2015-06-10 14:58:23
Φωτογραφία για Πάτρα: Δέκα χρόνια για να οριστεί μια δίκη – Σε αποχή οι δικηγόροι για το μαζικό κύμα φυγής Εφετών
Πολλές και σοβαρές υποθέσεις κυρίως στο ποινικό κομμάτι και έλλειψη δικαστικών λειτουργών.Το σκηνικό στην απονομή δικαιοσύνης στην Πάτρα είναι εκρηκτικό και όπως επισημαίνει στο thebest ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Νίκος Παπάκος οι ρυθμοί της απονομής της δικαιοσύνης είναι εξωφρενικά αργοί. Για παράδειγμα στα Διοικητικά δικαστήρια μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου η αναμονή για ορισμό δίκης σε πρώτο βαθμό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών αγγίζει τα δέκα χρόνια!

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των δικηγόρων μετά το νέο μαζικό κύμα φυγής εφετών από το Εφετείο Πατρών από το νέο δικαστικό έτος, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όπως έχει πληροφορηθεί ο Σύλλογος μετά την περυσινή «έξοδο» και φέτος σχεδόν όλοι (πλην δύο) Εφέτες του Δικαστηρίου ζήτησαν, και έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους, για μετάθεση, µε την επικείµενη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, σε άλλα Εφετεία, ενώ διαπιστώνει και την παντελή απροθυμία δικαστικών λειτουργών να μετατεθούν στο Εφετείο Πατρών, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία αίτηση για μετάθεση στο Εφετείο Πατρών, με αποτέλεσμα στο Εφετείο Πατρών να τοποθετηθούν μόνο νεοπροαχθέντες Εφέτες.


Κατά συνέπεια στο Εφετείο Πατρών , όπως επισημαίνεται, θα κληθούν «αναγκαστικά» να προεδρεύουν , αφού είναι γνωστό και αποδεκτό ότι δεν επαρκούν οι Πρόεδροι Εφετών), σε όλες τις συνθέσεις (ποινικών δικαστηρίων) του Τριμελούς Εφετείου και του Μονομελούς Εφετείου τουλάχιστον 4 νεοπροαχθέντες Εφέτες ,αφού ορίζονται 6 προεδρεύοντες.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Παπάκος κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Εφετείο Πατρών, δεδομένου ότι παλιότερα προήδρευαν εφέτες ένα, δύο χρόνια πριν προαχθούν σε Προέδρους Εφετών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι δεν βάλει κατά των εν λόγω προεδρευόντων λειτουργών, αφού δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι από τους νεοπροαχθέντες Εφέτες θα προεδρεύουν , ούτε υποβιβάζει την εμπειρία των 15-20 ετών κατά μέσο όρο στο δικαστικό σώμα των νεοπροαχθέντων Εφετών, αλλά η εργασία του προεδρεύοντα σε ένα ποινικό Εφετείο δεν είναι ταυτόσημη και ισοδύναμη με αυτή στο ποινικό Πλημμελειοδικείο και απαιτεί τουλάχιστον 3ετή,αν όχι μεγαλύτερη, εμπειρία, απαραίτητη κυρίως ,τόσο για την ορθή και ασφαλή κατά το δυνατόν κρίση, όσο ακόμα και για την ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης, αφού και αυτή συνδέεται απόλυτα με τη σχετική εμπειρία.

Με αυτά τα δεδομενα ο Δικηγορικός Σύλλογος στη συνεδρίασή του Δ.Σ. στις 21 Μαΐου αποφάσισε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους, που θα προεδρεύουν μόλις νεοπροαχθέντες Εφέτες.

Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει εγγράφως για τα παραπάνω τον Πρόεδρο τουΑρείου Πάγου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ελευθερία Μακρυγένη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ