2015-06-07 19:50:05
Φωτογραφία για Κόβουν το νερό, πολεμούν με χλώριο
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ εξέφρασε την ανησυχία της για την πιθανή δυνατότητα του Ισλαμικού Χαλιφάτου να κατασκευάσει χημικά όλα. Εξάλλου, υπάρχουν αρκετές αναφορές για χρήση τοξικού αέριου χλωρίου σε αυτοσχέδιες βόμβες των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.

«H χρήση του χλωρίου από το ΝΤΑΕΣ (σ.σ.: αραβική ονομασία του Ισλαμικού Χαλιφάτου) και η στρατολόγηση επαγγελματιών με υψηλή τεχνική κατάρτιση, και από τη Δύση, έχουν αποκαλύψει πολύ σοβαρότερες προσπάθειες κατασκευής χημικών όπλων» δήλωσε χθες Παρασκευή η Μπίσοπ από το Περθ. «Το ΝΤΑΕΣ ενδέχεται να έχει στις δεκάδες χιλιάδες των νέων μελών του την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επεξεργαστεί περαιτέρω πρώτες ύλες και να φτιάξει χημικά όπλα» πρόσθεσε η ίδια.

Το αέριο χλώριο αποτελεί ισχυρό οξειδωτικό που μπορεί να αντιδράσει με εύφλεκτα υλικά. Το τοξικό αέριο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως όπλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία και συγκαταλέγεται σε εκείνα που απαγορεύει η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997.


Χλώριο κατά Κούρδων, Σύριων και Ιρακινών

​Τον περασμένο Ιανουάριο Κούρδοι αξιωματούχοι είπαν ότι πεσμεργκά που μάχονταν σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Μοσούλης και των συριακών συνόρων δέχτηκαν επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας του ΙΚΙΛ, ο οποίος οδηγούσε φορτηγό γεμάτο με τοξικό αέριο χλώριο.Τον περασμένο Ιανουάριο Κούρδοι αξιωματούχοι είπαν ότι πεσμεργκά που μάχονταν σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Μοσούλης και των συριακών συνόρων δέχτηκαν επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας του ΙΚΙΛ, ο οποίος οδηγούσε φορτηγό γεμάτο με τοξικό αέριο χλώριο. Οι πεσμεργκά κατέστρεψαν το φορτηγό με ρουκέτα προτού αυτό εκραγεί κοντά τους, ωστόσο λίγο μετά την απόκρουση της επίθεσης παρουσίασαν «ναυτία, εμετό, ζάλη και αδυναμία» – δηλαδή τα συνήθη συμπτώματα της δηλητηρίασης από χλώριο. Δεν άργησαν να εντοπίσουν «20 άδεια μεταλλικά δοχεία» στο πίσω μέρος του οχήματος. Ό,τι απέμεινε από τον βομβιστή αυτοκτονίας στάλθηκε σε εργαστήριο, το οποίο εντόπισε στα δείγματα «επίπεδα χλωρίου που δείχνουν ότι η ουσία χρησιμοποιήθηκε υπό μορφή όπλου».

Η αρμόδια εποπτική αρχή ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, OPCW) πραγματοποίησε έρευνα στη Συρία και διαπίστωσε ότι το χλώριο χρησιμοποιήθηκε «συστηματικά και επανειλημμένα» στη χώρα το 2014. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τοξικό αέριο χρησιμοποιήθηκε είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα υλικά σε επιθέσεις εναντίον χωριών της βόρειας Συρίας.

Επίθεση με αέριο χλώριο από το ΙΚΙΛ φέρονται να δέχτηκαν και 11 αστυνομικοί το 2014 στο Ιράκ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας και την ιατρική διάγνωση, ενώ δημοσίευμα της «Washington Post» έκανε λόγο για επίθεση με το ίδιο χημικό όπλο στις 15 Σεπτεμβρίου κατά της πόλης Ντουλούγια, βόρεια της Βαγδάτης.

Συνδέονται οι χημικές επιθέσεις με την κατάληψη ιρακινού εργοστασίου;

Αναφορές για μαχητές του ΙΚΙΛ που χρησιμοποιούν αέριο χλώριο στο πεδίο της μάχης εμφανίζονται αφότου αυτοί κατέλαβαν την πρώην μεγάλη ιρακινή μονάδα παραγωγής χημικών όπλων Μουθάνα τον περασμένο Ιούνιο – εξού και η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε στον ΟΗΕ ότι αδυνατεί να καταστρέψει τα χημικά της όπλα, ως είχε υποχρέωση.

​Αναφορές για μαχητές του ΙΚΙΛ που χρησιμοποιούν αέριο χλώριο στο πεδίο της μάχης εμφανίζονται αφότου αυτοί κατέλαβαν την πρώην μεγάλη ιρακινή μονάδα παραγωγής χημικών όπλων Μουθάνα τον περασμένο ΙούνιοΤο εργοστάσιο, σύμφωνα με προ δεκαετίας έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επικαλείται το Associated Press, περιείχε 2.500 ρουκέτες με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν –κατασκευασμένες πριν από το 1991–, 180 τόνους κυανιούχο νάτριο, 2.000 άδειες οβίδες που είχαν μολυνθεί με αέριο μουστάρδας, πάνω από 600 κοντέινερ του 1 τόνου με υπολείμματα παραγόντων μουστάρδας, καθώς και σοβαρά μολυσμένα δομικά υλικά. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται άχρηστα στο πεδίο της μάχης, ωστόσο «πολύ τοξικά».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ό,τι κι αν παρέμενε εντός της ιρακινής μονάδας πλέον θα έχει καταστεί αναποτελεσματικό. «Ακόμα κι αν (οι τζιχαντιστές) μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα υλικά, ειλικρινά, θα συνιστούσε απειλή περισσότερο γι΄ αυτούς παρά για οποιονδήποτε άλλο» δήλωνε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι στο Reuters τον περασμένο Ιούλιο.

Πόλεμος και για το νερό: Το ΙΚΙΛ κλείνει ιρακινό φράγμα και χρησιμοποιεί ως όπλο τον Ευφράτη

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έκλεισαν τις πύλες προς το φράγμα του ποταμού Ευφράτη στο δυτικό Ιράκ, περιορίζοντας την ποσότητα του νερού που περνάει από αυτό. Η συγκεκριμένη κίνηση αφενός δίνει στο ΙΚΙΛ στρατηγικό πλεονέκτημα, αφετέρου γεννά φόβους για ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Περιορίζοντας τη ροή του νερού, οι τζιχαντιστές μπορούν να διασχίζουν ευκολότερα τον ποταμό και να επιτίθενται σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται νοτιότερα. «Προηγουμένως (οι δυνάμεις ασφαλείας) έπρεπε να παρακολουθούν μόνο τις γέφυρες και συγκεκριμένες περιοχές, τώρα όμως όλος ο ποταμός θα μπορεί να διασχιστεί» δηλώνει στο Reuters ο Χικμάτ Σουλεϊμάν, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ.

Η πρωτεύουσα της Ανμπάρ, το Ραμάντι, απασχολεί ιδιαίτερα τις ιρακινές δυνάμεις, καθώς ο Ευφράτης αποτελούσε φυσικό σύνορο μεταξύ των μαχητών του χαλιφάτου στη βόρεια όχθη και των δυνάμεων ασφαλείας στη νότια. Ο Σουλεϊμάν επισήμανε ότι τώρα οι στρατιώτες πρέπει να απλωθούν σε όλο το μήκος του ποταμού προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους τζιχαντιστές.

Κίνδυνος για τον πληθυσμό και τις υποδομές

​«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, αλλιώς οι ολέθριες συνέπειες και η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτες» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας Φαλίχ αλ ΕσάουιΕπιπλέον, το κλείσιμο των πυλών απειλεί με λειψυδρία τις νότιες επαρχίες της χώρας. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, αλλιώς οι ολέθριες συνέπειες και η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτες» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας Φαλίχ αλ Εσάουι.

Η περιορισμένη παροχή νερού θέτει επίσης σε κίνδυνο τα συστήματα άρδευσης, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει χάος και στις μονάδες επεξεργασίας νερού. Ο τζιχαντιστές φέρονται να έχουν αφήσει δύο από τις πύλες του φράγματος ανοιχτές, προκειμένου να μην πλημμυρίσει η δική τους περιοχή. Μια από τις λύσεις που προτάθηκαν από το συμβούλιο της Ανμπάρ είναι η ανατίναξ 00004000 η μιας πύλης του φράγματος, ώστε να απελευθερωθεί το μπλοκαρισμένο νερό.

Τo Ισλαμικό Χαλιφάτο εφάρμοσε παρόμοιες τακτικές και στο παρελθόν κατά των ιρακινών δυνάμεων. Πριν από έναν χρόνο περίπου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, απειλώντας να πλημμυρίσουν τη Βαγδάτη. Τελικά, το ΙΚΙΛ απωθήθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις προτού προλάβει να πραγματοποιήσει την απειλή του.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ