2015-05-16 18:27:06
Φωτογραφία για Ποιοι επωφελήθηκαν από τον ανταγωνισμό για τον «μαύρο χρυσό»;
Πριν από έξι μήνες, όταν ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου ενόψει της κατάρρευσης των τιμών του μαύρου χρυσού, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η Σαουδική Αραβία θα προσπαθούσε να εντείνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε κοπάσει λόγω της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Πράγματι, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από το Φεβρουάριο ανάγκασε τις ΗΠΑ να μειώσουν την παραγωγή τους, με τον αριθμό των ενεργών εξέδρων να μειώνεται κάθε εβδομάδα, έχοντας φτάσει πλέον σε χαμηλό πενταετίας. Μάλιστα, Σαουδάραβας αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Τετάρτη με δηλώσεις του στους Financial Times πως επρόκειτο για μέρος της στρατηγικής της χώρας στο ζήτημα της ενέργειας:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό, η πτώση των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει αποθαρρύνει τους επενδυτές, οδηγώντας τους μακριά από το ακριβό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου και του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία θέλει να επεκτείνει την ηλικία του πετρελαίου. Θέλουμε το πετρέλαιο να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας και θέλουμε να είμαστε εμείς ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτής της ενέργειας».


Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου έχει ευρείες επιπτώσεις. Πρώτα απ όλα, επηρεάζει σίγουρα την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία. Δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται, η ρωσική κυβέρνηση βελτιώνει τη δημοσιονομική της κατάσταση, παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια ύφεση που πιθανόν θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2015, η ρωσική οικονομία ενισχύεται και απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού, με το ρούβλι και τη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά να ανακάμπτουν. Ο Ρώσος υφυπουργός ενέργειας Kirill Molodtsov δήλωσε την Τετάρτη πως οι Ρώσοι παραγωγοί είναι «άνετοι» με την τρέχουσα τιμή πετρελαίου και ότι η χώρα είναι σήμερα λιγότερο πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ για να μειώσει την παραγωγή».

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι αρκετά σίγουρη για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου και έχει αρχίσει την ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν στα 385 εκατομμύρια δολάρια από τα 500 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να υποστηρίξει κανείς ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας προετοιμάζεται για την επόμενη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου. Εξάλλου, όταν οι τιμές ανεβαίνουν, οι οικονομικές συνθήκες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι γεωτρήσεις βαθέων υδάτων σε μέρη όπως η Βραζιλία γίνονται πιο ελκυστικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Βραζιλίας, η Petrobras, ανακοίνωσε ρεκόρ γεωτρήσεων βαθέων υδάτων και οι παραγωγοί σχιστολιθικοί πετρελαίου στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι να ανακάμψουν.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται πως η δυναμική που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στην Κίνα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να σταθεροποιηθεί σε μία ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη. Και η τεχνολογική επανάσταση που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ