2015-07-09 12:27:06
Φωτογραφία για To BBC στο Μαρκόπουλο Αττικής: Αμπελώνες, απλότητα κι επιστροφή στον παλιό τρόπο ζωής
Η δημοσιογράφος του BBC Τζάσμιν Κόουλμαν επισκέφθηκε το Μαρκόπουλο Αττικής, όπου... διαπίστωσε ότι η ζωή των κατοίκων εξαιτίας της κρίσης επέστρεψε στις συνήθειες περασμένων εποχών.

Πρώτος σταθμός το βιοκλιματικό οινοποιείο Παπαγιαννάκου. «Βρισκόμαστε στους πιο ιστορικούς αμπελώνες της Ελλάδας» λέει στην κάμερα του βρετανικού δικτύου ο Βασίλης Παπαγιαννάκος. «Εδώ υπάρχει συνεχόμενη παραγωγή κρασιού από την Αρχαία Ελλάδα» προσθέτει.

Η απεσταλμένη του BBC σχολιάζει πως «τα περίχωρα της Αθήνας είναι γεμάτα από εκτάσεις με φιστικιές, ελαιόδενδρα και αμπελώνες».

Ο κ. Παπαγιαννάκος είναι η τρίτη γενιά οινοποιών στην οικογένειά του και όπως λέει, είναι περήφανος για την παράδοση της περιοχής. «Η αμπελουργία έχει σχεδόν χαραχτεί στο DNA μας» δηλώνει.

Ωστόσο, σχολιάζει η Κόουλμαν, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει δυσκολίες στη λειτουργία της επιχείρησής του, όπως και σε πολλούς άλλους.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κάτοικοι στο Μαρκόπουλο, οι οποίοι «ψάχνουν λύσεις στις δυσκολίες τους, (που είναι) βγαλμένες από το παρελθόν». «Στην κεντρική πλατεία -η οποία ακόμα είναι γνωστή με τον αρχαίο όρο “αγορά” - η Μαλβίνα Σλη μόλις σήκωσε από το ΑΤΜ 50 ευρώ. Δηλώνει ότι μετακόμισε στο Μαρκόπουλο από την Αθήνα, πριν από τρία χρόνια επειδή “η ζωή είναι πιο εύκολη έξω από την πόλη”».

Η Σλη αιτιολογεί την επιλογή της λέγοντας: «Μπορείς να έχεις τον δικό σου κήπο, τα ζώα σου -μπορείς κατά κάποιο τρόπο να προστατεύσεις τον εαυτό σου».

Σε αυτό το σημείο, η δημοσιογράφος του BBC σχολιάζει πως «είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτή η περιοχή απέχει κατά πολύ από το να δείξει σημάδια σοβαρών ελλείψεων ή πείνας».

Πάντως, εδώ υπάρχουν επιχειρηματίες που στρέφονται σε πιο απλές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ιδιοκτήτης καφετέριας Αρης Γκλιάτης ο οποίος δήλωσε στο μεγαλύτερο βρετανικό δίκτυο πως αντί για μετρητά δέχεται και είδος, όπως τομάτες.

«Βρίσκουμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε από αυτή την κατάσταση. Επιστρέφουμε στις πραγματικές αξίες της ζωής, στον παλιό τρόπο ζωής» δηλώνει και επισημαίνει ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μέσω της αυτάρκειας και της απλότητας θα εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές. «Αν δεν έχει τίποτα να χάσεις, παίζει πιο σκληρά» υποστηρίζει. «Εμείς βρήκαμε τη λύση» προσθέτει.

H δημοσιογράφος σχολιάζει πως στην περιοχή, εκτός από κρασί παράγονται πολλά προϊόντα, όπως καρπούζια

Ομως, επιστρέφοντας στους αμπελώνες του Παπαγιαννάκου, η Κόουλμαν αναφέρει πως ο καταξιωμένος οινοποιός τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει αποκλειστικά και μόνο από την εγχώρια παραγωγή. «Εχουμε τα δικά μας προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, τα σύκα, τα φιστίκια, τα καρπούζια, τα αυγά. Ομως ας μην σκεφτόμαστε έτσι» αναφέρει και διηγείται όλα εκείνα που του είχε πει ο πατέρας του για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η πείνα είχε πλήξει τον ελληνικό πληθυσμό και αποστεωμένοι οι άνθρωποι πέθαιναν στους δρόμους της Αθήνας.

Για την Ελλάδα, υποστηρίζει, το να αναγκαστεί να βασιστεί αποκλειστικά στη δική της παραγωγή είναι ένα «εφιαλτικό σενάριο». «Η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω σε αυτά τα χρόνια» καταλήγει.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ