2015-05-24 18:27:22
Φωτογραφία για Απίστευτη ιστορία: Ισοβίτης από τη Βρετανία έρχεται στην Ελλάδα για να αποφυλακιστεί!
Η απίστευτη ιστορία του Θάνου Παπαλέξη δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι ένορκοι είχαν μόλις αποφασίσει πως ήταν ένοχος για τη δολοφονία ενός 55χρονου Κύπριου στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ακούσει, είχαν πειστεί πως η ιστορία είχε ως εξής: ο 27χρονος τότε Παπαλέξης δεν δραστηριοποιείτο με τη ναυτιλία όπως η οικογένειά του, αλλά δοκίμαζε την τύχη του στις κατασκευές. Η πρώτη του φιλόδοξη προσπάθεια όμως ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης και εκείνος θέλοντας να «ρεφάρει» είχε αποφασίσει να επενδύσει και σε ένα δεύτερο ακίνητο, ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ιδιοκτησίας ενός Κύπριου. Το πλάνο ήταν να αγοράσει το κτίριο και να το πουλήσει αμέσως μετά βγάζοντας γρήγορο κέρδος. Υπήρχαν όμως διάφορα προβλήματα, με κυριότερο τη ρευστότητα. Το ότι στο ισόγειο του παρατημένου ακινήτου έμενε ο Μπάμπης Χριστοδουλίδης, κουνιάδος του ιδιοκτήτη, ίσως αποτελούσε ένα επιπλέον εμπόδιο στο να πουληθεί άμεσα το ακίνητο όπως επιθυμούσε ο Παπαλέξης. Στην περίπτωση δηλαδή που ο μοναχικός άνδρας αρνιόταν να μετακομίσει...


Αυτό θεώρησε ως κίνητρο της δολοφονίας το βρετανικό δικαστήριο. Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, την ημέρα που θα ολοκληρωνόταν η συμφωνία, ο Χριστοδουλίδης στραγγαλίστηκε.

Οταν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία βρέθηκε το πτώμα, ο Παπαλέξης, που δεν είχε προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου αφού δεν είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, βρισκόταν στις Μαλδίβες και δεν θεωρείτο καν ύποπτος. Λίγους μήνες αργότερα μετακόμισε μόνιμα στην Αμερική.

Πίσω στην Αγγλία όμως ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ξανά και οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν. Η ανάλυση των κινητών τηλεφώνων έδειξε πως την ημέρα που -σύμφωνα με την αστυνομία- είχε γίνει η δολοφονία, ο Παπαλέξης μαζί με δύο υπαλλήλους του από την Αλβανία ήταν μέσα στο εργοστάσιο για τουλάχιστον τρεις ώρες το πρωί (θεωρητικά την ώρα της δολοφονίας) και μία ώρα το απόγευμα (θεωρητικά για να καθαρίσουν τον τόπο του εγκλήματος), ενώ βρέθηκε το DNA των δύο εργατών του σε κάποια από τα αντικείμενα που σχετίζονταν άμεσα με τη δολοφονία.

Στη δίκη, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία, ο κατήγορος χαρακτήρισε τον Παπαλέξη ως έναν νέο με «ελεεινή συμπεριφορά» που έλεγε ψέματα, έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε διεστραμμένες σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλλον απροετοίμαστος στο δικαστήριο με έναν δικηγόρο που ειδικευόταν στα ναυτιλιακά και χωρίς να μπορεί να θυμηθεί τις λεπτομέρειες των κρίσιμων ημερών. Οι ένορκοι και ο δικαστής τον καταδίκασαν. Το αίτημά του για έφεση δεν έγινε καν δεκτό. Βρέθηκε στις βρετανικές φυλακές και έκτοτε είχε έναν και μοναδικό στόχο: Να μεταφερθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει εδώ την ποινή του.

Η προσαρμογή

Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τη συγκατάθεσή του στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και έτσι ο Παπαλέξης το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2014, συνοδευόμενος από την Ιντερπόλ, έφτασε στην Ελλάδα. Την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προσαρμογής της ποινής του.

Η ποινή του στην Αγγλία ήταν μεν ισόβια, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικού τον προηγούμενο «καλό του χαρακτήρα» (παρά τις νεανικές ατασθαλίες) ο δικαστής είχε αποφασίσει πως θα έμενε είκοσι χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια μια επιτροπή αναστολών θα αποφάσιζε εάν θα αποφυλακιζόταν με άδεια και συγκεκριμένους όρους μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο ίδιος ήλπιζε πως βάσει του ελαφρυντικού που του είχε δώσει ο Βρετανός δικαστής, η ποινή του θα προσαρμοζόταν στην Ελλάδα όχι σε ισόβια, αλλά σε 20 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αυτό υποστήριξε ο δικηγόρος του Ιωάννης Μαντζουράνης την περασμένη Τετάρτη στον Αρειο Πάγο.

Ο εισαγγελέας της έδρας όμως ήταν αρνητικός στο να «σπάσουν» τα ισόβια, ενώ στο τέλος της αγόρευσής του είπε: «Ο νέος νόμος τον πιάνει, ας περιμένει». Ο «νέος» νόμος δεν είναι άλλος από τον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Με αυτόν τα «ελληνικά» ισόβια ισοδυναμούν πλέον με 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ αντίστοιχα τα 20 χρόνια για ανθρωποκτονία με πρότερο έντιμο βίο «κατεβαίνουν» αυτόματα στα 6 χρόνια και 8 μήνες...

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες και ουσιαστικά θα καθορίσει αν ο κρατούμενος που στην Αγγλία θα αποφυλακιζόταν το νωρίτερο τον Νοέμβριο του 2028, θα βγει τελικά από τις φυλακές της Χαλκίδας το 2022 ή μέχρι το τέλος του 2015... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ