2015-06-12 00:14:28
Φωτογραφία για Συμπεράσματα ημερίδας Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Νοσηρότητα από παράγοντες διατροφής και στρες»
Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκε στις 24/05/2015, η ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Νοσηρότητα από παράγοντες διατροφής και στρες». Οι τρεις ομιλητές της ημερίδας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις απειλές που προκαλούν η κακή διατροφή, το χρόνιο στρες, οι χημικές καρκινογόνες ουσίες, τα μεταλλικά στοιχεία και η αλλοίωση των φυτικών / κτηνοτροφικών / ιχθυοτροφικών προϊόντων με επικίνδυνες συνέπειες για την ποιότητα και αλλά την υγεία των πολιτών.

Κατά την ομιλία του κ Χρούσου Γεώργου, καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημάνθηκαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής του έρευνας σχετικά με την κακή επίδραση του στρες στον οργανισμό, γεγονός που αποδίδεται στη διαταραχή της ομοιόστασης που προκαλεί το χρόνιο στρες. Οι πολλαπλές διαταραχές στον οργανισμό των παιδιών και των ενηλίκων ενεργοποιούνται μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού αποδιοργάνωσης της αρμονικής λειτουργίας του οργανισμού: Το συναισθηματικό και φυσικό στρες προκαλεί αύξηση των επιπέδων ορμονών στον οργανισμό που προκαλούν βαθύτατες μεταβολές με συνθήκες τροφικού, φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες στη λειτουργία του κυττάρου ως μονάδα αλλά και του οργανισμού ως σύνολο, παράγοντας δυσλειτουργία ανάπτυξης των παιδιών, διαταραχή της ικανότητας αναπαραγωγής του ανθρώπου, μόνιμη δυσφορία, ένα πολύπλοκο μεταβολικό σύνδρομο στον οργανισμό που κορυφώνεται στην ηλικία 50-70 ετών, με φλεγμονώδεις, αλλεργικές και αυτοάνοσες αντιδράσεις, κακουχία, αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους, παχυσαρκία, υπνική άπνοια, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, ημικρανίες, υπνηλία ή αϋπνία, υπεραλγησία, χρόνια κόπωση, μελαγχολία, κατάθλιψη, αρτηριοσκλήρυνση και πρόωρη γήρανση του οργανισμού
. Η θετική σκέψη, η τόνωση του συστήματος αμοιβής και ικανοποίησης του οργανισμού με δραστηριότητες που ευαρεστούν τους ανθρώπους είναι η καλύτερη φυσική άμυνα ενάντια στην κακή επίδραση του χρόνιου στρες.

Κατά την ομιλία του κ. Κατσαρού Νίκου, τ. Προέδρου του ΕΦΕΤ και συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», επισημάνθηκαν οι κακές επιδράσεις των χημικών ουσιών, ρύπων και μετάλλων στη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί ωςάϋλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στη μεσογειακή διατροφή συνιστάται η κατανάλωση ιχθύων με μεγάλη προσοχή στην περιεκτικότητα τουυδραργύρου σε ψάρια όπως σολωμό, τόνο, γαλεό ή ξιφία. Στη μεσογειακή διατροφή καταναλώνουμε φρέσκα λαχανικά, φρούτα, όσπρια εποχής. Αποφεύγουμε τη βρώση χρωστικών όπως της κοχελίνης Ε120, Ε129, κλπ. Αποφεύγουμε τα νιτρώδησε καπνιστά, ψάρια, νερά, κλπ. Αποφεύγουμε βαριά μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο), δισφαινόλη, κρέατα με ορμόνες, αντιβιοτικά. Στη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιούμε μόνοελαιόλαδο, ισχυρό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμάει το χρόνιο οξειδωτικό στρες με πάνω από 200 αντιοξειδωτικές ουσίες.Απαγορεύονται ρητά τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχουν σε μαργαρίνες και τα φυτικά / μαγειρικά λίπη, καθώς είναι υπεύθυνα για σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, κλπ. Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 0,5 gr/ ημέρα. Η συχνή διατροφή σε ταχυφαγεία πιθανολογεί την πρόσληψη μεγαλύτερης ημερήσιας ποσότητας τρανς λιπαρών. Προσοχή στην παραγωγή και παρουσίαδιοξινών στη διατροφή αλυσίδα. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στη φύλαξη υγρών και στερεών τροφίμων: η γυάλινη συσκευασία προτιμάται ως σκεύος διατήρησης ουσιών από την πλαστική. Στη μεσογειακή διατροφή, δεν έχουν θέση οιμεταλλαγμένες τροφές διότι το άγνωστο κληρονομικό υλικό έχει άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία, καλλιέργεια και το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στις χώρες να αποφασίσουν για τη διάθεση των μεταλλαγμένων. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένα τρόφιμα, μετά από μεγάλη μαζική αντίδραση των καταναλωτών. Η διατροφή μας πρέπει να προέρχεται από την εγχώρια φύση με τους παραδοσιακούς σπόρους και τις ποικιλίες τους, από παραγωγούς της περιοχής μας.

Κατά την ομιλία του κ Γιαννουλόπουλου Ανδρέα, καρδιολόγου-πνευμονολόγου, αναδείχθηκε η δραματική αύξηση της νοσηρότητας παρά την τεχνολογική πρόοδο της επιστήμης. Η νοσηρότητα οφείλεται στην κακή διατροφή, στο χρόνιο στρες, στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, στις κακές συνήθειες (κάπνισμα, οινόπνευμα), και στην κληρονομικότητα. Επισημάνθηκε ότι το οικονομικό όφελος των εταιρειών τροφίμων συνθλίβει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφών. Πρέπει να γνωστοποιηθούν στους παραγωγούς τροφίμων, οι συνέπειες των κακών πρακτικών στην καλλιέργεια των τροφών και στις συνθήκες λειτουργίας των κτηνοτροφικών / ιχθυοτροφικών μονάδων. Οι συνθήκες παραγωγής ζωοτροφών είναι βασικό κλειδί ελέγχου της καλής ποιότητας της διατροφής. Άφθονοιορμονικοί διαταράκτες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, δημιουργώνταςαυξητική τάση στη συχνότητα ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Παρουσιάστηκε το φλέγον ζήτημα της υποταγής της επιστήμης στην υπηρεσία των πολυεθνικών εταιρειών, που υποχρεώνεται να λειτουργεί εκτός κανόνων δεοντολογίας, δημιουργώντας συνθήκες δράσης καθεστωτικής επιστήμης, που αντιβαίνει στο επιστημονικό πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Γνωστοποιήθηκε η περιστασιακή ύπαρξη μεγάλου φορτίου διοξινών στις τροφές, που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε μεγάλες ποσότητες σε ζωοτροφές και έχουν μολύνει διατροφικά χιλιάδες καταναλωτές σε διάφορες χώρες, με άγνωστη καταγραφή των νοσογόνων συνεπειών. Τέλος τονίστηκε ότι το στρες από τον καταιγιστικό βομβαρδισμό πληροφοριών στους πολίτες, η έλλειψη επικοινωνίας των ανθρώπων, η αποξένωση, ο υποσιτισμός, η ελαττωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στη φαρμακευτική περίθαλψη, η μείωση της άμυνας του οργανισμού, συνδυαζόμενο με το αυξημένο τοξικό διατροφικό φορτίο οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα στον πληθυσμό.

Στο τέλος της ημερίδας, τέθηκαν βαρυσήμαντες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς η γνώση είναι μεγάλο όπλο για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τους ομιλητές, που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αντικειμενική ενημέρωση των παρευρισκόμενων για σημαντικά ζητήματα που άπτονται της πρόληψης, των κανόνων σωστής διατροφής και ψυχικής ισορροπίας.

Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις της ημερίδας βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ανευρίσκονται στο ειδικό κανάλι στο youtube, με πρόσβαση από την κεντρική ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ