2015-05-26 11:48:16
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκκληση για τερματισμό των περικοπών στη δημόσια υγεία
Συστάσεις για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ε.Ε. εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τερματισμό των περικοπών στη δημόσια υγεία σε εποχές κρίσης.

Με τις συστάσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δύο σημαντικοί κίνδυνοι: η ανθεκτικότητα βακτηρίων στα αντιβιοτικά που ευθύνεται πλέον για 37.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ, αλλά και η συνεχής αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από την οποία υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Μερικές από τις συστάσεις: αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή, περιορισμός της χρήσης στην κτηνιατρική, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς μέσω Ίντερνετ, εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ασθενών, βελτίωση των εθνικών συστημάτων καταγγελίας για παρενέργειες και ιατρικά σφάλματα.

Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle o ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι, «οι συστάσεις απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως στα κράτη-μέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα, εάν υλοποιηθούν
. Άλλωστε πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Ασφαλώς είναι σημαντικές οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας, αλλά, για παράδειγμα, μία σύσταση για καλύτερη πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων ή την κατάχρηση αντιοβιοτικών, δεν συνεπάγεται κόστος, ενώ μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα».

«Όχι» στις περικοπές

Oι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας

Το ψήφισμα εμπεριέχει και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: οι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η συνεχής υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως επισημαίνει ο πορτογάλος ευρωβουλευτής Ζοάο Φερέιρα. «Χρειαζόμαστε ιατρικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές. Αυτό ισχύει για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, αλλά και για τα νοσοκομεία. Ουσιαστικά δηλαδή χρειαζόμαστε το αντίθετο από αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια. Έχει ευθύνη η Ευρώπη για όλα αυτά» υποστηρίζει ο πορτογάλος ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του ο ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Μπουσόι εντοπίζει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης κυρίως στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ παραδέχεται ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Ωστόσο, συμφωνεί με το αίτημα για πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός της υγείας δεν αυξήθηκε ή και μειώθηκε, στο όνομα της λιτότητας» λέει ο Μπουσόι. «Εδώ τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν έχουν αρμοδιότητα να παρέμβουν, αλλά πιστεύω ότι έχουμε καθήκον να εξηγήσουμε το εξής: ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν είναι απλώς 'κόστος᾽. Είναι μάλλον μία επένδυση- μία επένδυση που οφελεί ολόκληρη την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην γöiνουν επιπλέον περικοπές σε κράτη-μέλη, όπου ήδη σήμερα το σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται».

«Αξιοκρατία στην υγεία»

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα έχουμε εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050, εάν δεν λάβουμε μέτρα»

Ο ιταλός ευρωβουλευτής Πιερνικόλα Πεντιτσίνι, που είναι και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, βλέπει σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης πόρων στην περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα: με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν την περίοδο της κατ΄οίκον νοσηλείας, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά και να αποφύγουν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αλλά και εδώ, υποστηρίζει ο ιταλός ευρωβουλευτής, η αποτελεσματική στρατηγική προϋποθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση και ανάγεται σε γενικότερα ζητήματα αξιοκρατίας και οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών.

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα έχουμε εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050, εάν δεν λάβουμε μέτρα» τονίζει ο Πεντιτσίνι. «Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με ένα άλλο, προϋπάρχον πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική παρέμβαση στην υγεία. Όταν επιλέγεις τα στελέχη της υγείας με πολιτικά και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεις και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/330281-evropaiko-koinovoylio-ekklisi-gia-termatismo-ton-perikopon-sti-dimosia-ygeia#ixzz3bEP1dzma
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ