2015-05-12 12:02:23
Φωτογραφία για Προειδοποιητικές ριπές για το claw back από τα διαγνωστικά κέντρα
Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Σφοδρή επίθεση στην Αριστοτέλους εξαπολύει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Τα διαγνωστικά κέντρα εξηγούν ότι από τη στιγμή που δεν προβλέπεται πουθενά η αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, ο υπολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη βάση της ασφαλιστικής τιμής αντί τις τιμής ΦΕΚ, συνεπάγεται επιβάρυνση των παρόχων μέσω του clawback.

«Η συγκεκριμένη εξαγγελία εξαπατά τους πολίτες. Η συμμετοχή υπολογίζεται επί της υψηλότερης τιμής ΦΕΚ όχι για να κερδίζουν οι πάροχοι, αλλά για να χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ» τονίζουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αποζημίωσή τους γίνεται με αφαίρεση της συμμετοχής κατ’ απόλυτο νούμερο κι όχι ως ποσοστό.

«Δείξαμε καλή θέληση και υπεύθυνη συμπεριφορά. Βάλαμε πλάτη. Δείξαμε ανεκτικότητα ακόμα κι όταν η άγνοια των διοικούντων ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Δεν ανεχόμαστε όμως τον εμπαιγμό» υπογραμμίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, που κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για «αθεράπευτα, λαϊκίστικη, παλαιοκομματική και ανόητη νοοτροπία», η οποία έρχεται να γκρεμίσει κάθε προσπάθεια προόδου όπως η θέσπιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.


Την ίδια ώρα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα φτάνουν τους 4 μήνες, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΙΔΙΚ Γεώργιο Βουγιούκα, να κάνει λόγο για πιεστικές συνθήκες λειτουργίας λόγω του κόστους των αναλώσιμων υλικών για κάθε εξέταση, το οποίο είναι σταθερό.

«Μας έχουν πληρώσει μόνο το Γενάρη του 2015. Αν δεν μας κάνουν κάποια πληρωμή μέσα στο Φλεβάρη, δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε τις πόρτες μας ανοιχτές» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Πιθανή αναστολή παροχών στον ΕΟΠΥΥ θα είχε πραγματικά ολέθριες επιπτώσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις εκτός δομών ΕΟΠΥΥ, με την προβλεπόμενη συμμετοχή. Όπως αναφέρει έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 90,1% των ασφαλισμένων κάνουν τις εξετάσεις τους σε ιδιώτες παρόχους, το 9,2% στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων και μόλις το 0,7% στις δομές του ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) για μια σειρά λόγους.

«Εάν καταρρεύσει και ο ιδιωτικός τομέας εργαστηριακής ιατρικής, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να κάνουν εξετάσεις - ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να είναι και κρίσιμες για την ίδια τους τη ζωή - δεν θα έχουν να πληρώσουν. Τότε θα δουν πραγματικά τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση» λέει στο Virusο κ. Βουγιούκας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ