2015-05-04 06:29:07
Φωτογραφία για Αίγυπτος: Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για εκφοβισμό δημοσιογράφων
Οι αρχές της Αιγύπτου χρησιμοποιούν το δικαστικό μηχανισμό για να... καταπνίξουν τη δημοσιογραφία, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και περιλαμβάνει 18 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που φυλακίστηκαν καθώς και δεκάδες που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη τονίζει πως πολλοί δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά έναν Αιγύπτιο φωτογράφο, γνωστό και ως "Shawkan", που κρατείται για περισσότερες από 600 μέρες.

Η οργάνωση υποστηρίζει πως η καταστολή που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, στα μέσα του 2013, είχε ως αποτέλεσμα να φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης.


"Στην Αίγυπτο σήμερα οποιοσδήποτε αμφισβητεί την επίσημη ρητορική των αρχών, επικρίνει την κυβέρνηση, ή φέρνει στο φως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται σε κίνδυνο να βρεθεί στη φυλακή, συχνά να κρατηθεί επ' αόριστον χωρίς κατηγορίες ή δίκη, ή να διωχθεί με κατασκευασμένο κατηγορητήριο", τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, απαντώντας στην έκθεση, δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν βάση ενταλμάτων που εκδόθηκαν από εισαγγελέα και ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

"Κανένας δεν στοχοποιείται επειδή είναι δημοσιογράφος. Τέτοιες κατηγορίες είναι πολιτικοποιημένες ανοησίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι.

Η καταδίκη τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera σε επτά έως δέκα χρόνια φυλάκιση τον περασμένο χρόνο με κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων, ενίσχυσαν την άποψη της οργάνωσης ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις ελευθερίες που κερδήθηκαν μετά την εξέγερση του 2011.

Μεταξύ άλλων περιστατικών που αναφέρονται στην έκθεση είναι οι καταδίκες σε 25 χρόνια φυλάκισης 14 δημοσιογράφων και εργαζομένων σε Μέσα Ενημέρωσης τον προηγούμενο μήνα, με κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων και υποκίνηση βίας. Αυτές οι αποφάσεις εφέσιμες.

Η Διεθνής Αμνησία σημειώνει πως στις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις υπάρχουν ελλείψεις αποδεικτικών στοιχείων και βασίστηκαν αποκλειστικά σε καταθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Από τα μέσα του 2013 τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από δυνάμεις ασφαλείας ή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών, αναφέρει η οργάνωση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ