2015-07-15 17:02:10
Φωτογραφία για Παν.Κουρουμπλής: Οι Επιτροπές Διαπραγμάτευσης μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά το σύστημα υγείας
Ακόμη και στην πιο κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, μπορούν να βρεθούν πόροι για την υγεία και σε αυτό είναι αξιοποιήσιμα εργαλεία όπως οι επιτροπές διαπραγμάτευσης. 

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Συμφωνίες Επιμερισμού του Κόστους, της Αβεβαιότητας και του Κινδύνου: Ένα Εργαλείο Έγκαιρης και Ισότιμης Πρόσβασης στην Καινοτομία της Υγείας», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας (ΕΕΟΠΥΥ), υπό την αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες του ΕΟΦ με βάση νέους ρόλους να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση των φαρμακευτικών παραγόντων.

Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Δήλωσε ότι θα αναμένει κατάθεση προτάσεων από τους ειδικούς για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και την εφαρμογή των συμφωνιών επιμερισμού του κόστους και του κινδύνου με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης στην υγεία.


Ο κ. Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, στην εισαγωγική ομιλία του έθεσε το πλαίσιο για την αξιολόγηση του φαρμάκου στην Ελλάδα ενώ ο κ. Πάνος Καναβός, Reader, International Health Policy, Department of Social Policy, London School of Economics (LSE) & Programme Director of the Medical Technology Research Group (MTRG), LSE Health, στην εναρκτήρια ομιλία παρουσίασε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στις συμφωνίες επιμερισμού του κινδύνου και στοιχεία για τα σχετικά οφέλη για τους ασθενείς από έρευνα του LSE.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους στην Ελλάδα εξέφρασε κατ' αρχάς τις επιφυλάξεις του για το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης στην Ελλάδα και για την απουσία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Η εφαρμογή των συμφωνιών επιμερισμού του κινδύνου στη χώρα, είπε ο κ. Καναβός, προϋποθέτει να έχουν επιλυθεί ζητήματα αναφορικά με τα συστήματα τιμολόγησης και αποζημίωσης, τον ρόλο της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας αλλά και τα κριτήρια που καθορίζουν πώς αποζημιώνονται τα ακριβά φάρμακα. Κατέληξε με προτάσεις για την εφαρμογή των MEAs: μείωση του «καλαθιού» για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, ανατιμολόγηση μία φορά ετησίως, αναπροσαρμογή των τιμών με βάση το ΑΕΠ της χώρας (wealth adjustment), εισαγωγή της HTA και καθορισμός του ρόλου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης η οποία είναι απαραίτητο να στελεχωθεί από κατάλληλο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό. «Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής πολιτικής», σχολίασε ο κ. Καναβός.

Στη διεθνή εμπειρία και στην εφαρμογή διαφορετικών τύπων συμφωνιών επιμερισμού του κινδύνου ανάλογα με θεραπευτικές κατηγορίες και τις ανάγκες τους, αλλά και σε διαφορετικά συστήματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας αναφέρθηκε στη διάλεξή του και ο κ. Christophe Carbonel, Head Market Pricing Novartis Pharma AG.

Τις απόψεις τους για τις προϋποθέσεις εφαρμογής των συμφωνιών παρουσίασαν επίσης οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων: Η κ. Παναγιώτα Λίτσα (ΕΟΠΥΥ), η κ. Δέσποινα Μακριδάκη (ΕΟΦ), η κ. Ζέφη Βοστιτσάνου (ΣΦΕΕ) και η κ. Αθηνά Τριανταφυλλίδη (ΗΔΙΚΑ), συμφωνώντας ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία των άλλων χωρών για την εφαρμογή των MEAs στην Ελλάδα γεγονός που επίσης υπογράμμισε σε παρέμβασή της, η πρόεδρος ΕΟΦ κ. Κατερίνα Αντωνίου.

Ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτωρ, Καθηγητής Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΔΥ υπογράμμισε την ανάγκη καλού σχεδιασμού και επένδυσης για την εφαρμογή HTA στη χώρα μας ενώ ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος αναφέρθηκε στις ώριμες συνθήκες για την ανάπτυξη και στη χώρα μας ενός τέτοιου απαραίτητου συστήματος.

Τέλος, εκπρόσωποι επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων ασθενών τοποθετήθηκαν σχετικά με την εφαρμογή συμφωνιών επιμερισμού του κινδύνου σε τέσσερα θεραπευτικά πεδία: Για το πεδίο των νεοπλασμάτων τοποθετήθηκαν ο κ. Γεράσιμος Αραβαντινός, εκ μέρους της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και η κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου για τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ. Σχετικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα τοποθετήθηκαν ο κ. Παναγιώτης Τρόντζας, εκ μέρους της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος και η κ. Αθανασία Παππά, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα. Για την Ηπατίτιδα C μίλησαν ο Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας & Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης και ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ενώ για τα σπάνια νοσήματα τοποθετήθηκαν ο κ. Αντώνιος Αυγερινός, εκ μέρους της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων και η κ. Μαριάννα Λάμπρου, για την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων. Αν και υπήρχαν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε θεραπευτικού πεδίου, οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν γενικά θετικοί στην εφαρμογή συμφωνιών επιμερισμού του κινδύνου.

Κλείνοντας την εκδήλωση, οι κκ. Μανιαδάκης και Κυριόπουλος τόνισαν την ανάγκη θέσπισης νέου συστήματος τιμολόγησης, σύστασης εθνικού οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού δικτύου EUnetHTA, που να βασίζεται σε στοιχεία από την πραγματική κλινική πρακτική. Επίσης δήλωσαν ότι θα συνταχθεί ένα κείμενο θέσεων με τα συμπεράσματα της ημερίδας ώστε να υποβληθούν στους αρμόδιους φορείς και στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ημερίδα, που είχε την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΛΕΔΥΠΥ), και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας, συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο Πρόεδρος ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων και ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Μάριος Κοσμίδης.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/332337-pankouroumplis-oi-epitropes-diapragmatefsis-boroyn-na-voithisoun-oikonomika-to-systima-ygeias#ixzz3fy24ZH3I
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ