρησης στην πολιτική μας ή μέσω της καταστροφής της χώρας, προτιμώ το πρώτο. Αλλά δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη για το δεύτερο» λέει χαρακτηριστικά.

Κ.Σημίτης: Μήπως η κυβέρνηση προτιμά το αδιέξοδο;

«Ο τρόπος χειρισμού της διαπραγμάτευσης δημιουργεί το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει ή όχι μια λύση σε συνεργασία με την Ευρωζώνη» ή «μήπως προτιμά ένα αδιέξοδο που θα της επιτρέψει να χαράξει τη δικής της διέξοδο;», αναφέρει σε άρθρο του στην ''Καθημερινή της Κυριακής'' ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Καθεστώς το οποίο θα επιτρέπει σε μια χώρα να έχει νόμισμα το ευρώ αλλά να μην υπόκειται στις υποχρεώσεις της ευρωζώνης αποτελεί ουτοπία. Η συνέπεια μιας αδυναμίας πληρωμών θα είναι η χρεοκοπία και μετά η δραχμή και στη συνέχεια η χρόνια καταστροφική φτώχεια. Η σημερινή ασάφεια βλάπτει τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες. Ανάκαμψη σε αβεβαιότητα δεν μπορεί να υπάρξει» τονίζει.

Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές, ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει πως «Θα επιμείνουν η όποια αλλαγή των δανειακών συμβάσεων να είναι βαθμιαία. Θα υποχωρούν στο μέτρο που θα αποκτούν την βεβαιότητα ότι θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας».

«Η απαραίτητη συμφωνία με τους εταίρους δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τη συνέχιση της λιτότητας ούτε με την άρνηση δέσμευσης για την πρόληψη μιας νέας συσσώρευσης ελλειμμάτων. Προϋποθέτει μια ισορροπημένη κατανομή των κινδύνων και των βαρών σε ένα κλίμα συνεργασίας. Οι ιδεολογικές επικλήσεις, οι θορυβώδεις αρνήσεις και οι θεατρικοί θυμοί είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά δεν βοηθούν» καταλήγει.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ