2015-06-04 11:54:11
Φωτογραφία για Μάθημα από τους Πορτογάλους: Βελτίωσαν το σύστημα Υγείας, παρά την οικονομική κρίση
Ασκώντας πραγματική πολιτική Υγείας και όχι διαχείριση της ασθένειας, οι Πορτογάλοι μείωσαν στο μισό τους θανάτους από καρδιαγγειακά μέσα σε μία δεκαετία, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

IATRONET

Το πορτογαλικό σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε καλά στην οικονομική πίεση.

Κατόρθωσε να ισορροπήσει επιτυχώς μεταξύ της ανάγκης για περικοπή πόρων και της ανάγκης για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην Ελλάδα:

Πώς γίνεται να τα καταφέρνουν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι βρίσκονταν πιο κάτω από τους Έλληνες προ κρίσης;

Μήπως οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα μας είχαν στενά λογιστική στόχευση, αδιαφορώντας για την κρίσιμη παράμετρο που ονομάζεται “υγεία του πληθυσμού”;


Όποια και αν είναι η απάντηση, αξίζει κανείς να ασχοληθεί πιο στενά με την περίπτωση της Πορτογαλίας.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στη χώρα της Ιβηρικής συνέχισαν να βελτιώνονται, παρά την κάμψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και της μείωσης των δημοσίων δαπανών Υγείας, κατά 1,8% το 2010 και 6,7% το 2011.

Επίπτωση

Κρίσιμες καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια πνευμονική νόσος και ο διαβήτης, έχουν στην Πορτογαλία τη χαμηλότερη επίπτωση σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Πορτογαλία εμφάνισε, επίσης, μία από τις πιο εντυπωσιακές μειώσεις στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα:

Από 116,1 θανάτους ανά 100.000 γενικού πληθυσμού το 1990, τους περιόρισαν σε μόλις 51,7 ανά 100.000 το 2011!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, η ανάγκη για μείωση των δαπανών Υγείας, συνοδεύτηκε από έναν συνδυασμό διαρθρωτικών αλλαγών και καλοσχεδιασμένων παρεμβάσεων σε σχέση με την ποιότητα.

Η μείωση της δαπάνης προέκυψε χάρη σε παρεμβάσεις στα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές.

Πάροχοι

Η Πορτογαλία καινοτόμησε, επίσης, στη διάθεση δημοσίων πόρων για την πληρωμή των παρόχων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η μέση διάρκεια νοσηλείας για έμφραγμα (7,9 μέρες), όταν η Δανία έχει 3,9 και ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 6,9 μέρες.

Το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων είναι 30% (όσο περίπου είναι και στην Ελλάδα), όταν στη Δανία φτάνει στο 72% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 75%.

Προτάσεις

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ προτείνουν για την Πορτογαλία βελτιώσεις σε τομείς, όπως η επείγουσα φροντίδα, τις λοιμώξεις και τη νοσοκομειακή φροντίδα.

Ζητούν, επίσης, να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ