2015-05-21 00:47:57
Φωτογραφία για Kαλοκαιρινό «έμφραγμα» στα Κέντρα Υγείας
--EΘΝΟΣ -- 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την αυξημένη καλοκαιρινή κίνηση εμφανίζονται τα Κέντρα Υγείας σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Από τους περίπου 9.000 γιατρούς που απασχολούνταν στις πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ, μόλις 2.500 εργάζονται σήμερα και από αυτούς οι 1.000 με δικαστικές αποφάσεις

Ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας οι δομές της Αττικής και της Κορινθίας λειτουργούν οριακά, με ελάχιστους γιατρούς και πολύ αυξημένη κίνηση. Τα υλικά σπανίζουν, γιατροί βασικών ειδικοτήτων δεν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν καλούνται να απασχοληθούν με εξοντωτικό ωράριο.

Τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν «ΠΕΔΥκές» ασθένειες, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), στο οποίο ανήκουν, δεν λειτούργησε ποτέ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό... Με βάση τον νόμο 4238 του 2014, τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας συγχωνεύτηκαν με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ.


Οι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ έχασαν τότε το δικαίωμα να διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Τους ζητήθηκε μέσα σε επτά μέρες να επιλέξουν το ΠΕΔΥ ή τον ιδιωτικό τομέα. Από τους περίπου 9.000 γιατρούς που απασχολούνταν στις πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ, μόλις 2.500 εργάζονται σήμερα και από αυτούς οι 1.000 με δικαστικές αποφάσεις!

Με απλά λόγια, οι μονάδες του ΠΕΔΥ λειτουργούν με 4.000 λιγότερους γιατρούς, οι οποίοι έχουν επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη και όσοι έμειναν, ωστόσο, καλούνται συχνά να καλύψουν ανάγκες των νοσοκομείων στα οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι γιατροί που αποχώρησαν μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου Κατρούγκαλου (4325/2015) και να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης, επισημαίνει ότι ο νόμος είναι εφαρμοστέος και στους συγκεκριμένους γιατρούς και τυχόν αποκλεισμός τους δεν έχει συνταγματικό έρεισμα.

Η Ομοσπονδία, μάλιστα, καλεί τους γιατρούς να υποβάλουν αίτηση, την οποία πρέπει να καταθέσουν έως αύριο στον ΕΟΠΥΥ και στη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), στην οποία μεταφέρθηκε η μονάδα όπου υπηρετούσαν.

Η στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι επιτακτική λόγω της αυξημένης κίνησης που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες. Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει 4.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, οι οποίες, όμως, δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα.

Οσο διαρκεί η εκκρεμότητα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα. Το σωματείο εργαζομένων Κέντρων Υγείας Κορινθίας προειδοποιεί ότι οι δομές στις οποίες εργάζονται απειλούνται με κλείσιμο.

Οριακή είναι η λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στην Αττική (Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη), με τους γιατρούς και το προσωπικό να σηκώνουν τεράστιο βάρος. Χιλιάδες τουρίστες και αλλοδαποί που εργάζονται στις περιοχές αυτές έχουν αυξήσει θεαματικά την αναλογία γιατρών - πληθυσμού, με τις οποίες είχαν αρχικά δημιουργηθεί οι εν λόγω μονάδες.

Ενδεικτικό των συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να εργαστούν είναι το εξής περιστατικό: Αλλοδαπός ασθενής πήγε στο Κέντρο Υγείας ζητώντας ιατρική βοήθεια. Δεν μιλούσε, ωστόσο, ούτε Ελληνικά ούτε Αγγλικά. Για να γίνει κατανοητό από τον γιατρό το πρόβλημα, ο ασθενής κάλεσε τηλεφωνικά συγγενή από τη χώρα καταγωγής του, ο οποίος εξήγησε στα Αγγλικά τα συμπτώματα στον γιατρό του Κέντρου Υγείας!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κατανομή 906 θέσεων προσωπικού

Στην κατανομή 906 θέσεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για 706 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και 200 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στις παραϊατρικές ειδικότητες.

Στο επόμενο διάστημα θα κατανεμηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2015, ενώ αναμένεται η κατανομή 622 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι προσλήψεις εντάσσονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο στοχεύει τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και με άξονα τις 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών.

Ιεράρχηση

Oπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, η κατανομή έγινε με βάση την ιεράρχηση των πλέον επειγουσών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα υπομνήματα φορέων και σωματείων εργαζομένων.

Παράλληλα, προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης των διορισμών μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ από κρίσεις προηγούμενων ετών που εκκρεμούσαν και είχαν «παγώσει» τη μνημονιακή περίοδο, ενώ άμεσα θα προκηρυχθούν και οι πρώτες θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ.

Αυτές θα ενισχύσουν τμήματα που αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και αφορούν κυρίως άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο σχεδιάζει, επίσης, την πρόσληψη περίπου 800 επικουρικών γιατρών για τα νοσοκομεία και 620 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ