2015-07-13 19:17:02
Φωτογραφία για Οι 11 ανακρίβειες που είπε οΤσίπρας σε 5 λεπτά
Χρειάζεται χρόνος, απ' ότι φαίνεται, στον πρωθυπουργό για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα -που δημιουργεί η επώδυνη και λεόντειος για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές- και για ν' αλλάξει τη ρητορική του.

Ο Αλ. Τσίπρας κατόρθωσε σε 5 λεπτά, (τόσο διήρκεσε η δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής) να πει 10 ανακρίβειες αν όχι και ψέμματα.

Ανακρίβεια πρώτη: "Καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδόμηση του χρέους" είπε. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για την αναδόμηση, όχι τη διαγραφή, παραπέμφθηκε για μετά την πρώτη αξιολόγηση και εφόσον βεβαίως αυτή είναι θετική κάτι που ουδείς μπορεί να το εγγυηθεί αφού ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποιές θα ειναι οι εξελίξεις.

Ανακρίβεια δεύτερη: "Κερδίσαμε τη βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα", είπε. Η αλήθεια είναι πως η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση των 12 δις είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για να πληρωθούν οι λέξεις ομολόγων, οι δόσεις σε ΔΝΤ και ευρωσύστημα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι δανειστές διασφάλισαν τα χρήματά τους, δεν χρηματοδοτείται η εκπλήρωση των εγχώριων υποχρεώσεων του κράτους.


Ανακρίβεια τρίτη: "Αφήσαμε μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη", είπε. Η αλήθεια είναι πως η παρακαταθήκη για την Ευρώπη δεν είναι η αλλαγή, αλλά η υποταγή και η προσαρμογή στους κανόνες της ευρωζώνης για όσους θέλουν να ανήκουν στο κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ανακρίβεια τέταρτη: "Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία", είπε. Η αλήθεια είναι ότι η εθνική κυριαρχία περιορίζεται ακόμη περισσότερο με την ίδρυση του Ταμείου Περιουσίας, με την συνέχιση και την ενίσχυση της εποπτείας από την τρόϊκα (που τώρα λέγεται Θεσμοί) και τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ανακρίβεια πέμπτη: "Κερδίσαμε ήδη το στόχο της λαϊκής κυριαρχίας, στείλαμε σημαντικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη", είπε εννοώντας το δημοψήφισμα. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή κυριαρχία καταπατήθηκε και διαστρεβλώθηκε. Το "όχι" που είπε το 61% των Ελλήνων έγινε, εν μιά νυκτί, "ναι" στο σχέδιο Γιούνκερ και μάλιστα σε δυσμενέστερο μορφή. Το μήνυμα που εστάλη στην Ευρώπη είναι ότι η λαϊκή βούληση είναι ήσσονος σημασίας για τα ευρωπαϊκά θέσφατα και αυτό που υπερέχει είναι η σιδηρά βούληση των ισχυρών της Ευρώπης και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Σ' αυτή τη βούληση συνεμμορφώθη και ο Τσίπρας και όχι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ανακρίβεια έκτη: "Η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας", είπε. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση διατηρεί και αυξάνει την χρηματοπιστωτική ομηρία της Ελλάδος από τους δανειστές της καθώς το τι μέλλει γενέσθαι στον χρηματοπιστωτικό τομέα συναρτάται άμεσα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται και από την ερμηνεία που θα δίνουν οι δανειστές εάν τηρούνται ή όχι τα υπεσχημένα.

Ανακρίβεια έβδομη: "Η συμφωνία κάνει το Grexit παρελθόν", είπε. Η αλήθεια είναι ότι το Grexit επανήλθε στο προσκήνιο, μετά από πολύ καιρό -σχεδόν δύο χρόνια- και όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα μετά τον Φεβρουάριο όταν ο Βαρουφάκης άρχισε τα τσαλίμια, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φοβέριζαν την Ευρώπη με τη ρήξη και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τρίτες, εκτός Ε.Ε, χώρες (Ρωσία, Κίνα, κ.α.) και ο Παν. Καμμένος διατύπωνε το δόγμα για το "Κούγκι".

Ανακρίβεια όγδοη: "Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη, δε θα πληρώσουν όσοι πήραν έως τώρα όλα τα βάρη στους ώμους τους", είπε. Η αλήθεια είναι πως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν βάρη και μάλιστα ο φόρος αίματος θα είναι ακόμη βαρύτερος με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφάλιση, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας. Δεν αποτελεί δε παρηγοριά γι' αυτούς ότι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα οι έχοντες και κατέχοντες ή όσοι κατάφερναν να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου. Και φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε πως με την κατάρρευση των τραπεζών και των επιχειρήσεων είναι μεγάλο και το κόστος που κατέβαλαν και οι λεγόμενοι ολιγάρχες.

Ανακρίβεια ένατη: "Θα παλέψουμε τώρα στο εσωτερικό, σε βάρος της ολιγαρχίας που μας έφερε ως εδώ και κατά των κατεστημένων συμφερόντων", είπε. Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν γίνεται με λόγια, αλλά με πράξεις. Η ρητορική των υψηλών τόνων για τους "κακούς" το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί συνθήκες πόλωσης, κυρίαρχα είναι ενταγμένη σε τακτικές κομματικής συσπείρωσης και περισσότερο υπηρετεί την λογική: "να δώσουμε στο λαό θέαμα αφού δεν έχουμε να του δώσουμε άρτο". Αντί να υπόσχεται "θέαμα" με τους ολιγάρχες το πολιτικά ορθό και το οικονομικά αποτελεσματικό θα ήταν να θεσπίσει και να νομοθετήσει όρια και κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας τους. Η δύναμη των ολιγαρχών δεν πατάσσεται με λόγια, αλλά με νόμους και θεσμικές παρεμβάσεις.

Ανακρίβεια δέκατη: "Αποτρέψαμε τη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό", είπε. Η αλήθεια είναι πως είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τους πέντε μήνες της διακυβέρνησής του, αυτή που έδωσε σάρκα και οστά στην παλαιόθεν σκέψη των δανειστών για ίδρυση Ταμείου Περιουσίας. Το θέμα δεν είναι ότι απετράπη η μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, αλλά ότι η πρόταση των δανειστών μπήκε για πρώτη φορά με τόση ένταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έγινε πραγματικότητα. Το θέμα δεν είναι ότι η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα, αλλά το Ταμείο συνεστήθη και οι δανειστές θα έχουν λόγο και άμεση εποπτεία σ' αυτό. Με απλά λόγια απετράπη κάτι που το δημιούργησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακρίβεια ενδέκατη: "Το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισεκ., η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα προσελκύσουν επενδυτές προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις", είπε. Η αλήθεια είναι ότι το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις του Γιούνκερ είχε προταθεί και στο παρελθόν στην ελληνική κυβέρνηση και αυτή το απέρριψε. Έπρεπε να βρεθεί, στις 30 Ιουνίου, η χώρα στον αέρα μετά τη λήξη του Προγράμματος, να κλείσουν οι τράπεζες, να επιβληθεί capital control για να καταλήξουμε να δεχθούμε, με επαχθέστερους όρους, το πακέτο Γιούνκερ, ενώ μπορούσαμε να το πάρουμε νωρίτερα και ταυτόχρονα να είμαστε έξω από το Πρόγραμμα Ντράγκι για την πιστωτική χαλάρωση. Αφού για πέντε μήνες δημιουργήσαμε συνθήκες αποεπένδυσης και η χώρα βυθίστηκε εκ νέου στην ύφεση, ελπίζουμε τώρα με υφεσιακά μέτρα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Πάλι καλά... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ