2015-06-23 17:38:46
Φωτογραφία για ΑΛ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ
Την ανάγκη ομόψυχης κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζοντας πως σε μία περίπτωση εμπλοκής «αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στον λαό». Διευκρίνισε δε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Φλαμπουράρης. Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι. Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες». Εκτίμησε ότι θα υπάρχει μια δέσμευση η οποία δεν θα λύνει σήμερα το πρόβλημα αλλά θα το αναγνωρίζει και θα βλέπει ότι πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του. «Αυτό είναι στοιχείο το οποίο το ζητάμε. Επιμένουμε σε αυτό και νομίζω ότι θα το πετύχουμε» πρόσθεσε.


Ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, αν τελικά υπάρξει συμφωνία, που αυτή θα πάει στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα. Αλλά σίγουρα θα είναι μια διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρξει συζήτηση και στα κομματικά όργανα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η ομοφωνία θα είναι υπέρ του να ψηφιστεί αυτή η συμφωνία», είπε ο υπουργός.

Για τις διαφοροποιήσεις που ήδη εκδηλώνονται, είπε: «Θέμα πειθαρχίας δεν θα τεθεί. Από εκεί και πέρα εμείς οπωσδήποτε θεωρούμε ότι αυτό το θέμα που έχει σχέση με μια συμφωνία την οποία θα φέρουμε ως κυβέρνηση στη Βουλή, είναι πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα η ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι οπωσδήποτε για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες και μετά την συμφωνία, και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχει μια ομόψυχη κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα υπάρχει εμπλοκή. Το μόνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια εμπλοκή, η μη ψήφιση δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτού του νόμου που θα έρθει, είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό» διεμήνυσε. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «Δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις, χωρίς να έχω τίποτε με τα πρόσωπα, είτε κυβερνήσεις Πικραμένου είτε κυβερνήσεις Παπαδήμου». 

Αναφερόμενος σε πτυχές της ελληνικής πρότασης, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως για το νησιά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι τα 7-8 νησιά όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός, εκεί να φύγει η έκπτωση του 30% αλλά στα μικρά νησιά, στα νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, γι΄ αυτά η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα επιμείνει για την διατήρηση της έκπτωσης. 

Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε να προστατευθούν τα μικρά νησιά χωρίς αυτό να προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι ήδη το εξετάζει αυτό η κυβέρνηση και υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν τα μικρά νησιά από αυτή την επιβάρυνση που προκαλεί η άρση της έκπτωσης του 30%.

Για την εστίαση, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση επιμένει στο 13%. «Ξέρουμε ότι οι δανειστές επιδιώκουν να πάμε στο 23%. Δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι δεν μπορεί να πάει στο 23% και θα μείνει στο 13% όπως εμείς προτείνουμε», είπε.

Για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, είπε ότι η 13η σύνταξη θα είναι, κατά τη γνώμη του, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, αν καταφέρει να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ο στόχος είναι στο τέλος του 2015 να καταφέρουμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Για τα εργασιακά, είπε ότι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, «θα έρθει οπωσδήποτε μέσα στον επόμενο μήνα. Όπως και το θέμα του κατώτατου μισθού είναι θέματα που επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο και όπως έχουμε πει και αυτός σταδιακά θα επανέλθει».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ δεν θα μπουν σε αυτόν τον κατάλογο. «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης», είπε.

Ωστόσο πρόσθεσε «Δυστυχώς κάποιες από αυτές που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο όπως είναι τα αεροδρόμια, όπως είναι κάποια λιμάνια, όπως είναι το Ελληνικό που έχουν υπογραφεί, εμείς επιδιώκουμε να καλυτερέψουμε τους όρους των διαγωνισμών. Δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε δυστυχώς. Προσπαθούμε όμως να πετύχουμε όρους και σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να το πετύχουμε». Είπε ακόμη πως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πιο αυξημένο το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου είτε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει εργασιακές σχέσεις τέτοιες που θα είναι ανθρώπινες και μαζί και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για το που θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ένα μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να πηγαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πάσχουν. Για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Νομίζω ότι μόλις γίνει συμφωνία θα υπάρξει η δυνατότητα, η τεχνική δυνατότητα να πληρωθεί το ΔΝΤ. Δεν θα είναι πρόβλημα αυτό από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ