2015-07-01 10:40:19
Φωτογραφία για Προς αναστολή οι δίμηνες συνταγές για τα φάρμακα
- ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ -

Στο τραπέζι είναι η αναστολή χορήγησης δίμηνων συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ.

EΘΝΟΣ

Με τις τρίμηνες και εξάμηνες συνταγές δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς εκτελούνται κάθε μήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εξετάζεται προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται από το περασμένο Σάββατο. Με τις τρίμηνες και εξάμηνες συνταγές δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς εκτελούνται κάθε μήνα, αλλά με τις δίμηνες, ο ασφαλισμένος μπορεί να πάρει από το φαρμακείο φάρμακα για δύο μήνες.

Τυχόν εφαρμογή του περιορισμού θα προκαλέσει προβλήματα σε χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι ενδέχεται να εγκαταλείπουν τις πόλεις, λόγω διακοπών. Οι πολύμηνες συνταγές αφορούν κυρίως άτομα με χρόνια νοσήματα, τα οποία αποφεύγουν με αυτές την ταλαιπωρία και το κόστος, καθώς δεν χρειάζεται να πραγματοποιούν διαδοχικές επισκέψεις στον γιατρό.


Καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, διαβητικοί και άλλες κατηγορίες ασθενών θα υποχρεωθούν -για όσο ισχύσει το περιοριστικό μέτρο- να επισκέπτονται τακτικά γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή γιατρό του ΕΣΥ, προκειμένου να ανανεώνουν τις συνταγές τους.

«Προς το παρόν, δεν χρειάζεται η εφαρμογή του μέτρου, καθώς δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αυξημένη ζήτηση

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, η ζήτηση παραμένει αυξημένη, με ασθενείς και νέους γονείς να αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες δεν αποδίδονται στον έλεγχο κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital control), αλλά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Γιάννης Δαγρές, εξήγησε ότι οι ελλείψεις αφορούν κυρίως ειδικές κατηγορίες σκευασμάτων, όπως νευροληπτικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή. Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται -όπου αυτό είναι εφικτό- με ανταλλαγές από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Το προεδρείο του ΠΦΣ απέστειλε χθες επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με την οποία ζητεί την απαγόρευση των επανεξαγωγών («παράλληλων εξαγωγών») φαρμάκων, μέχρι να ομαλοποιηθούν οι επικρατούσες συνθήκες. Ζητεί, επίσης, τον αυστηρό έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων σε όλη την αλυσίδα διανομής, από τη βιομηχανία μέχρι τον τελικό ασφαλισμένο.

Καλεί τις υπηρεσίες του Οργανισμού να ελέγχουν επισταμένως όλη την πορεία των παρτίδων των φαρμάκων, τονίζοντας ότι η επάρκεια της ελληνικής αγοράς με φάρμακα πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα έναντι άλλων επιχειρηματικών ενεργειών.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η μέχρι στιγμής αυξημένη ζήτηση έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς, αλλά επειδή παραμένει άγνωστη η διάρκεια της κρίσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα αυστηρού ελέγχου της αγοράς.

Το προεδρείο του ΠΦΣ καλεί τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς να συμπεριφέρονται με ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι «...δεν τίθεται άμεσα θέμα επάρκειας φαρμάκων, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, και τα φαρμακεία εφοδιάζονται κανονικά...».

Απευθυνόμενο στους ασφαλισμένους, τονίζει ότι καλό είναι να συνεχίσουν την ίδια υπεύθυνη στάση, δεδομένου ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να το αποθηκεύουμε, αλλά κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να το προμηθευόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ