2015-05-18 11:22:32
Φωτογραφία για Νυστέρι 300 εκατ. ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις
«Ξαφνικό θάνατο» στις δαπάνες Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των δημόσιων δομών περίθαλψης και ειδικότερα των δημόσιων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερο έλλειμμα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα σχέδια του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι να μειώσει στο μισό το κόστος των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, από τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν η περσινή ετήσια δαπάνη, στα 320 εκατ., που είναι και το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ για φέτος.

Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του κόστους γίνεται ήδη από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία προχωρά σε ανακοστολόγηση- «σκούπα» 700 περίπου διαγνωστικών εξετάσεων, για την εξοικονόμηση 40- 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι προτιμότερο για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών, με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών, παρά να καλούνται να επιστρέψουν την υπέρβαση στον κονδύλι των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback κάθε φορά που ξεφεύγει η δαπάνη. 

Στην ουσία, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων, αυτό που επιχειρείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το «ψαλίδισμα» των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι η αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης στο κομμάτι των εξετάσεων
. Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν, η διενέργεια των εξετάσεων από τα ιδιωτικά κέντρα και ο όγκος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς οι δημόσιες δομές δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ασφαλισμένους, πόσο μάλλον τώρα που έχουν αναλάβει και τις εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών.

Από τα 50 εκατ. ευρώ όμως της εξοικονόμησης που θα προέλθει μέχρι τα 300 εκατ. που είναι ο τελικός στόχος, ο δρόμος είναι μακρύς. Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας λένε πως το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης tου ΕΟΠΥΥ, αλλά και από την αλλαγή των όρων συνεργασίας με τους παρόχους Υγείας εν γένει.

Όπως τονίζουν όμως τα διαγνωστικά κέντρα, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, συμπληρώνοντας πως ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών και τον αριθμητικό περιορισμό συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, το μέτρο αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από το ηλεκτρονικό σύστημα της Η.ΔΙ.ΚΑ. που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διαγνωστικά, πρέπει να γίνει άμεσα μία αναμόρφωση του καταλόγου των εξετάσεων, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει αρκετές εξετάσεις οι οποίες σήμερα δεν εκτελούνται λόγω παρωχημένης τεχνολογίας, ενώ άλλες αναφέρονται 2 και 3 φορές με διαφορετικές ονομασίες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ