2015-06-06 18:37:48
Φωτογραφία για Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ
Π. Λαφαζάνης: Ζητούν «γη και ύδωρ» οι δανειστές

Την πρόθεσή του να μην υπογράψει συμφωνία που να «ενδυναμώνει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Είπε ακόμη ότι είναι ανένδοτος σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ άφησε μια χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθρωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. «Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί μια απλή αναφορά στη συμφωνία. «Θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθρωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015», συνέχισε. «Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετακίνηση από την ΕΚΤ, των 27 δισ. που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως υποστήριξε, η συμφωνία είναι θέμα «μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί».

Τέλος, για την πρόταση των θεσμών ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού...ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν. Δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται», κατέληξε.

Π. Λαφαζάνης: Ζητούν «γη και ύδωρ» οι δανειστές

«Ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα», δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Daily Telegraph», και διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη τη σύγκλιση της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», οι οποίοι, όπως σημειώνει, αντί να επιδιώκουν συμφωνία, ζητούν «γη και ύδωρ», δηλαδή τη λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζει δε, ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωζώνης, που πρέπει να κάνουν την επιλογή για το τι θέλουν με την Ελλάδα.

Ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα και θα έμοιαζε με χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης. «Όχι μόνο δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές, αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω, όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανησυχία που έχει προσδώσει στην Ε.Ε. η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απολύτως συμβατή με τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. Οι ελληνορωσικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για τη χώρα, θα την υποβοηθούσαν να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλαν σε περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, τονίζει.

«Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο υπουργός και εκτιμά ότι στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης μπορεί να επισφραγιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ