2012-05-05 08:08:35
Φωτογραφία για Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Την πεποίθησή του πως οι Έλληνες θέλουν να δουν πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή του τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, στο περιθώριο συνεδρίου στο οποίο συμμετέχει, στο Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας.

Ο ίδιος πιστεύει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πως «στην Ελλάδα είμαστε όλοι λυπημένοι για το ότι έπρεπε να υποστούμε αυτή την κρίση και το ερώτημα είναι αν θα μείνουμε απλά λυπημένοι ή θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «μειώσαμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ, αυτό είναι μια μεγάλη ανακούφιση, μειώσαμε επίσης το έλλειμμα και όλα αυτά έγιναν μεν με μεγάλες περικοπές, θα καταστήσουν δε την οικονομία μας βιώσιμη».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της ανεργίας, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η ανεργία είναι πολύ υψηλή όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μόνον με λιτότητα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και οργανωμένη στρατηγική ανάπτυξης.


Στο μεταξύ, εκτενείς αναφορές στις μεθαυριανές πρόωρες, βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, γίνονται τόσο στα σημερινά δελτία ειδήσεων της Αυστριακής Ραδιοφωνίας όσο και σε δημοσιεύματα στα σημερινά φύλλα αυστριακών εφημερίδων, που προβάλλουν ως κεντρικό μήνυμα των εκλογών αυτών τον κίνδυνο ενός «φιάσκου» για τα δύο κόμματα της «μεταβατικής κυβέρνησης», συντηρητικών και σοσιαλιστών, ως επακόλουθου της σκληρής πολιτικής λιτότητας.

Στις ειδήσεις της Αυστριακής Ραδιοφωνίας επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά απίθανη μια πλειοψηφία για τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα και ρυθμιστικός στο σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μικρών και νέων κομμάτων.

Τονίζεται, επίσης, πως μια αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, εφαρμόζει το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες, διότι, σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας, η χώρα απειλείται με πτώχευση.

Στο ίδιο πνεύμα, είναι αρκετά από τα δημοσιεύματα των αυστριακών εφημερίδων και, ενδεικτικά, η μεγάλης κυκλοφορίας «Εστεραϊχ» έχει τίτλο «Ελλάδα - Η ΕΕ με κομμένη ανάσα» και υπέρτιτλο «Κρίσιμες εκλογές στην Αθήνα» και τονίζει πως αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν και πάλι συνασπισμό μετά τις εκλογές, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης χάους στην Ελλάδα.

Ολοσέλιδο (μεγάλου σχήματος) αφιέρωμα στις εκλογές στην Ελλάδα, με τίτλο «Η Ελλάδα πριν τις εκλογές» και υπότιτλο «Η υπερχρεωμένη χώρα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη», έχει η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», επισημαίνοντας πως το διακύβευμα των μεθαυριανών εκλογών είναι η δανειακή βοήθεια και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, πως οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο οικονομικό βάρος, γι' αυτό προσέρχονται αυτή την Κυριακή στις κάλπες με αίσθημα οργής και απογοήτευσης, περισσότερα από 30 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές και ποτέ άλλοτε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο κατακερματισμένο ώστε η χώρα να κινδυνεύει με ακυβερνησία.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Ο Παπαδήμος υπενθυμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης», αναφέρεται σε εγκύκλιο που φέρεται να έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός στους αρμόδιους της κυβέρνησης και των κομμάτων, τμήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο της Τετάρτης και στην οποία υπενθυμίζεται η επείγουσα αναγκαιότητα νέων, σκληρών μέτρων λιτότητας.

Στο ίδιο δημοσίευμα, επισημαίνεται πως από τις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται πως κανένα από τα κόμματα δεν θα πετύχει την Κυριακή απόλυτη πλειοψηφία, πως αναμένονται μεγάλες απώλειες για τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και άνοδος των μικρότερων, αριστερών ή λαϊκιστικών κομμάτων, αλλά και των εξτρεμιστών, ενώ οι ψηφοφόροι είναι, εξαιτίας της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, ανασφαλείς, ανήσυχοι και οργισμένοι.

Σε άρθρο της εφημερίδας «Ντι Πρέσε», με τίτλο «Η κρίση χρέους οδηγεί σε ενίσχυση του ρατσισμού και των διακρίσεων», όπου αναφέρεται πως μια από τις «παρενέργειες» που έχει η συνεχιζόμενη κρίση χρέους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι επιτείνονται τα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων σε βάρος εθνικών ομάδων και μεταναστών, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα πρόκειται να εισέλθει στη Βουλή η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή που τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας κέντρων εργασίας για μετανάστες που έχουν εκτίσει αξιόποινες πράξεις, καθώς και της ναρκοθέτησης των ελληνο-τουρκικών συνόρων.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ