2015-05-12 10:02:30
Φωτογραφία για Τα Ταμεία εγκαταλείπονται από το κράτος και τους ασφαλισμένους
Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Capital.gr

Τείνουν να "στερέψουν" οι δυο βασικές πηγές χρηματοδότησης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Η μία πηγή είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και η άλλη οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 14,9% (ή 706 εκατ. ευρώ) ενώ από τα κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν κατά 17,1% (ή 680 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρσι. Αποτέλεσμα ήταν να διογκωθεί το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ στα 390 εκατ. ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών με τις 100 δόσεις δεν έχουν προλάβει στο σύνολο τους να "εγγραφούν" στις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, μιας και η εν λόγω ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν δραματικά τη γενική εικόνα των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, μιας και έχουν εισπραχθεί έως τώρα περίπου 100 εκατ. ευρώ (μεταξύ 26 Μαρτίου - 8 Μαΐου) έναντι 707 εκατ. ευρώ που χάθηκαν το μεταξύ Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015.


Δεν είναι ο Μάρτιος, ο πρώτος μήνας του νέου έτους που σημειώνεται μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Η τάση αυτή άρχισε να γίνεται εμφανώς έντονη ήδη από τον Ιανουάριο οπότε σημειώθηκε απότομη πτώση 19,7% στις ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Η πτώση αυτή συνεχίστηκε αν και με πιο ήπιους ρυθμούς το Φεβρουάριο (-17,7%) και το Μάρτιο (-14,9%). Να σημειωθεί πως στόχος του φετινού προϋπολογισμού είναι να αυξηθούν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές κατά 2,4%. Συνεπώς το χάσμα μεταξύ στόχων είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και… πραγματικότητας πάνω – κάτω σε 17,3 ποσοστιαίες μονάδες!

Την ίδια περίοδο που «μαζευόταν» η πτώση στις ασφαλιστικές εισφορές, αν και αναμφισβήτητα παραμένει μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πως πέρσι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν μόλις κατά 2,3% (σ.σ. κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου του 2014) κατρακυλούσε κυριολεκτικά η κρατική χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 2015 οι δαπάνες του κράτους για το ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα έπεσαν κατά… 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Πολύ πιο ήπια ήταν η πτώση της σχετικής κρατικής δαπάνης τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (-12%) και ακόμα πιο ήπια τον Ιανουάριο του 2015 (-2,6%). Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, το κράτος προβλέπεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση του προς τους ασφαλιστικούς φορείς κατά… 2,1%. Συνεπώς το χάσμα μεταξύ προβλέψεων του προϋπολογισμού και πραγματοποίησης του ως προς την κρατική συνεισφορά προς τους ασφαλιστικούς φορείς ανέρχεται στις 19,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Έκφραση της ταυτόχρονης κατάρρευσης των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων, τόσο από το κράτος όσο και από τους εργοδότες είναι και το γεγονός ότι το ΙΚΑ θα αναγκαστεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα έως 360 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις του Ιουνίου. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα δανειστεί για το χρονικό διάστημα 26 Μαΐου – 3 Ιουνίου έως 150 εκατ. ευρώ με ρέπος, 110 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ – ΔΕΗ. Το ποσό των 360 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το ΙΚΑ για να καταβάλλει τις συντάξεις του Ιουνίου αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης ύψους 860 εκατ. ευρώ για την καταβολή 1,2 εκατομμυρίου συντάξεων.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ