2015-07-08 12:06:50
Φωτογραφία για Χωρίς φαγητό οι μετανάστες στη Σάμο
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση των κέντρων κράτησης των παράτυπων μεταναστών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας να καλυφθούν τα έξοδα σίτισης των κρατουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των κέντρων λίγο έλειψε να ανασταλεί στις 30 Ιουνίου, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τη σίτιση, που καλύπτονται από κονδύλια της ΕΕ, ενώ και η επιταγή των 40.000 ευρώ, που τελικά εκδόθηκε, «εμποδίζεται» από την τραπεζική αργία.

Ειδικά στη Σάμο η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αφού η εταιρεία που έχει αναλάβει το catering, χθες για πρώτη φορά δεν πήγε φαγητό στους κρατουμένους, αφού παραμένει απλήρωτη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Στο νησί που φιλοξενεί 1.250 άτομα (ενώ η χωρητικότητα του κέντρου προβλέπει τη φιλοξενία μόλις 285 μεταναστών) σήμανε συναγερμός και τελικά -ύστερα από παρέμβαση της Περιφέρειας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας- τη σίτιση ανέλαβε ο στρατός.


Χθες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τζανέτος Φιλιππάκος, ύστερα από επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, κατάφερε να εξασφαλίσει άμεσα 40.000 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας που τροφοδοτεί το κέντρο της Σάμου. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και να μη χρειαστεί ξανά η βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Εκταμίευση

Επίσης, ο γ.γ. Τζανέτος Φιλιππάκος έχει ήδη καταθέσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εκταμίευση 6 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης των παράτυπων μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους.

Στη δέσμευση του κονδυλίου συμφώνησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα επιστραφεί όταν και εφόσον αποκατασταθεί η ροή χρημάτων από την Κομισιόν.

Τα χρήματα που η Κομισιόν έχει δεσμεύσει για τη χρηματοδότηση δράσεων το διάστημα 2015-2020 ανέρχονται σε 490 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό, μαζί δηλαδή με την εθνική συμμετοχή, αγγίζει τα 560 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά την ενοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων Ενταξης, Προσφύγων και Επιστροφών που έγινε την άνοιξη του 2014, η Ελλάδα όφειλε να δημιουργήσει νέα, ενιαία διαχειριστική Αρχή που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, ενώ η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014, μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2015 δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Νομοσχέδιο

Η ίδρυση της Διαχειριστικής Αρχής προβλεπόταν στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια (άρθρο 10), η ψήφιση επί των άρθρων βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη.

Στις 3 Ιουλίου κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, αναλυτικό αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΕ 13,6 εκ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

• Η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας χθες στη Βουλή αντέκρουσε το αίτημα των ΑΝΕΛ να αναβληθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο της ιθαγένειας λόγω των κρίσιμων στιγμών.

«Πρέπει να λειτουργήσουν οι διαχειριστικές επιτροπές, να εκταμιευτούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Εχουν τελειώσει τα προγράμματα σίτισης και επίκεινται εξεγέρσεις. Πρέπει να λυθούν προβλήματα γιατί η κατάσταση στα νησιά είναι έκρυθμη», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ