2012-05-06 19:21:38
Φωτογραφία για Αντίστροφη μέτρηση για νέο «κούρεμα» στο εφάπαξ
«Στο κόκκινο» βρίσκονται τα 6 στα 10 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ το οποίο, μάλιστα, απειλείται με νέες περικοπές μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Από την πλευρά της, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατυπώνει πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:

-Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% – 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Στα ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρίες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.


-Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%). Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).

Το «κούρεμα»

Πάντως η αντίστροφη μέτρηση για το «κούρεμα» στην εφάπαξ αποζημίωση (ή για την αυξηση των αντίστοιχων εισφορών) -του Δημοσίου αλλά και των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών- έχει ήδη αρχίσει.

Σε επείγον έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητεί από τις διοικήσεις των ταμείων εφάπαξ, μέχρι τις 8 Μαΐου, αφού συνεκτιμήσουν την κατάσταση με βάση τις υπάρχουσες μελέτες και τα αναλογιστικά στοιχεία, να αποστείλουν τις προτάσεις τους για την αναπροσαρμογή των εφάπαξ (σ.σ.: οι τελικές αποφάσεις που απορρέουν από το μνημόνιο αναμένεται να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση το ερχόμενο καλοκαίρι).

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο 4046/12 του μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων – πρώην ταμείων Πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία ταμεία.

Το έγγραφο στάλθηκε στα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία:

-στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ),

- στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ),.

-στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),

-στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ),

-στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ),

- στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ),

- στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συμψηφισμός οφειλών- εφάπαξ

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι εξετάζεται και το θέμα του συμψηφισμού μέρους ή ολόκληρου του ποσού του εφάπαξ με τις οφειλές των δικαιούχων προς τις τράπεζες ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το μέτρο θα είναι προαιρετικό για το δικαιούχο και στοχεύει στην ανακούφιση των δανειοληπτών, στην ταχύτερη καταβολή του εφάπαξ και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών για το εφάπαξ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) η κατάσταση με την καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους είναι εφιαλτική, αφού ο χρόνος αναμονής ξεπέρασε τα 4 χρόνια και βρίσκονται σε εκκρεμότητα 45.000 αιτήσεις.

TOY ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ για το aggelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ