2015-04-28 22:04:56
Φωτογραφία για Κήρυξη από ΑΝΥΕΘΑ έναρξης εργασιών συνεδρίου στρατιωτικής ιστορίας
Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, σήμερα, 28 Απριλίου 2015, κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Στρατιωτικής Ιστορίας της Ομάδας Εργασίας Μελετών Ενόπλων Συγκρούσεων των κρατών – μελών της Κοινοπραξίας Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP - Conflict Studies Working Group).

Το συνέδριο, που το διοργανώνει η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) σε συνεργασία  με το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βιέννης το διάστημα 27-30 Απριλίου, έχει ως θέμα «The Warriors Ethos, the National Psyche and Soldiery» (Το ήθος του πολεμιστή, η εθνική ψυχή και ο στρατός). Συμμετέχουν 40 σύνεδροι από 18 χώρες (Αυστρία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα) με 23 επιστημονικές ανακοινώσεις.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό του τόνισε:

«Διακεκριμένοι καλεσμένοι, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω σήμερα σε μια ηλιόλουστη Ελλάδα, ένα ηλιόλουστο πρωινό, της ημέρας που θα ξεκινήσει η 15η ετήσια σύσκεψη των εργασιών του Ομάδας Εργασίας Μελετών Ενόπλων Συγκρούσεων
. Με βασικό θέμα που σχετίζεται με τη λέξη ήθος και την εθνική ψυχή. Θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι ένα καθημερινό θέμα - αυτό της συζήτησης των επόμενων ωρών και ημερών - είναι μια από τις σημαντικότερες πλευρές όχι μόνο της πολεμικής ιστορίας αλλά, θα τολμούσα να πω, και της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρίσκεται σήμερα η ιστορία μας.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή, σε μια ιδιαίτερη ιστορική περίοδο. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Μεσόγειος, η περιοχή που ζούμε. Μια περιοχή που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα σε μεγάλες διαμάχες, στα νότια, στα δυτικά, στα βόρεια. Συγκεκριμένα, η ουκρανική κρίση στο βορρά, η κρίση στη Λιβύη στα δυτικά που εξαπλώνεται και σε άλλα γειτονικά κράτη και η Μέση Ανατολή, όχι μόνο η ίδια ως παραδοσιακή εστία αντιπαραθέσεων, αλλά και του ισλαμικού κράτους (ISIS), το οποίο εξαπλώνεται στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το τρίγωνο η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο. Είμαστε στο επίκεντρο αυτής της περιοχής και εξακολουθούμε να είμαστε χώρα σταθερότητας. Αυτό δεν αποτελεί δικό μας μόνο αποτέλεσμα, σαφώς έχουμε φίλους και συμμάχους που συμβάλλουν σε αυτό και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά πρέπει να το επισημάνουμε, και αναφέρομαι στους επιστήμονες, σε αυτούς που όχι μόνο μελετούν την Ιστορία αλλά εξάγουν και συμπεράσματα, καθώς η Ιστορία γράφεται και στις ημέρες μας.

Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας, θα πρέπει να τα μοιραζόσαστε με την κοινωνία και με άλλα ιδρύματα, όπως τα πανεπιστήμια. Οι άνθρωποι όχι μόνο διαβάζουν ή μελετούν την Ιστορία αλλά και συνειδητοποιούν ότι αποτελούν μέρος της Ιστορίας. Ειλικρινά πιστεύω ότι σε αυτή τη μεταβατική για την ανθρωπότητα εποχή του 21ου αιώνα, αυτού του είδους τα συνέδρια και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα μας βοηθήσουν, όχι μόνο να ερευνήσουμε το αντικείμενο που λέγεται πόλεμος αλλά, όπως πολύ ωραία ειπώθηκε και πριν από εμένα, θα συμβάλλουν και στη διατήρηση της ειρήνης.

Η διατήρηση της ειρήνης στις ημέρες μας είναι μια δύσκολη πρόκληση για την ανθρωπότητα και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον Ελληνικό Στρατό. Διότι στη μακρά ιστορία του, από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, πάντοτε διαδραμάτισε ένα ρόλο για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας, σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος ήταν συχνότερος από ότι σε άλλες στον κόσμο.

Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη, μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Θέλουμε να πούμε πως είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, που μας έδωσε τη δυνατότητα το 2006 να αποκτήσουμε περισσότερα από 193 μικροφίλμ, με περισσότερες από 400.000 σελίδες των ιστορικών αρχείων της Βέρμαχτ και των Ες-Ες κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας μας, την περίοδο 1941-1944. Τα αρχεία αυτά δεν θα πλουτίσουν μόνο τη γνώση μας για το τι συνέβη στην χώρα μας και στην περιοχή μας, αλλά θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε τις πληγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πληγές ακόμα ανοιχτές. Δεν είναι ζήτημα οικονομικό, είναι κυρίως ζήτημα ηθικού χρέους, ζήτημα ηθικού ιστορικού χρέους, ιστορικής μνήμης, ιστορικού χρέους και ιστορικής δικαίωσης.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στηρίζει την προσπάθεια, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου σας, να φωτίσετε πλευρές των πολέμων, υπό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων χωρών, όχι μόνο τοπικά αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα, εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του».

kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ