2015-05-06 17:38:34
Φωτογραφία για ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΣΙΠΡΑ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Ντάισελμπλουμ: Πολλά ακόμη τα άλυτα ζητήματα μεταξύ Αθήνας-δανειστών

Σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαπίστωσαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ συζήτησαν το ζήτημα των μισθολογικών εξελίξεων και του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ειδικότερα, κατά την επικοινωνία τους οι δύο άντρες, σύμφωνα με κοινή δήλωση κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την κοινή τους δήλωση, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. 


«Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» σημειώνεται. «Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» αναφέρεται κλείνοντας στην κοινή δήλωση.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ότι πολλά ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές δεν έχουν επιλυθεί και δεν είναι πιθανή κάποια συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup. Ο Μισέλ Σαπέν επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται συμφωνία τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ότι ο Μάιος θα είναι τελικά ο μήνας που θα βγει άσπρος καπνός. Ενδεικτική και η δήλωση του Μ. Σαπέν: «Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά όχι τις επόμενες ημέρες». 

Χαρακτηριστικότερη δε η δήλωση του επικεφαλης του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, ότι ο «μήνας αυτός (ο Μάιος) είναι καλός για συμφωνία». Αλλαγή κλίματος δείχνει δε και σημερινή δήλωση του πάντα απόλυτου και σκληρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι χωρίς συμφωνία θα υποφέρουν αμφότερες Ελλάδα και Γερμανία. Η προειδοποίηση αυτή κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις συνήθεις δηλώσεις του Σόιμπλε, ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει λογική βάση».

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση. Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη ο Ντάισελμπλουμ

Κρίσιμες επαφές ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, με πρώτο σταθμό το Παρίσι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για συζητήσεις σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ελλάδας. Σε συνεργασία με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ντέισελμπλουμ εργάζεται πάνω σε σχέδιο εμβάθυνσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο.

Εντός της ημέρας, ο κ. Ντέισελμπλουμ, που νωρίτερα συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα δει και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς. Την Πέμπτη, ο Ολλανδός υπουργός θα έχει επαφές στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την Παρασκευή, τέλος, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ