2015-06-23 11:31:07
Φωτογραφία για Πόσα λεφτά χάνουν οι δανειστές εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Πόσα λεφτά κινδυνεύουν να χάσουν οι επίσημοι πιστωτές, τα κράτη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία και κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα, εξετάζει το Bloomberg View.

Από το 2010 που ξεκίνησαν τα μνημόνια και τα δάνεια για την αποφυγή χρεοκοπίας της Ελλάδας που θα μπορούσε προκαλέσει μια «μαύρη τρύπα» που θα ρούφαγε τα πάντα, τα ευρωπαϊκά κράτη τρομαγμένα παρενέβησαν για να «διασώσουν» στην πράξη τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας -εν πολλοίς γερμανικές και γαλλικές τράπεζες- δανείζοντας στη χώρα χρήματα για να τις αποπληρώσει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg View, χάρη σε αυτή τη διάσωση, οι τράπεζες και οι επενδυτές έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από ό,τι στο παρελθόν.

Στο πρώτο διάγραμμα φαίνεται πόσο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στο τέλος του 2014, σε σχέση με το τέλος του 2009.

Μετά από αυτή την κίνηση των κρατών της ευρωζώνης τώρα πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και κυρίως η γερμανική- έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους των 313 δισ. ευρώ, εξ ου και οι κραυγές ότι το βάρος το έχουν οι φορολογούμενοι, όπως δείχνει το δεύτερο διάγραμμα.


Επίσης, με βάση στοιχεία του Απριλίου, η ΕΚΤ είχε δανείσει στην Τράπεζα της Ελλάδας κοντά 115 δισ. ευρώ για να καλύψει το κενό κεφαλαίων που βγήκαν από τη χώρα. Δάνεια που μπορεί να αφήσουν σημαντικές ζημιές στην ΕΚΤ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν υπάρξει στάση πληρωμών και η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

Το δίδαγμα είναι πως σε μια κρίση κρατικού χρέους, η αναποφασιστικότητα μπορεί να κοστίσει ακριβά, σημειώνει το Bloomberg View. Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έκαναν τα στραβά μάτια το 2010 στην προοπτική για «αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους (για χάρη των τραπεζών τους τότε, αντί να περιμένουν μέχρι το 2012) και προχωρούσαν σε ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αντιμετώπιζαν επίσης πρόβλημα, όλη η περιοχή πιθανώς να είχε βγει από την κρίση πολύ πιο γρήγορα.

Όπως έχουν τα πράγματα, καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με περισσότερα από 300 δισ. ευρώ (χρήματα φορολογούμενων) να βρίσκονται στον αέρα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ