2015-05-22 18:00:05
Φωτογραφία για Αυτό το σαββατοκύριακο η παράσταση «Οδύσσεια – Πατάρι Project» στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παράσταση «Οδύσσεια – Πατάρι Project» που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας για ένα διήμερο, το σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαίου 2015 στις 21.30.

Η παράσταση έρχεται στην Πάτρα μετά από πρόσκληση – μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Πέντε ηθοποιοί σε μια πλατφόρμα 1Χ1,60 διηγούνται την πιο πολυταξιδεμένη ιστορία 75 εκατοστά πάνω από τη γη.

Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την Οδύσσεια. Ο Οδυσσέας ανεβαίνει στην «πλατφόρμα» τους και το ταξίδι ξεκινά.

Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος;

Πέντε ηθοποιοί σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν... Κι όλα αυτά 75cm από το έδαφος.

Το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που τον επιστρατεύουμε, ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται. Το δικό μας ταξίδι, κάτω από την ασυνήθιστη, ευφάνταστη και ρηξικέλευθη ματιά των Patari Project. Ένα θέατρο πηγαίο, παιχνιδιάρικο, που ταυτότητα της παράστασης;


Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου

Δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης

Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν

Κοστούμια:Μαργαρίτα Δοσούλα

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας στο δεύτερο έτος της φοίτησής μου στη σχολή LISPA στο Λονδίνο. Αμέσως ήξερα ότι επρόκειτο να είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου ζωή. Ένιωσα ενθουσιασμό και περιέργεια:

-Πώς μπορεί κανείς να πει μια ιστορία σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο;

-Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις δομικές δυσκολίες αυτής της φόρμας σε πλεονεκτήματα;

Η πρόκληση που παρουσιάζει η πλατφόρμα ως τεχνική είναι συναρπαστική και αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι, όταν συναντά κανείς περιορισμούς, αναλαμβάνει δράση η δημιουργική φαντασία του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, διδάσκοντας αυτήν την τεχνική τόσο σε ηθοποιούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και σε ομάδες εκπαιδευτικών, σπουδαστών και παιδιών, συνειδητοποίησα πόσο μαγική είναι η πλατφόρμα: Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό που στη αρχή φαντάζει ανέφικτο, μπορεί να γίνει εφικτό εάν «θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία» ενός πολύ μικρού χώρου. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μία πλατφόρμα διαστάσεων 100 cm x 160cm μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους. Αυτοί οι επτά ή οκτώ άνθρωποι μπορούν να γίνουν ένα πλήθος χιλιάδων, μπροστά στα μάτια μας.

Ζώντας στο εξωτερικό εδώ και οκτώ χρόνια, έχω παρακολουθήσει από μακριά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου. Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να δημιουργήσω μια ομάδα: μία ομάδα που να δημιουργεί παραστάσεις στις οποίες να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική. Παραστάσεις που δεν στηρίζονται στο σκηνικό, στα κοστούμια ή στους φωτισμούς. Που έχουν στο επίκεντρό τους τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζονται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Που μετατρέπουν την δυσκολία σε πλεονέκτημα. - Σοφία Πάσχου.

Η τεχνική της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα είναι μια τεχνική στο θέατρο η οποία χρησιμοποιεί για σκηνικό χώρο υπερυψωμένες εξέδρες περιορισμένου μεγέθους. Αυτό δημιουργεί ‘νησίδες’ πάνω στις οποίες οι ερμηνευτές πρέπει να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. Το ύψος τους εξυπηρετεί την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρώμενου από το πάτωμα. Ο ιδιαίτερα μικρός χώρος λειτουργεί ως ένας περιορισμός για τους ηθοποιούς ο οποίος πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους.

Στην πλατφόρμα δεν στηριζόμαστε σε σκηνικό, κοστούμια ή φωτισμούς. Είναι μια τεχνική που έχει στο επίκεντρό της τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Βασίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Είναι μια τεχνική για την εποχή μας, που μετατρέπει την δυσκολία σε πλεονέκτημα.

Οι δημιουργοί καθοδηγούν το ταξίδι του θεατή, καθορίζοντας ανά πάσα στιγμή το πού αυτός θα στρέψει την προσοχή του. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται τρόποι που θυμίζουν κινηματογράφο, όπως: κοντινό και μακρινό πλάνο, κάδρο, μοντάζ, διαφορετικές οπτικές γωνίες κ.α. Έτσι φωτίζεται η ουσία της ιστορίας και το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται στο ουσιαστικό.

Σε μία περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας για στήριγμα μονάχα τους εαυτούς μας και αυτό που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ως μονάδα ενός ευρύτερου συνόλου, η πλατφόρμα μιλάει εκ μέρους μας. Αντιπροσωπεύει ένα θέατρο που μπορούμε να το πάμε παντού και μέσα σε αυτό να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο επιθυμούμε.

Οι Patari Project είναι μια ομάδα ηθοποιών που μετά από κάποια χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012. Η ιδέα της Σοφίας Πάσχου (σκηνοθέτη της ομάδας) ήταν να κάνει μια παράσταση χρησιμοποιώντας την τεχνική της πλατφόρμας. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα εμπνευσμένων προβών ήταν έτοιμη η πρώτη παράσταση της ομάδας: 10 cm up.

Το 10 cm up πρωτοανέβηκε για 7 παραστάσεις τον Μάιο του 2012 στο θέατρο BAUMSTRASSE και στη συνεχεία για ένα χρόνο επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο RABBITHOLE. Ακολούθησε καλοκαιρινή περιοδεία σε Καλαμάτα, Πάτρα, Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη (Φεστιβάλ Δημήτρια 13).

Η παράσταση ξανανέβηκε ανανεωμένη τον Οκτώβριο του 2013 ως 10 cm upDated στο θέατρο ΟLVIO όπου παίχτηκε για 3 μήνες. Εκτός από θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά οι κύριες δραστηριότητες της ομάδας Patari Project περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, θεατρικά δρώμενα ανοιχτού και κλειστού χώρου, workshops πειραματισμού, σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η ομάδα έχει συνεργασίες με ανθρώπους από τον χώρο του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Έχει διοργανώσει μια σειρά ανοιχτών σεμιναρίων για νέους ή τελειόφοιτους ηθοποιούς, πάνω στην τεχνική της «πλατφόρμας».

*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ.

Το τηλ. του ταμείου του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων είναι το 2610 - 273 613.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ