2015-06-09 20:47:57
Φωτογραφία για Το δίλημμα των 24 ωρών: Κοντά σε συμφωνία ή σε χρεοκοπία;
Σε οριακά κρίσιμο σημείο, βρίσκεται η κατάσταση στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της, μετά την αντιπρόταση που υπέβαλλε στους Θεσμούς και η οποία σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν κρίνεται «επαρκής» για συμφωνία.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνει επικίνδυνα για τους τακτικισμούς που καταλογίζονται στην κυβέρνηση Τσίπρα και αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα πλησιάζει στη ζώνη της «τελευταίας ευκαιρίας».

Η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Ολάντ , που οριστικοποιήθηκε όπως ανέφερε γερμανός αξιωματούχος, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί τελικά να γίνει η βάση συμφωνίας ή η πρόταση των Θεσμών παραμένει τέτοια.

 Διαρροές, ενόχληση & προειδοποιήσεις

 Η αντιπρόταση που υπέβαλλε η Αθήνα - με οριακές αλλαγές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ΦΠΑ - απορρίφθηκε σχεδόν ακαριαία μέσω διαρροών από ευρωπαίους αξιωματούχους και η δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά ότι «αυτές οι διαρροές δεν είναι η θέση της Κομισιόν» έγινε μάλλον για λόγους τακτ και όχι ουσίας.


Οι προτάσεις όπως τις αξιολόγησαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθεί μια συμφωνία καθώς κινούνται στον ίδιο καμβά με τις προηγούμενες ενώ και όσα ζητούνται για τη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά.    

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ίδια άποψη δηλαδή ότι η πρόταση δεν είναι επαρκής και αποδεκτή από τα κράτη -μέλη.

«Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να κινήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός», ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι επαρκής και δεν είναι αποδεκτή από τα κράτη μέλη», σημείωσε ένας δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος σημείωσε πως η ελληνική πρόταση δεν περιέχει καμία λύση στην αντιπαράθεση αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Επίσης -σημείωσε- περιείχε προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που δεν μπορούν να δεχθούν οι δανειστές.

Ο αληθινός λόγος της οργής του Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ παραμένει οργισμένος μετά το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας χρεωνοντάς του για λόγους τακτικής την «απαράδεκτη πρόταση» των πιστωτών και  μην αποστέλλοντας στο χρόνο που είχαν συμφωνήσει την ελληνική αντιπρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πραγματικός λόγος της οργής του προέδρου της Κομισιόν οφείλεται στο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει για την καταβολή της δόσης του ΔΝΤ διαβεβαίωση που ο Γιουνκέρ μετέφερε τηλεφωνικώς στην Κριστίν Λαγκάρντ.  Και εν συνεχεία εκείνος έγινε δέκτης των «παραπόνων» του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας τον έχουν αφήσει πολλαπλώς εκτεθειμένο. Για το λόγο αυτό «παρέπεμψε» την ειδική ομάδα που έστειλε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες - τους κ. Παππά, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη - να συνομιλήσουν για την αντιπρόταση με τον με τον επίτροπο των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σόιμπλε: Μην ψάχνετε ρωγμές στη σχέση μου με την Μέρκελ  

Ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε ανέφερε την Τρίτη ότι «θα ήταν χαζό αν η Γερμανία θα αποδεχόταν το παιχνίδι της ενοχής και της κατηγορίας (blame game) του ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Οπως είπε «η  Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα σηκώσει το βαρύ φορτίο»

δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χάσμα μεταξύ εκείνου και της κ. Μέρκελ, λέγοντας πως βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την γερμανίδα καγκελάριο.

«Δεν θα έπρεπε να σπαταλάτε χρόνο σε φήμες για δήθεν διαφωνία μεταξύ εμού και της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ελληνικό ζήτημα», ανέφερε σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ρωγμές και έριδες με την Μέρκελ με αφορμή την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει καλύτερα από τον  καθένα ότι αν θέλει η Mπουτεστανγκ να υπερψηφίσει μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα αυτό μπορεί να το πετύχει μόνον ο Σόιμπλε.    

Ντάισελμπλουμ: Δεν είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας  

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν βρίσκονται στα πρόθυρα της συμφωνίας.

«Δεν συμφωνούμε πλήρως στο το τι πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα» ανέφερε και σχετικά με τις εκτιμήσεις Τσίπρα ότι θα επέλθει συμβιβασμός είπε : «Έχω ακούσει πολλά αισιόδοξα πράγματα, αλλά οι Έλληνες έχουν υποεκτιμήσει την πολυπλοκότητα του προβλήματος του χρέους. Αυτό που ζητείται από τους Έλληνες είναι να θέσουν τον προϋπολογισμό σε τάξη και να βάλουν την οικονομία και πάλι σε τροχιά».

Υποστήριξε ότι χρειάζονται «πολλές επεμβάσεις (διαδικασίες), στις οποίες εξακολουθούν να λένε 'όχι'».

Σχολιάζοντας την επίμονη επιδίωξη της κυβέρνησης Τσίπρα να αποσπάσει μαζί με την όποια συμφωνία και συμφωνία για το χρέος είπε η «από την πλευρά της Αθήνας υποτιμάται η πολυπλοκότητα του θέματος που αφορά το Δημόσιο χρέος».

Κυβερνητικές πηγές: Καλύψαμε την μισή απόσταση στο πρωτογενές πλεόνασμα

Αργά το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως «η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους Θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση» υπογραμμίζοντας ότι προτάθηκε 0,75%  πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και 1,75% για το 2016

Πάντως νωρίτερα και ενώ οι διαρροές οργίαζαν ο Νίκος Παππάς  ο οποίος μαζί  με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη ,παρουσίασαν στις Βρυξέλλες την αντιπρόταση της Αθήνας στους Θεσμούς επιχείρησε μέσω του Facebook να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις διαρροές ότι η νέα ελληνική πρόταση «απορρίπτεται» ως «ασαφές αναμάσημα».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, «καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Bloomberg:Η Ελλάδα προσποιείται ότι διαπραγματεύεται

Την εκτίμηση  που υπάρχει σε πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιδίδεται σε τακτικισμούς  συμμερίζεται και ο Leonid Bershidsky του οικονομικού πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προσποιείται ότι διαπραγματεύεται».

To άρθρο συνοδεύεται μάλιστα και από ένα Greek default watch, δηλαδή ένα παρατηρητήριο του πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στη χρεοκοπία μαζί με ένα σχετικό διάγραμμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει ο αρθρογράφος, «έδωσε στους δανειστές δύο νέες τρισέλιδες προτάσεις που περιγράφουν τους οικονομικούς στόχους και καλούν σε μια ελάφρυνση του χρέους. Οι δανειστές δεν έδειξαν ενθουσιασμένοι και είπαν πως τα νέα έγγραφα απλώς αναμασούν προηγούμενες ελληνικέ προτάσεις. Η υποβολή των προτάσεων δεν είχαν ως στόχο την πρόοδο των συνομιλιών. “Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ανταλλαγές απόψεων με τους θεσμούς σε ένα πολιτικό επίπεδο και αναμένει με ενδιαφέρον την τυπική τους απάντηση”, είπε η κυβέρνηση. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται ειλικρινά, αναμένοντας προφανώς ότι οι εταίροι θα ενδώσουν την τελευταία στιγμή. Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο δικαιολογημένες είναι αυτές οι προσδοκίες. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν είναι, διότι οι θεσμοί έχουν ήδη κάνει πολλές παραχωρήσεις και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς περισσότερες», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η ΕΚΤ αποφασιστικός κρίκος στη διαπραγμάτευση

Η  ΕΚΤ που παραμένει ο εγγυητής της  σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για τον ELA  

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μια πιθανή αύξηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις τράπεζες, ωστόσο άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσει το ΔΣ της ΕΚΤ για το κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

 Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής τράπεζας έχει επισημανθεί η ανάγκη αύξησης του haircut στα εχέγγυα, κάτι που, αν συμβεί, θα αποτελέσει ακόμα έναν μοχλό πίεσης στην ελληνική πλευρά.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει πει πως το θέμα θα αναλυθεί σε βάθος σε αυτή τη συνεδρίαση.

Το όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας κατά 200 εκατ ευρώ και 500 εκατ ευρώ, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων, καθώς μόνο τη Δευτέρα έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ