2015-05-24 09:21:34
Φωτογραφία για «Βροχή» φόρων και one-off μέτρα για να κλείσει το 2015
Της Δήμητρας Καδδά - www.capital.gr

Σύγκλιση σε κάποια πεδία υπάρχει με βασικό αυτό του ΦΠΑ αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» αναφέρουν πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση. Και τούτο διότι όλα τα μέτρα λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» προκειμένου να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει "κατηγορηματικά" τα περί επιβολής φόρου σε τραπεζικές καταθέσεις και στις συναλλαγές στο Χ.Α. Όμως η «Καθημερινή» σε σημερινό νεότερο δημοσίευμα της, αναφέρει ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από κύκλους των Βρυξελλών και στις συζητήσεις εισήλθαν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων.

Επίσης, άλλες ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις από κυβερνητικής πλευράς, πολλές εκ των οποίων συναντούν αντιστάσεις από τους Θεσμούς. Κάνουν λόγο και για δυσαρέσκεια που υπάρχει, για μέτρα που θεωρούνται έκτακτης απόδοσης (one-off).


Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και σήμερα, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει, ενδεχομένως, ολοήμερο διάλειμμα.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Παρά τις πληροφορίες για ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ φέτος (σ.σ. ο μνημονιακός στόχος ήταν 3% του ΑΕΠ), οι νέες προβλέψεις για χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά και οι ελληνικές προθέσεις αναστροφής κάποιων μέτρων (δημόσιο, ασφαλιστικό κλπ) δημιουργούν μία μεγάλη «απόσταση» που επιχειρείται να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι του Brussels Group με στόχο έκτακτο Eurogroup και μία συμφωνία μέχρι τις 5/6 που πρέπει να πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ

Σε επίπεδο BG σύμφωνα να πληροφορίες καταγράφεται:

- Σύγκλιση στο πεδίο του ΦΠΑ, που δεν θεωρείται όμως επαρκής για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 που παραμένει κεντρικό και μεγαλύτερο αγκάθι.

- Μεγάλες πιέσεις στο ασφαλιστικό με έμφαση στην πρόθεση της κυβέρνησης για άρση της μηδενικής ρήτρας στις Επικουρικές και σε άλλα πεδία

- Μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στις αποκρατικοποιήσεις καθώς η αξία των κινήσεων είναι πολύ χαμηλότερη από ότι στο παρελθόν και έτσι επηρεάζεται το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλύψουν οι θεσμοί

- Απόκλιση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών

- Απόσταση στο πεδίο των παρεμβάσεων στις αγορές και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων.

ΦΠΑ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε γίνει εφικτό τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες να αποδεχθούν ότι από το νέο πλέγμα συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να βρεθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα ετησίως, αλλά το ποσό δεν φτάνει και επιχειρείται επιπλέον σύγκλιση (σ.σ. γίνεται λόγος για αρχική πρόθεση εύρεσης εσόδων 1 δις ευρώ), αλλά και αναζητούνται νέα πεδία εσόδων πιθανόν και στις τραπεζικές συναλλαγές, σε φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε άλλες συναλλαγές/τοποθετήσεις. Προτίθενται στην «λίστα» της διατήρησης/αύξησης της έκτακτης εισφοράς, της διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου πολυτελείας.

Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε αναφέρει χθες ότι οι μεν θεσμοί εμμένουν σε 2 συντελεστές 11-12% και 23%, ενώ το σενάριο που προκρίνει η Αθήνα, προβλέπει 3 συντελεστές 7%, 14% και 22%. Ωστόσο, είχε αποκαλύψει επίσης ότι υπάρχει πρόθεση μετάταξης στον βασικό συντελεστή του ρεύματος Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι ελληνική πρόθεση είναι μια τελική συμφωνία «μέσα στο επόμενο 10ήμερο», μία συμφωνία μάλιστα που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ και θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Έκανε σαφές όμως ότι παρά τις πολιτικές διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, η «εντολή» του Eurogroup παραμένει: πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ