2015-06-12 08:20:07
Φωτογραφία για Πακέτο τα νέα μέτρα με την παράταση - Τι περιλαμβάνουν οι λίστες μέτρων
Αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τα νέα μέτρα που θα «κουμπώσουν» στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους δίνει πλέον η κυβέρνηση Επόμενος στόχος πλέον είναι μέσα σε μία εβδομάδα, μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, να λάβουν την πολιτική απόφαση "με πόση αύξηση ΦΠΑ" θα κλείσει η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει: μέτρα λιτότητας, επέκταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και «δώρο» την ελάφρυνση του επίσημου δημοσίου χρέους.

Επί της ουσίας, από Euroworking Group χθες σε Brussels Group το σαββατοκύριακο και μετά ξανά στο Euroworking Group την Δευτέρα , η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου:

- Πόσο πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύεται να εξασφαλίσει: οι επιλογές είναι ανάμεσα στο 0,75% του ΑΕΠ που ζητά η ίδια για φέτος και το 1% που ζητούν οι ξένοι. Η «μπίλια»  αναμένεται να κάτσει κάπου μεταξύ 0,80-0,95%. Η διαφορά κυβέρνησης και δανειστών είναι κάπου 50-150 εκατ. ευρώ για φέτος, και περίπου διπλάσια για το 2016.


- Πόσο θα αυξηθούν τρόφιμα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ΔΕΚΟ: οι αυξομειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν σημαίνουν τίποτα για τους δανειστές, αν δεν αφορούν σε προϊόντα που έχουν ευρεία κατανάλωση και για τα οποία ο ΦΠΑ αποδίδεται ολόκληρος στο δημόσιο. Και αν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θεωρούνται ασφαλές έσοδο για να αυξηθεί, η κυβέρνηση μπορεί να το αποφύγει αυξάνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα επειδή τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν τον ΦΠΑ. Αυξήσεις στην εστίαση,  όπως έχει αποδειχθεί, αποδίδουν ελάχιστα λόγω της φοροδιαφυγής στον κλάδο.

- Αν θα καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: όπως αποκάλυψε το protothema.gr το σχέδιο είναι έτοιμο, κοστολογημένο και αρέσει στους ξένους, για αυτό δεν χρειάζεται να περάσει και από τεχνοκράτες των Brussels Group. Η κυβέρνηση το κρατάει σε εφεδρεία για την τελευταία στιγμή, αν δει πως πρέπει να τα δώσει όλα για να κλείσει συμφωνία.

Και μπορεί οι δανειστές να περιμένουν να δουν "φόρο αίματος" για να πουν "ναι" στη συμφωνία, το ΔΝΤ όμως δεν δείχνει να κάμπτεται με φοροεισπρακτικά μέτρα, απαιτώντας ευθέως και απροκάλυπτα να κοπούν μισθοί και συντάξεις και αποσύροντας τους εκπροσώπους του από τα Brussels Group.

Στην Αθήνα πάντως δεν ανησυχούν, αρκεί να τα βρουν με τους Ευρωπαίους. Θεωρούν πως το ΔΝΤ ούτως ή άλλως δεν θα έδινε ξανά καμία δόση στην Ελλάδα (λόγω της κατρακύλας του προϋπολογισμού και της πραγματικής οικονομίας που καθιστούν μη βιώσιμο το χρέος) και το μόνο που θέλουν από το Ταμείο είναι απλώς να μην μπλοκάρει την διαφαινόμενη  συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κρατώντας για τον εαυτό του (και το διευθυντήριο στο οποίο λογοδοτεί η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον) τους ...αστερίσκους και τις διαφωνίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ