2015-05-14 10:36:31
Φωτογραφία για ΣΟΥΛΤΣ: Η Ε.Ε. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σόιμπλε: Ας γίνει η "δουλειά" ακόμα και με δημοψήφισμα

Τη βούληση της Ε.Ε. να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Ελλάδα, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, καλώντας παράλληλα την Αθήνα να αδράξει την ευκαιρία.

«Αυτό είπα και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Αποδέξου τελικά ότι οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σουλτς.

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά «όχι». «Πρώτον η οικονομία της Ελλάδας θα επιδεινωνόταν δραματικά. Δεύτερον θα έπρεπε αμέσως να υποστηριχθεί οικονομικά με μαζικό τρόπο. Τρίτον υπάρχει ο κίνδυνος άλλες χώρες να αναγκαστούν να διαγράψουν διμερή δάνεια που έχουν συνάψει με την Ελλάδα. Αυτό σε κάποιες χώρες θα μπορούσε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της εξυγίανσης», εξηγεί. 


Από την άλλη πλευρά: «Αν είναι να γίνει η ''δουλειά'', ας γίνει και με δημοψήφισμα», λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg, αφού η ελληνική πλευρά δεν τολμά να κάνει το βήμα για μονομερείς ενέργειες σε αντίθεση με τους εκβιασμούς διαρκείας των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ σαν έναν τρόπο για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. «Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Τότε το 2011 είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος…», είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση «θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα, τότε πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Μπορεί μάλιστα να είναι το σωστό μέτρο για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που χρειάζεται να γίνει».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση του Σόιμπλε σε ένα ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί μία απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας το 2011. Τότε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε το σχέδιό του για ένα δημοψήφισμα αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον κάλεσαν να μην το πραγματοποιήσει. 

«Μια χρηματοπιστωτική δικλείδα ασφαλείας για την περιοχή του ευρώ και οι αλλαγές πολιτικής σε χώρες που ήταν σε κρίση τότε, έχει καταστήσει οριακούς τους κινδύνους μετάδοσης», δήλωσε ο Σόιμπλε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ