2015-04-27 08:17:06
Φωτογραφία για Καμμένος: Κάνουμε μία πολύ μεγάλη δουλειά για να αναδιοργανώσουμε τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στην... εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαποπουλο

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με χαρά να καλημερίσουμε τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλημέρα σας κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Χριστός Ανέστη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στην εκπομπή μας ως Υπουργός. Κάθε Σαββατοκύριακο έχετε πολλές επισκέψεις, πηγαίνετε σε όλη την Ελλάδα.

Π ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι τόσο πολλά τα στρατόπεδα και οι μηχανισμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θεωρώ ότι ο Υπουργός, η Πολιτική Ηγεσία, έχει την υποχρέωση να βρίσκεται κοντά στους στρατεύσιμους, ώστε να μπορεί να έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Η αλήθεια είναι ότι ήδη κάνουμε μία πολύ μεγάλη δουλειά για να αναδιοργανώσουμε τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, να δημιουργήσουμε εκείνες τις καινούργιες δομές που θα βοηθήσουν και θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και παράλληλα να κλείσουν παλιές δομές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν πλέον θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.


Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα, να δούμε την πορεία της χώρας στον οικονομικό τομέα και να μου πείτε ποια είναι η πληροφόρηση που είχατε μετά το ραντεβού που έγινε χθες το βράδυ ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη για το τελευταίο Eurogroup. Ποια είναι η εικόνα που είχατε; Μιλήσατε με τον κ. Τσίπρα για αυτό;

Π ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η δική μου εικόνα είναι ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με μεταρρυθμίσεις, με αλλαγές στο δημόσιο τομέα, έχει προσφέρει προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία αρκετά μεγάλη εικόνα για το ποιες αλλαγές θέλει να κάνει στην πολιτική που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές και την οποία επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η εσωτερική υποτίμηση απεδείχθη μία λάθος πολιτική. Η συνεχής υπερφορολόγηση των πολιτών και η μείωση των μισθών και των συντάξεων οδήγησαν στη διάλυση της μεσαίας τάξης, στην ανεργία, ιδίως στους νέους, στο 70%. Η πολιτική αυτή λοιπόν απέτυχε και πρέπει να αλλάξει. Την πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορέσαμε ακόμα να την εφαρμόσουμε, λόγω του ότι, όπως βλέπετε, υπάρχει μια ιδιαίτερη πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σας ρώτησα όμως για το Eurogroup που έγινε χθες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας απαντώ ότι πάνε καλά τα πράγματα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Η πληροφόρηση που έχουμε εμείς είναι ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το δούμε. Κυριακή κοντή γιορτή. Πάντως το να υποχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτά για τα οποία θέλει να υποχωρήσει μία ομάδα που διευθύνεται από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αυτό δεν θα γίνει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως κλιμακώνονται οι επιθέσεις από το εξωτερικό είμαστε κοντά σε μία συμφωνία ή είμαστε πιο κοντά στο αδιέξοδο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εάν πράγματι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοήσουν ότι αυτή η χώρα είναι μία ανεξάρτητη χώρα στην οποία επιβλήθηκε μία λάθος πολιτική και αυτή την πολιτική έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι δεν θα τη συνεχίσει. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε και να ακούσουμε τις απόψεις τους, αλλά όχι να μεταφράζουμε νομοσχέδια.

Εμείς πιστεύουμε ότι για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική. Την έχουμε καταθέσει, έχουμε αποδεχθεί ότι ιδίως στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γραφειοκρατία, η διαφθορά είναι δύο θέματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Είναι ξεκάθαρο ότι είχαμε άρνηση πληρωμής φορολογίας από μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και ιδίως από αυτούς οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω, νόμιμα ή παράνομα - συνήθως παράνομα, διότι δεν είχαν τις αντικειμενικές δυνατότητες να το κάνουν αυτό - περιμένοντας να πτωχεύσει η Ελλάδα για να αγοράσουν τα δημευμένα σπίτια των Ελλήνων και τη δημευμένη κρατική περιουσία. Οι λίστες άνοιξαν, όπως η λίστα Λαγκάρντ και θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Η διαφωνία όμως των δανειστών δεν είναι εκεί. Η διαφωνία - όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός - είναι σε άλλα θέματα και μάλιστα χθες ο δικός μας ο συντάκτης, ο Χρήστος Τσιγουρής, είπε και μία είδηση, ότι υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σε αυτούς που παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, πόσοι είναι αυτοί; Ποιοι παίρνουν πλέον υψηλές συντάξεις; Πόσοι παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις; Δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα τεράστια σκανδαλώδη ποσά που έπαιρναν κάποιοι.

Θα σας πω κάτι μέσα από την ψυχή μου, για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός πως λειτουργούμε: Είναι ο κ. Θεοχαράκης, ο διαπραγματευτής της Ελλάδος, επί 32 ώρες και μιλάει με τους θεσμούς. Έρχεται και συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός είχε την καλοσύνη να με καλέσει παρότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, ως κυβερνητικό εταίρο, και προχωράμε με το οικονομικό επιτελείο στα τέσσερα αυτά θέματα που ζήτησαν να προσαρμοστούμε, χωρίς όμως να παραβιάζουμε την πολιτική την οποία έχουμε υποσχεθεί. Μετά λοιπόν από τέσσερις ώρες συζήτησης και αφού απαντάμε, έρχεται ένα e-mail με άλλα 25 σημεία διαφορετικά από την προηγούμενη ημέρα. Το θέμα είναι εάν υπάρχει η πολιτική διάθεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί λύση ή δεν υπάρχει. Από κάποιους δεν υπάρχει, σας το λέω ξεκάθαρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λέτε και εσείς αυτό που λέει και ο κ. Βαρουφάκης, ότι ουσιαστικά υπάρχει υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από μέσα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το έζησα, είναι κάτι που δεν μου έχουν περιγράψει, είναι κάτι το οποίο το ζούμε τους τελευταίους τρεις μήνες. Ό,τι βήματα και να κάνουμε υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τα σαμποτάρουν και αυτό είναι ξεκάθαρο. Βλέπετε ότι ακόμα και σε επίπεδο της ίδιας της χώρας, ο κ. Σόιμπλε δυναμιτίζει τη δήλωση την οποία έκανε πριν από λίγες ώρες η κ. Μέρκελ. Εδώ βλέπουμε ότι κάποιοι θέλουν να χτυπήσουν την Ελλάδα και να την υποτάξουν.

Ποια είναι η ουσία; Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε με ένα 3% που κατέχει στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας προσπαθήσει ουσιαστικά να περάσει ότι η Ευρώπη είναι δικό του «μαγαζί», άρα εκπροσωπεί το σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παίζει με τους μεγάλους. Αυτό είναι μία προσωπική του επιλογή, την οποία ακολουθούν αρκετές χώρες του Βορρά και δεν ενδιαφέρονται καν τι γίνεται εδώ στο Νότο. Αν αυτό συνεχιστεί και αν επιβληθεί η άποψη του κ. Σόιμπλε, δεν υπάρχει λύση. Διότι αυτό ανατρέπει και την ίδια τη λογική της σύνθεσης και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σύνολο, κρατών, εθνών - κρατών, ανεξάρτητων κρατών, που αποφασίζουν ομόφωνα για την κοινή τους πορεία. Δεν είναι μία ένωση κρατών που είπε ποτέ κανείς ότι θα διατάσει την οικονομία της ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό όμως που λέτε, ότι μετά από τέσσερις ώρες συζητήσεων έρχεται ένα άλλο e-mail, μας πηγαίνει λίγο σε αυτά που λέγατε προεκλογικά, ότι η χώρα δεν κυβερνάται με e-mail και επίσης η Νέα Δημοκρατία έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι «συζητάμε και αφού αποφασίσουμε την επομένη ημέρα φέρνουν άλλα». Ήταν ακριβώς το ίδιο πλαίσιο. Δεν είναι κάτι που γίνεται επειδή είναι «πρώτη φορά Αριστερά». Γίνεται επειδή έτσι είναι η διαπραγμάτευση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αναγνωστάκη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπεριφορά αυτών είναι η ίδια. Η δική μας συμπεριφορά δεν είναι η ίδια. Θα σας θυμίσω ότι τον κ. Σαμαρά τον έβαλαν να εξευτελιστεί και να πάρει πίσω τις 100 δόσεις μέσα μία εβδομάδα. Εμείς δεν εκτελέσαμε αυτή την εντολή την οποία έδωσαν. Του κ. Σαμαρά, του έστελναν νομοσχέδια και δεν προλάβαινε καν να τα μεταφράσει και τα έφερνε στη Βουλή στα αγγλικά και στα γερμανικά. Η σημερινή κυβέρνηση δεν εκτελεί εντολές ούτε από την πλευρά των θεσμών, ούτε προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτελεί τις εντολές που πήρε από τον ελληνικό λαό και κάνει μία τεράστια προσπάθεια να βρεθεί λύση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς να παραβιάζει τις εντολές που έχει και κινούμενη ως μία κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου κράτους, κυρίαρχου κράτους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής δημιούργησε κάποιες προσδοκίες ότι υπάρχει μια προσέγγιση και ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή γλώσσα και 24 ώρες μετά ο κ. Βαρουφάκης δέχτηκε αυτή την επίθεση στο Eurogroup; Πώς το εξηγείτε αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, αυτοί νομίζουν ότι θα μπορούν να αλλάζουν κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τις βουλήσεις των λαών. Δεν θέλουν τώρα τον κ. Βαρουφάκη, πριν από λίγο καιρό δεν ήθελαν εμένα ως εταίρο στην κυβέρνηση, ήθελαν άλλο κόμμα. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να αφήνουμε να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ακατανόητο, είναι απαράδεκτο, είναι αντιδημοκρατικό.

Από εκεί και πέρα, εάν είδατε τη δήλωση της κ. Μέρκελ, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Είπε ότι η Ελλάδα, σε αυτή την έκρηξη που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι η χώρα της σταθερότητας και η χώρα η οποία θα κρατήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την κρίση που εξαπλώνεται από νότια και ανατολικά. Αυτό έχει μια γεωπολιτική διάσταση. Εδώ βλέπουμε από την πλευρά των παραλίων της Μικράς Ασίας, από την Τουρκία, να έχουμε πλέον μία τεράστια είσοδο προσφύγων, οικογενειών με τα παιδιά τους. Μωρά παιδιά περνούν απέναντι, δεν περνούν λαθρομετανάστες με την έννοια ότι έρχονται να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία, το είπατε πολύ σωστά.

Π. KΑΜΜΕΝΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω κάτι, γιατί είχα παρεξηγηθεί με μια δήλωση που είχα κάνει πριν από 15 μέρες, που είπα ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η Ελλάδα θα περάσουν πρόσφυγες, αλλά θα περάσουν και τζιχαντζιστές στην Ευρώπη. Ξέρετε τι ακριβώς εννοούσα; Ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 15 μέρες, που γνώριζε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την άλλη πλευρά, είχε φροντίσει να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και να γίνουν εκείνοι οι θεσμοί υποδοχής, ώστε να ξεκαθαρίζουν ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι παριστάνουν τους πρόσφυγες, θα ήταν πολύ πιο απλά τα πράγματα, εξασφαλίζοντας όλη την Ευρώπη.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Θα ήταν διαφορετικά. Όμως γνωρίζετε παρά πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη δήλωσή σας δημιούργησε προβλήματα για τη χώρα.

Π. KΑΜΜΕΝΟΣ: Δημιούργησε προβλήματα, γιατί ακριβώς ήθελαν να την παραποιήσουν, γιατί δεν ήθελαν να αντιληφθούν ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Μακάρι να είχαμε την οικονομική δύναμη και τις υποδομές.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εξ αντικειμένου η δήλωσή σας δημιούργησε πρόβλημα. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Π. KΑΜΜΕΝΟΣ: Δημιούργησε πρόβλημα, γιατί κ. Αναγνωστάκη δεν ήθελαν να δεχτούν αυτό που δέχονται σε κάθε συζήτηση στη Συμμαχία και εκτός Συμμαχίας, ότι δηλαδή ακραία στοιχεία εκμεταλλεύονται το πραγματικό πρόβλημα των προσφύγων από τη Συρία που θέλουν να φύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούν να περάσουν στη Δύση. Αντί λοιπόν να τους ξεκαθαρίσουμε εδώ και γρήγορα, να πάρουν τα διαβατήριά τους οι πρόσφυγες για να μπορούν να έχουν μια άλλη τύχη...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Άλλο σας λέω όμως, άλλο μου απαντάτε.

Π. KΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό που σας λέω, ότι ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα μια «αποθήκη ανθρώπων», ήθελαν αυτό που έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μέχρι σήμερα, δηλαδή να μην ασκείται καμία μεταναστευτική πολιτική, να τους βάζουμε όλους σε ένα κλειστό στρατόπεδο και σε τρεις μήνες η Ελλάδα να «κόβει το λαιμό της» για το τι θα κάνει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να «κόψει το λαιμό της», εδώ έχουμε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους από απέναντι. Έχουμε τον ISIS, ο οποίος προσπαθεί να χτυπήσει χώρες και να πάρει ακόμα και τη διακυβέρνησή τους, όπως στη Λιβύη.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εσείς είπατε ότι θα τους πάτε στο Βερολίνο. Αυτό ήταν το θέμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα πώς θα τους πάω στο Βερολίνο, όταν εγώ δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους πρόσφυγες από τους μη πρόσφυγες, γιατί δεν έχω τις υποδομές που πρέπει να πάρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα το κάνω; Μακάρι να είχα λεφτά και να μπορούσα να κάνω γραφεία με 30 ανθρώπους στην Μυτιλήνη και μέσα σε δύο ώρες να έχουν βγει 900 οι οποίοι πέρασαν χθες και να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι 850 είναι πρόσφυγες, πρέπει να έχουν την ασφάλεια που οφείλει να τους δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν τη δυνατότητα με τα χαρτιά τους να πάνε σε μια άλλη χώρα και οι 50 είναι περίεργοι τύποι εκ των οποίων, πιθανώς, οι δέκα να έχουν σκοπό να διαδώσουν τις αρχές του ISIS στη Δύση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αυτό που λέτε εσείς στην Ευρώπη είναι ότι εάν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα ως χώρα, έτσι όπως επιδιώκουν, δεν θα υπάρχει τίποτα για να «φρενάρει» όλους αυτούς να πάνε στην Ευρώπη. Αυτό θέλετε να πείτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλους αυτούς, εννοώντας εκείνους οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο. Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο. Τα παιδάκια των πέντε χρονών δεν είναι κίνδυνος. Αυτό ήταν ξεκάθαρο και αυτό το είπα και στο ΝΑΤΟ, το είπα και στις επαφές που είχα με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εδώ στο γραφείο μου, το είπα και στις επισκέψεις μου και στις Βρυξέλλες, διότι το πρόβλημα αυτό δεν το βλέπουμε μόνο εμείς από εδώ. Απλώς εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που το αντιμετωπίζει. Το βλέπει το σύνολο του ΝΑΤΟ. Δημιουργείται αυτή τη στιγμή μία πολιτική αντιμετώπισης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ είμαστε σε «κόκκινο» συναγερμό εμείς, οι υπηρεσίες μας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Γιατί διαβάζω ότι και η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία και ο στρατός είναι σε μία επιφυλακή. Μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ αυξημένα τα μέτρα; Φοβόμαστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα την οποία έχει κατακτήσει με πολιτικές που ασκήθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια από πολλούς πρωθυπουργούς. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα στη Μεσόγειο να μιλάει στα «ίσια» και με τους Ισραηλινούς και με τους Αιγυπτίους και με τις χώρες του Μαγκρέμπ και με τις αραβικές χώρες, ως μια φίλη χώρα. Όταν λες «Γιουνάν» στις αραβικές χώρες, περνάς και βλέπεις ένα χαμόγελο. Και το ίδιο αντικρίζεις και στο Ισραήλ. Αυτή την ιδιαιτερότητα της Ελλάδος, πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την κρίση.

Επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα την Αίγυπτο, όπου πραγματικά, με υποδέχθηκε ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Σίσι, με μία εξαιρετική φιλοξενία και διάθεση συνεργασίας. Θα επισκεφθώ σύντομα το Ισραήλ, επισκέφθηκα πριν από ένα μήνα το Άμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκα με τον Εμίρη και τις moderate χώρες του Κόλπου. Ξέρετε, η Ελλάδα, έχει αυτή τη στιγμή τους εξής ρόλους: Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι είναι στα θεσμικά όργανα που συναποφασίζουν για αυτό το θέμα. Έχει παραχωρήσει τη Σούδα, ως κέντρο του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις οι οποίες θα βοηθήσουν. Είναι παράλληλα, όμως, φίλη και με τη Ρωσία.

Και εδώ πέρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία, για κάποιους νατοϊκούς αποτελεί κίνδυνο, γιατί θεωρούν οι Φιλανδοί, ή οι Νορβηγοί και οι υπόλοιπες χώρες, ότι μπορεί να τους επιτεθούν οι Ρώσοι. Έχουν τα δικά τους θέματα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που αντιμετωπίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μην ξεχνάμε ότι εκείνοι που χτύπησαν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, οι τρομοκράτες, ήταν Τσετσένοι. Εμείς λοιπόν, τι λέμε; Συνεργασία με όλους, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση; Γιατί έχουν πρόβλημα ειδικά με εσάς στο εξωτερικό, στην Ευρώπη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί, κ. Αναγνωστάκη, εγώ ήμουν δέκα χρόνια μέλος του πολιτικού γραφείου του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος. Τους ξέρω πολύ καλά. Ήμουν εκλεγμένος από τους συναδέλφους μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και των Συντηρητικών. Λοιπόν, αυτό το οποίο έχει γίνει στην Ελλάδα, δηλαδή να υπάρχει μία κυβέρνηση της αριστεράς, την οποία τη χτυπούν ιδεολογικά, με ένα Κίνημα το οποίο έχει καταβολές από την κεντροδεξιά, τους χαλάει τη «σούπα». Η παρουσία μας στην κυβέρνηση, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο να βγουν και να πουν ότι ο Τσίπρας είναι τρομοκράτης, ο Τσίπρας είναι κομμουνιστής, θα τους πάρει τα σπίτια, θα τους πάρει τα κεφάλια με κονσερβοκούτια κλπ. Βλέπετε ότι εδώ έχουμε συνεργαστεί άριστα μεταξύ μας, στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ανέβει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, εσείς λέτε ότι είστε το αντίβαρο σε αυτή την κυβέρνηση και για αυτό σας χτυπάνε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πιθανώς θεωρούν ότι αν χτυπήσουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, θα ανατραπεί η κυβέρνηση αυτή και θα αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με ένα κόμμα το οποίο ελέγχουν απόλυτα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ή ότι είχατε στο παρελθόν ακραίες πολιτικές θέσεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιες είναι οι ακραίες πολιτικές θέσεις που είχα κ. Αναγνωστάκη;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, ως κόμμα λέω, αν είχατε ακραίες πολιτικές θέσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιες ήταν οι ακραίες πολιτικές θέσεις;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ε, τώρα, μην ξεκινήσουμε με το μεταναστευτικό, μην πούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι είπαμε για το μεταναστευτικό;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τι λέγατε, όχι τι είπατε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι έλεγα; Έλεγα αυτό που έγινε τώρα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Λαθρομετανάστες τους ανεβάζατε, λαθρομετανάστες τους κατεβάζατε, κ. Πρόεδρε, από την πρώτη στιγμή και τώρα αλλάξατε ορολογία και τους λέτε παράτυπους μετανάστες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κ. Αναγνωστάκη, ότι είπαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο από τότε, είναι αυτό το οποίο γίνεται τώρα. Εμείς είπαμε, να δώσουμε έγγραφα για να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα εκείνοι τους οποίους δεν αντέχει και ότι δεν πρέπει να φυλακίσουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, είναι πιο μετριοπαθής άποψη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η άποψη που είχαμε από την αρχή και την είχαμε εκφράσει. Υπάρχουν και λαθρομετανάστες, υπάρχουν και πρόσφυγες. Έχουν μεγάλη διαφορά οι μεν από τους δε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή το είπατε πολλές φορές, ότι θέλουν να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση και ότι ο Σόιμπλε υπονομεύει, εσείς εκλογές βλέπετε στο τραπέζι; Γιατί υπάρχουν πολλά σενάρια. Με τον κ. Τσίπρα έχετε συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν μας στριμώξουν πάρα πολύ; Ή ας πούμε, στην εσχάτη των περιπτώσεων δημοψήφισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε κάθε μέτρηση η οποία γίνεται, αλλά το βλέπουμε και από τον κόσμο, ο ελληνικός λαός στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση πολίτες οι οποίοι δεν ψήφισαν τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει θέμα λοιπόν αναντιστοιχίας της λαϊκής βούλησης με την εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Θέμα για εκλογές, επειδή πρέπει να πάρουμε φρέσκια λαϊκή εντολή, δεν υφίσταται. Από εκεί και πέρα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τι εννοείτε; Εμείς ακούμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλή, να λένε ότι το θέμα των εκλογών είναι ανοιχτό. Όχι στελέχη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το λέει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι εάν προκληθούμε, με την έννοια του ότι θα θέλουν να επαναβεβαιώσουν τη βούληση του λαού, οι εκλογές πιθανόν να συμφέρουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά το θέμα είναι τι συμφέρει την Ελλάδα. Αυτό που συμφέρει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η σταθερότητα. Αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι να είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες, σε μία διαπραγμάτευση. Εγώ χαίρομαι που ακούω φωνές και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θεωρούν τον κ. Σαμαρά ιδιαίτερα επικίνδυνο. Και σας λέω, επειδή έχω επαφές με παλιούς συναδέλφους μου, ότι το κλίμα πλέον είναι εκρηκτικό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, για να καταλάβω, εσείς λέτε κ. Πρόεδρε ότι οι εκλογές δεν συμφέρουν αυτή τη στιγμή τη χώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέω ότι εκλογές δεν συμφέρουν τη χώρα. Η χώρα διαπραγματεύεται. Από εκεί και πέρα, εάν προκληθούμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε πει αυτό στον κ. Τσίπρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα συζητάμε με τον κ. Τσίπρα, δεν είμαστε διαφορετικοί.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, σε περίπτωση για παράδειγμα που παραβιαστεί η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και πουν κάποιοι ότι θα ακολουθήσουμε τον Σόιμπλε και θα πρέπει να βγάλουμε την Ελλάδα παράτυπα, παράνομα από την Ευρωζώνη, πιθανώς τότε, να χρειαστεί να γίνει κάποιο δημοψήφισμα. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο λαός είναι μαζί μας.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάντως, εγώ βλέπω, ότι το θέμα των εκλογών είναι το μόνο κομμάτι που «ψιλοδιαφωνείτε» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, στα οποία είχατε και πολύ σοβαρές ιδεολογικές διαφωνίες, δεν διαφωνείτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, να σας πω κάτι ευθέως; Εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως πήραμε εντολή από τον ελληνικό λαό και όπως ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας. Και βεβαίως, στα πλαίσια της διατήρησης των «κόκκινων γραμμών» μας, που μέχρι τώρα έχουν γίνει απόλυτα σεβαστές και οφείλω να πω, ότι παρόλο που είμαστε ένα Κίνημα του 5%, μας έχουν φερθεί - και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι συνάδελφοι Υπουργοί - με τον καλύτερο τρόπο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μείνω σε αυτό που είπατε ότι εάν θέλουν να μας σπρώξουν έξω από το ευρώ, τότε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Kαλά το κατάλαβα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για να μας βγάλουν από την ευρωζώνη. Εάν πάνε να κάνουν τέτοιο είδους πραξικόπημα απέναντι στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποφασίσουμε, όλοι μαζί, ο ελληνικός λαός, ποια θα είναι η αντίδρασή μας. Τέτοιο θέμα όμως διαψεύδεται συνεχώς από τους ίδιους που το θέτουν. Οι ίδιοι, δηλαδή, δίνουν δημοσιεύματα περί Grexit και εν συνεχεία επιβεβαιώνουν στους λαούς της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Το έχουν κάνει επανειλημμένως η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ, όλοι. Λοιπόν, παιχνίδια τέτοιου είδους πρέπει να σταματήσουν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει να μας βγάλει έξω από το ευρώ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρω. Ο κ. Σόιμπλε έχει μία εχθρική στάση απέναντι στη χώρα και υπάρχουν και αρκετά δημοσιεύματα, τα οποία διαρρέονται από εκείνη την πλευρά. Λυπάμαι που γίνεται αυτό, διότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αντιληφθεί το σοβαρό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος, το πόσο ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή έχει υποστεί μία λάθος πολιτική που του έχουν επιβάλλει και να κοιτάξει να συνεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ καταλαβαίνω ότι στη διαπραγμάτευση που γίνεται πάμε τον πρώτο μήνα και τους λέμε «εμείς δεν θέλουμε τα λεφτά σας», καθαρά. Πάμε το δεύτερο μήνα και τους λέμε «εντάξει, να διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια» και πάμε τον τρίτο μήνα και τους ζητάμε τα λεφτά. Θα πρέπει και εμείς να έχουμε μία γραμμή, διότι εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι σε τόσο χρονικό διάστημα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, να σας πω κάτι, έχουμε πάρει λεφτά από τον Αύγουστο;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, αλλά από την πρώτη στιγμή ο κ. Βαρουφάκης είπε «δεν θέλουμε τα λεφτά σας». Το είπε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ωραία. Αλλά ζητήσαμε μια ενδιάμεση συμφωνία, την οποία συμφωνήσαμε την 20ή Φεβρουαρίου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είπε στο γερμανικό λαό και στις εφημερίδες της Γερμανίας «δεν θέλουμε τα λεφτά σας». Όταν λέει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το στηρίζει μέχρι τέλους, δεν μπορεί στην πορεία να ζητάμε χρήματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε τα πράγματα όπως ήταν. Ο κ. Βαρουφάκης πολύ σωστά είπε από την πρώτη στιγμή ότι τη δόση αυτή που ήταν να πάρουμε αμέσως δεν τη θέλουμε και θέλουμε μια ενδιάμεση συμφωνία, την οποία την κάναμε την 20ή Φεβρουαρίου. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε και την καταβολή, από την πλευρά μας μεριά μας - που το κάναμε - των δόσεων και την καταβολή όμως, από την πλευρά τη δική τους, των δόσεων, τις οποίες θα έπρεπε να πάρει η Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα ζει από τον Αύγουστο χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, πληρώνοντας όλες τις δόσεις και καλύπτοντας τις ανάγκες.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εγώ άλλο σας ρωτάω και άλλα μου απαντάτε κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν απαντάω άλλα, σας λέω ότι έπρεπε μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση να πει αυτό που είπε, ότι δεν θέλουμε την πρώτη δόση. Θέλουμε να κάνουμε μία συμφωνία, όπως την κάναμε την 20ή Φεβρουαρίου, ενδιάμεση μέχρι τον Ιούνιο, η οποία βεβαίως και προέβλεπε καταβολή δόσεων, την οποία δεν την έκαναν.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αν υπάρξει αξιολόγηση. Η αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει και προχωράμε παρακάτω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια αξιολόγηση και από ποιους; Γιατί το θέμα είναι ότι για την αξιολόγηση, αυτά τα οποία ζητούν εμείς τα δώσαμε. Το να μπαίνουν μέσα στα Υπουργεία, όπως έμπαιναν και να συνομιλούν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΔΝΤ με τους Υπουργούς, να το ξεχάσουν. Θα μιλάμε στο επίπεδό τους, αν θέλει να έρθει υπουργός Οικονομικών και να μιλήσει με υπουργό Οικονομικών, θα γίνει, αλλά το να μιλά ο κ. Τόμσεν ή οποιοσδήποτε υπάλληλος της Τρόικας, εν είδει ειδικού απεσταλμένου, σε μία υποταγμένη χώρα, αυτό δεν θα γίνει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ξεκάθαρο από την αρχή. Διαβάζω στο «Βήμα», ότι έχετε πει στον Πρωθυπουργό ότι εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα «να προχωρήσει αμέσως σε βίαιη μείωση της φορολογίας, να κηρύξει ζώνες ελεύθερου εμπορίου τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, να ζητήσει παύση πληρωμών προς την ΕΚΤ και να πληρώνουμε μόνο τις δόσεις προς το ΔΝΤ και τέλος, αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν». Ισχύει αυτό; Όχι έτσι ακριβώς, αλλά γενικώς σαν κλίμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό που προτείναμε εμείς από την πρώτη στιγμή είναι η ανάγκη ενός jump start της ελληνικής οικονομίας. Κάθε καλοκαίρι έχουμε εκατομμύρια τουρίστες, εάν αυτοί οι τουρίστες πέραν του ότι περνούν καλά στην Ελλάδα, σε εξαιρετικές τουριστικές μονάδες, είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Θα μπορούσαμε να τους μετατρέψουμε και σε καταναλωτές και ιδίως στην περιοχή των νησιών και της παραμεθορίου θα είχε τεράστια έσοδα το κράτος. Η κρουαζιέρα στη Μεσόγειο έχει περιοριστεί πλέον στην Ελλάδα. Διότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε τα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το θέμα είναι εάν ισχύει αυτό που είπατε σαν γενική κατεύθυνση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή ήταν και η πολιτική την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή προτείναμε, δηλαδή η βίαιη μείωση της φορολογίας, η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην παραμεθόριο και στα νησιά και να προχωρήσουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν οικονομικό παράδεισο όπου θα μπορέσουμε με την αύξηση της κατανάλωσης να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας. Όσο περισσότεροι φόροι επιβάλλονται, τόσο διώχνουμε τον κόσμο. Όταν έρχεται ο Αυστριακός και πληρώνει τον espresso τρία ευρώ και εν συνεχεία πάει στη Βιέννη και τον πληρώνει 1,20 ευρώ, γιατί λόγος και αποτέλεσμα είναι η βαριά φορολογία στους καταστηματάρχες, δεν θα είναι ικανοποιημένος για να έρθει δεύτερη φορά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε αυτό το κλίμα που γράφει η εφημερίδα είστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και είμαι. Για σκεφτείτε, εάν στην κρουαζιέρα, αυτοί που κατεβαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα νησιά μας, αντί να πάρουν ένα κουτάκι μέλι και ένα ευζωνάκι, θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί τουρίστες στην Καραϊβική, να ψωνίσουν κοσμήματα, να ψωνίσουν γούνες, να ψωνίσουν προϊόντα τα οποία θα βρουν σε καλύτερες τιμές από ότι στη χώρα τους και το ίδιο να συμβεί για παράδειγμα στην παραμεθόριο. Γιατί να ψωνίζουν οι Αλβανοί στην Αλβανία, γιατί έχει χαμηλότερη φορολογία και να μην γίνουν στην Ήπειρο τέτοια καταστήματα χαμηλής φορολογίας, ώστε να γυρίζουν πίσω τα χρήματα. Το ίδιο στη Μακεδονία σε σχέση με τη FUROM και τη Βουλγαρία, το ίδιο στον Έβρο και τα Ιόνια νησιά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναγράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed. Ο κ. Ταφύλλης, λέει, ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη για τα αντισταθμιστικά της εταιρείας ύψους 31,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας απαντήσω. Ο κ. Ταφύλλης δεν έχει καμία σχέση με τα εξοπλιστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι μόνες αρμοδιότητες που έχει ο κ. Ταφύλλης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το πολιτικό προσωπικό, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπλοκής του.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Άρα το αποδέχεστε ότι ήταν υπεργολάβος της Lockheed;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχω ιδέα για το αν ο άνθρωπος ήταν υπεργολάβος ή δεν ήταν. Θα το απαντήσει ο ίδιος, δεν ξέρω να είχε τέτοιου είδους εμπλοκή αλλά πάντως τώρα στο Υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή με τα εξοπλιστικά. Έχει μόνο το θέμα του πολιτικού προσωπικού. Άρα, δεν υπάρχει θέμα διαπλοκής και αυτή η επίθεση που γίνεται, γίνεται καθαρά από συμφέροντα εταιρειών και ιδίως ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς δεν πρόκειται να υποστούμε κανέναν εκβιασμό.

Τα ελικόπτερα NH-90 τα οποία «πιάσαμε» να μην έχουν ούτε εγγυητικές επιστολές, να έχουμε παραλάβει 12 καινούργια και να πετάει το ένα, να έχουν βάλει, λέει, κεραία από κάτω 17 εκατομμύριων ευρώ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη πουθενά, απλά έχει ένα καλώδιο που σέρνεται. Έχουν δώσει swap 41 εκατομμύριων «ορφανών». Αυτά να τα ξεχάσουν. Θα πάνε στην Εισαγγελέα, στην κ. Ράϊκου, όπως όλες αυτές οι ακατάλληλες συμβάσεις και δεν θα πληρωθούν. Ξέρετε πόσα ήταν να πάρουν αυτοί οι κύριοι; Εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Εβδομήντα εκατομμύρια το following support και 110 τα NH-90. Δεν πρόκειται να παραλάβουμε τέτοιου είδους υλικά, τα οποία δεν συνοδεύονται από συμβάσεις οι οποίες ισχύουν και οι οποίες είναι ακάλυπτες. Ας επιτεθούν όσο θέλουν. 

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε τι λέμε σε όλον αυτόν τον κόσμο που βλέπει την αγορά να στεγνώνει με αυτή την οικονομική ασφυξία; Δηλαδή να κάνει υπομονή, ότι ο Μάιος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος και ο Ιούνιος ακόμα πιο δύσκολος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τους λέμε λοιπόν ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να συνεχιστεί έτσι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα η κατάσταση, ιδίως με την Ευρωζώνη και αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική, δεν πρόκειται να συνεχίσουν για παράδειγμα να δανειοδοτούνται μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν έχουν τις εγγυήσεις εκείνες από τις τράπεζες και να παίρνουν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή μια επιχείρηση να κλείνει για 5.000 ευρώ. Αυτά τελείωσαν.

Θα σας πω κάτι που δεν το λέω συνήθως, εγώ έχω επιτεθεί πολύ στις τράπεζες και έχω επιτεθεί και ονομαστικά στις τράπεζες. Θέλω να σας πω ότι αυτό που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς την προηγούμενη εβδομάδα, που διέγραψε τις οφειλές των δανειζομένων κάτω από 20.000 ευρώ, είναι εξαιρετικό. Είναι μια κίνηση με κοινωνικά χαρακτηριστικά, δεν σας κρύβω ότι ήδη έδωσα εντολή να προχωρήσει μία σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που παίρνουν κάρτες και πληρώνονται με κάποια δυνατότητα οι στρατιωτικοί από τη συγκεκριμένη τράπεζα και μακάρι τέτοιου είδους κινήσεις να έκαναν και άλλοι. Το λέω εγώ που έχω επιτεθεί προσωπικά και στο κ. Σάλλα και στην Πειραιώς.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τελειώνω και εγώ με μία ερώτηση. Διαβάζω στο site σας «Ψάχνουν τον Χριστόδουλο Ξηρό .Το μόνο σίγουρο είναι που βρίσκονται οι θαμμένοι δολοφονημένοι της «17 Ν».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο site μου είναι αυτό ;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ανακοίνωση της κ. Χρυσοβελώνη λέτε;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι. Ένα λεπτό θα σας το διαβάσω ολοκληρωμένο: 7/1/2014, δήλωση του Τέρενς Κουίκ: «Οι δολοφονημένοι από τα καθάρματα της «17Ν» είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν άδεια εξόδου, από κανέναν νόμο που δίνει την ευχέρεια αυτή μόνο σε εκτελεστές. Στην προκειμένη περίπτωση και στους δικούς τους. Επίσης διαπιστώνω , μια δυστοκία ανακοινώσεων ή δηλώσεων από κόμματα ή βουλευτές για την εξαφάνιση του κυρίου Ξηρού». Σας ρωτάω αυτό γιατί την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γεωργιάδης, μας είπε ότι εσείς έχετε ξεκινήσει έναν τεράστιο αγώνα κατά της «17 Ν», τον οποίο τώρα στα πλαίσια της συνεργασίας σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον «προσγειώσατε».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κ. Αναγνωστάκη να σας πω. Το θέμα του Ξηρού είναι λάθος που ετέθη τώρα . Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είπαμε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για την άνευ όρων αποφυλάκισή του. Θέσαμε ως όρο το να παραμείνει στο νοσοκομείο ή να πάει κατ' οίκον με βραχιόλι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή η τροπολογία πέρασε. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ευαισθησίες και εδώ και στο εξωτερικό, σε σχέση με αυτή τη περίπτωση, αλλά ένα κράτος δεν μπορεί να νομοθετεί κατά περίπτωση. Ένας ανάπηρος, άνω του 80%, όσο επικίνδυνος και αν είναι, από τη στιγμή που παρακολουθείται στενά, θα πρέπει να έχει τα προνόμια που έχει ο οποιοσδήποτε φυλακισμένος.

Η κατάσταση στις φυλακές της χώρας είναι τραγική . Οι κακοποιοί έχουν σχέσεις με τρομοκράτες και ελέγχουν τις φυλακές κατά ένα μεγάλο μέρος. Η κατάργηση των φυλακών υψηλής ασφαλείας που την ψηφίσαμε και εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ένας λόγος που έγινε, ήταν διότι εκεί θα γινόταν ένα γκέτο που θα κατευθυνόταν από συγκεκριμένους ποινικούς. Εδώ υπάρχει θέμα, το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω, δεν πρόκειται οι διαδικασίες αυτές και με το νόμο που ψηφίστηκε να απελευθερώσουν κανέναν. Θα πρέπει να γίνουν οι προδιαγραφές για το βραχιόλι, θα πρέπει να γίνουν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι μπορεί να γίνουν και μέσω NAMSA, δηλαδή μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το ΝΑΤΟ, θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις εκείνες οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι δεν θα φύγει έξω. Μην ξεχνάτε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός, που αναφέρατε προηγουμένως, βγήκε έξω με τον προηγούμενο νόμο.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι εγώ, ο κ. Τέρενς Κουίκ τα είπε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, σας λέω ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έφυγε με τον προηγούμενο νόμο. Και τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή αυτό που διαβεβαιώνουμε είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν συνδιαλέγεται με κανέναν, ούτε κάνει πίσω, ούτε προχωρά σε φωτογραφικές διατάξεις. Είναι μία προσπάθεια στη Δικαιοσύνη να ελεγχθούν οι φυλακές και τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα τη δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και βεβαίως δεν πρόκειται να ρισκάρουμε την εικόνα της χώρας.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ