2015-06-06 11:17:05
Φωτογραφία για Ένας διαγωνισμός στην Αθήνα οδήγησε δύο startups μέχρι τα γραφεία του YouTube στο Λονδίνο! [video]
Πολιτισμός και Google; Δύο λέξεις που συμβάδισαν κατά τη διάρκεια ενός Ηackathon διαγωνισμού στην Αθήνα και έφτασαν μέχρι τα γραφεία του YouTube στο Λονδίνο.

Θυμάσαι πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που βούτηξες (με ένα μεγάλο κουτάλι σούπας) σε ένα βαζάκι νουτέλα; Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκαν τα μέλη των δύο startups που νίκησαν στο διαγωνισμό της Google«Culture Shift: Technology meets Art». To δώρο περιελάμβανε ένα τριήμερο ταξίδι στα γραφεία της Google και του YouTube στο κέντρο του Λονδίνου όπου εκτός από τα τυπικά θα έμπαιναν και στα ουσιαστικά: Θα έκαναν το πρώτο τους γύρισμα για online βίντεο, στο YouTube Creator Space, άβατο για τον περισσότερο κόσμο.

Το δώρο σε δύο εταιρείες-νεοσσούς

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές Φεβρουαρίου το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Google Ελλάδας, το Snook και το Future Library (που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ανακοίνωσε ένα Hackathon, ένα «διαγωνισμό» όπου οι άγνωστοι, μέχρι πρότινος, παρευρισκόμενοι θα σχημάτιζαν μεταξύ τους ομάδες και θα προσπαθούσαν μέσα σε τρεις μέρες να υλοποιήσουν την ιδέα τους
. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, στο Media Lab του Future Library τουΔήμου Ηλιούπολης. Σκοπίμως, δεν ανακοινώθηκε το βραβείο: ένα τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο όπου οι δύο ομάδες θα μάθαιναν πώς γυρίζεται οπτικό υλικό για το Διαδίκτυο αλλά και θα έπαιρναν συμβουλές από ειδικούς (του YouTube).

Σημαντικό να πούμε ότι η πρόσβαση στα στούντιο και τις υποδομές του Creator Space, επιτρέπεται σε χρήστες με κανάλια στο YouTube που διαθέτουν πάνω από 5.000 συνδρομητές. Εκεί μπορούν να γυρίσουν τα βίντεό τους σε ειδικά στούντιο, με άψογη τεχνολογία και υποστήριξη αλλά και να πάρουν χρήσιμες συμβουλές από υπερεπιτυχημένους vloggers. Το Startupper.gr ήταν το πρώτο ελληνικό Μέσο που μπήκε στα στούντιο του YouTube στο Λονδίνο.

Το Hackathon αν και διεθνών προδιαγραφών, έλαβε χώρα μόνο στην Ελλάδα και έφερε σε επαφή περίπου 100 καλλιτέχνες, επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, ανθρώπους της τεχνολογίας και επιχειρηματίες προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, με άξονα την τεχνολογία και σκοπό την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς.

(Σ.Σ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google Ελλάδας προτείνει και φέρνει events ειδικά για την Ελλάδα. Θυμίζω τοLaunchpad, ένα τετραήμερο event για startups στην Αθήνα που το 2013 έφερε ομάδα ειδικών από το Ισραήλ, προκειμένου να καθοδηγήσουν και να συμβουλεύουν νέους επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός ισραηλινού εδάφους, στην Αθήνα σε πειραματικό στάδιο.)

Πολιτισμός; Ελλάδα!

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Με λίγο ψάξιμο στη Google και σε αναζητήσεις με «τόπο καταγωγής» Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Αμερική, τα συμπεράσματα (έρευνα: Oxford Economics) είναι αποστομωτικά: Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί κίνητρο για το 22% του συνόλου των ταξιδιών ενώ το 45% των αναζητήσεων για την Ελλάδα γίνονται σε σχέση με τον πολιτισμό της.

Οι αντίστοιχες αναζητήσεις για την Ισπανία βρίσκονται στο 44% και στην Ιταλία στο 31%. Το γεγονός ότι πρόκειται για μία αγορά που στηρίζεται τόσο πολύ στις διαδικτυακές αναζητήσεις, το αντιλήφθηκε από νωρίς η Ιταλία για αυτό και βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό. Η Ισπανία και η Ελλάδα, αγκομαχούν. Με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα να αγγίζει πολύ μεγάλα ποσοστά: Μόλις το 8% έχει πάρει ζεστά το θέμα «Διαδίκτυο» και έχει ευπρεπή ηλεκτρονική παρουσία, ενώ σχεδόν οι μισές τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν πουθενά διαδικτυακά. Αν σκεφτούμε ότι το 51% των Ευρωπαίων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο… ε τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.

Προσπαθώντας να βρει άκρη στην εξίσωση: Πολιτισμός+Τουρισμός=Διαδίκτυο;, ο διαγωνισμός «Culture Shift»ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου και ανέδειξε δύο ομάδες την Pulsemapp και τη SmallTalk.

Πρώτη θέση: PulseMapp

Η εφαρμογή PulseMapp αντλεί περιεχόμενο από τους χρήστες της (UGC) προκειμένου να ενημερώνει για πολιτιστικά events στην περιοχή κοντά στο χρήστη, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και σε μελλοντικό. H ομάδα αποτελείται από τους Ιωάννα Αδαμίδου, Διαμαντή Δαλαμπίρη, Βίκυ Λαλαϊτη και Ζέτα Νικολοπούλου οι οποίοι θα συνεχίσουν την ανάπτυξη της εφαρμογής PulseMapp ενώ όπως είπαν: «Το πρώτο βραβείο και η 3ημερη επίσκεψη στο YouTube Space στο Λονδίνο, ήταν μία πολύ χρήσιμη εμπειρία πάνω στο τι μπορεί η τεχνολογία να προσφέρει για να διευρύνει την δημιουργικότητα και να προάγει την τέχνη».

Δεύτερη θέση: SmallTalk!

Πρόκειται για μία εκπαιδευτική εφαρμογή θα «επιτρέπει» σε εκθέματα να αποκτήσουν φωνή και να έρχονται σε επαφή με επισκέπτες ανοίγοντας διάλογο μαζί τους, εκθέτοντας έτσι με ζωντανό και διαδραστικό τρόπο την ιστορία τους στον άνθρωπο που τα θαυμάζει. Τα παιδιά της ομάδας βασίστηκαν στο γεγονός ότι τα ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα δεν διαθέτουν δομές ώστε να επιτρέπουν την επικοινωνία με τους επισκέπτες τους.

Η Βασίλη Κούρτη (Μηχανικός Λογισμικού), Αναστασία Βασιλείου (Φοιτήτρια Αρχαιολογίας), Άννα Καρτάση(Πολιστιστική Διαχείριση και Σχεδίαση Διαδραστικών Μέσων) και Μαρία Δημητρίου (Θεατρολόγος) κέρδισαν τη δεύτερη θέση και έζησαν «μία εμπειρία μοναδική. Τρεις γεμάτες μέρες τεχνολογίας, δημιουργίας και επαγγελματικών γνωριμιών. To γεγονός ότι βρεθήκαμε στα “παρασκήνια” μιας τόσο μεγάλης ψηφιακής πλατφόρμας έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής της, μας γέμισε με ενέργεια και έμπνευση για να προχωρήσουμε την ιδέα που αρχικά παρουσιάσαμε στο Culture Shift».

Η ατζέντα του ταξιδιού

Τρεις μέρες στα γραφεία της μεγαλύτερης startup στον κόσμο (ναι, η Google κινείται ακόμη με ρυθμούς startup, κι ας έχουν περάσει 17 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τους Larry Page και Sergey Brin) σημαίνει ένα ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα. Διαβάστε τι έζησαν οι δύο ομάδες:

– Εκπαίδευση στο YouTube (πώς να δημιουργήσει κανείς ένα επιτυχημένο κανάλι, να έχει διάδραση με τους followers, κτλ) με guest ομιλητή έναν επιτυχημένο YouTube Creator.

– Εκπαίδευση στο Google Maps (πώς να προβάλει κάποιος την επιχείρησή του & την εφαρμογή του).

– Παρουσίαση του Google Cultural Institute.

– Παρουσίαση του Google DevArt.

– Πρακτική εκπαίδευση στη φωτογραφία/ βίντεο και παραγωγή βίντεο σε επαγγελματικό στούντιο.

– Συμμετοχή σε εκδήλωση στο Google Campus και επικοινωνία με άλλους startupers.

Γιατί η Google υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Culture Shift: Technology meets Art»

Η αλήθεια είναι ότι για το ταξίδι της ελληνικής αποστολής ενημερώθηκα λίγες μέρες πριν την πραγματοποίησή του και φυσικά έσπευσα να αδράξω την ευκαιρία.

Ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google Ελλάδας, Διονύσης Κολοκοτσάς, συνόδευε τις ομάδες σε κάθε βήμα τους και συζητήσαμε αρκετά για τα όσα σκέφτεται η Google για την Ελλάδα. Στην ερώτηση γιατί η Google υποστηρίζει την πρωτοβουλία, ο κ. Κολοκοτσάς ήταν πολύ ανοιχτός: «Γιατί το διαδίκτυο είναι μία μηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα: υποστηρίζει νέους με καινοτόμες ιδέες να δημιουργήσουν λύσεις που θα βοηθήσουν στην προώθηση της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών και την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη “Αναπτύσσοντας το Διαδίκτυο στην Ελλάδα” του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), η υιοθέτηση των online υπηρεσιών στην Ελλάδα υστερεί σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ένα μικρό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει τα οφέλη από την ψηφιακή τεχνολογία».

Ανησυχητικές οι επισημάνσεις… Επιστρέφοντας στο ταξίδι της ελληνικής αποστολής, ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google, ανέφερε ενθουσιασμένος για την εμπειρία: «Στο Λονδίνο φιλοξενήσαμε τις ομάδες με ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο πρόγραμμα. Σκοπός ήταν να βοηθήσουμε τις ομάδες να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε συγκεκριμένα εργαλεία της Google, όπως το YouTube και το Maps, στη φωτογραφία και τη δημιουργία βίντεο, αλλά και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του Google Cultural Institute και του Google DevArt καθώς επίσης και να συνδεθούν με άλλους επιχειρηματίες στο Google Campus».

Hackathon – Πολιτισμός= 1-1

Δεν ξέρω αν οι συμμετέχοντες στις ομάδες θα συνεχίσουν μαζί, αν θα υλοποιήσουν όσα ονειρεύονται, αν θα προχωρήσουν και θα κάνουν τα apps τους κανονικές επιχειρήσεις αφήνοντας τις δουλειές τους. Γνωρίζω όμως ότι έλαβαν ένα πολύ σημαντικό δώρο: Το βάπτισμα σε startup τρόπο σκέψης και μοναδικά εργαλεία, στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι πολιτισμός είναι όλα όσα ακολουθούν τη δημιουργία ενός κτιρίου, όχι το ίδιο το κτίριο.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ