2015-06-12 19:59:48
Φωτογραφία για Πελαργοί έφτιαξαν φωλιά στη Λίμνη Τάκα
Η περιοχή της Τάκας είναι μία από τις... σημαντικότερες διαδρομές των αποδημητικών πουλιών που έρχονται από την Αφρική και πηγαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και αντίστροφα.

Ο κ. Τάκης Λεοντίδης, γεωπόνος, μέλος της Εθνικής Ορθολογικής Εταιρίας, βρέθηκε στη λίμνη της Τάκας και μας μίλησε για τους πελεκάνους που «προσγειώθηκαν» και έφτιαξαν τη φωλιά τους στο σημείο.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή τα οποία εναλλάσσονται ανά διαστήματα. Με μεγάλη έκπληξη, όπως είπε ο κ. Λεοντίδης, είδε τους πελαργούς στα λιβάδια της Τάκας να τρέφονται δίπλα από τον ταμιευτήρα, και επίσης με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ανακάλυψαν τη φωλιά την οποία έχουν φτιάξει προκειμένου να αναπαραχθούν.

Η πρώτη δουλειά του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.


Ο πελαργός είναι ένα απόλυτα προστατευμένο είδος και είναι αδιανόητο το γεγονός ότι κάποιοι επιτήδειοι καταστρέφουν τις φωλιές τους.

Η Πελοπόννησος, ανέφερε ο κ. Λεοντίδης, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έναν αριθμό πελαργών και βέβαια να τους βοηθήσει στην αναπαραγωγή.

Σε ερώτησή μας για το πόσο αυτή η εμφάνιση αποδημητικών πουλιών στην Αρκαδία μπορεί να ενισχύσει την επισκεψιμότητα και να προσελκύσει κοινό που θέλει να τα παρακολουθήσει, τόνισε ότι οι πελαργοί και η παρακολούθησή τους είναι ένα είδος τουρισμού, ο οποίος είναι εκτός της συνηθισμένης περιόδου και σίγουρα μπορεί να ενισχύει την οικονομία της κάθε περιοχής.

Όπως μας ανέφερε, η επίσκεψη αυτή και η δημιουργία φωλιάς για τη Νότια Ελλάδα είναι κάτι το μοναδικό, καθώς η μόνη καταγεγραμμένη φωλιά βρίσκεται στην περιοχή της Ηλείας.

Η εμφάνιση του πελαργού δεν είναι η μοναδική καταγεγραμμένη επίσκεψη ενός σπάνιου είδους πτηνού, καθώς τον Ιανουάριο στην Τρίπολη βρέθηκε και ένας θαλασσαετός ο οποίος όμως την εγκατέλειψε γιατί δεν κατάφερε να τραφεί.

Κλείνοντας, ο κ. Λεοντίδης τόνισε ότι οι ταμιευτήρες νερού πρέπει να αφήνουν μια ποσότητα νερού η οποία θα προσελκύσει σπάνια είδη πτηνών τα οποία μένουν δίπλα στο νερό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΣΥ που ΗΣΟΥΝ...;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΣΥ που ΗΣΟΥΝ...;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ