2015-07-16 19:49:47
Είναι ο άνθρωπος που οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τον βρήκαν περισσότερο ικανοποιημένο από οποιονδήποτε άλλο... υποψήφιο της Κρήτης, καθώς κατάφερε να σπάσει τα κοντέρ και να αγγίξει τους 27.016 σταυρούς. Γνωστός για το αυθόρμητο ύφος του και τις παρεμβάσεις που πολλές φορές προκαλούν αίσθηση, έως και την περίφημη απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια πανελληνίως.
Συνυποψήφιοι και μη επιχείρησαν από τα πρώτα κιόλας πολιτικά πηγαδάκια να σκιαγραφήσουν το προφίλ του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που κατάφερε και έπεισε 27.016 Ηρακλειώτες να τον τιμήσουν με την ψήφο τους.
Ποιος είναι ο "γιατρός"
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης γεννήθηκε το 1963 στην Άνω Βιάννο του νομού Ηρακλείου. Γόνος αστικής οικογένειας με δεξιές καταβολές και μακρά παράδοση στην ιατρική, καθώς τόσο ο πατέρας του Μίμης όσο και ο παππούς του ήταν γιατροί. Ήταν εκείνες οι δεξιές οικογενειακές καταβολές που οδήγησαν πολλούς να παραξενευτούν με την απόφαση του γιατρού αργότερα να είναι υποψήφιος αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μετοίκησε από πολύ μικρή ηλικία με τον πατέρα του Μίμη, τη μητέρα του Ελβίρα Σπανάκη αλλά και την αδερφή του Αταλάντη στο Ηράκλειο.
Ο πατέρας Μίμης, η μητέρα Ελβίρα Σπανάκη και τα παιδιά, Γιάννης και Αταλάντη.
Ως μαθητής ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης πήγε στο Καπετανάκειο, όπου υπήρξε και άριστος, όπως τον θυμούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας) και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία.
Στην Αθήνα κάνει ζωή με έντονα μποέμ στοιχεία, με επισκέψεις σε μπουάτ και στη Λεωφόρο, όπου παρακολουθούσε παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Μέσα στα αμφιθέατρα γνώρισε και την πολιτική Παπανδρέου, την οποία ενστερνίστηκε και μέσα από τα πρώτα χρόνια της ΠΑΣΠ δίνει μάχες για το Σοσιαλισμό. Η κάτι παραπάνω άνετη οικονομική κατάσταση του έδωσε άλλωστε την ευχέρεια να κινείται άνετα στη ζωή της Αθήνας, ακόμη και τη νυχτερινή, όπου έγινε φίλος με τον Γιάννη Μηλιώκα και τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ.
Από το 1995 κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διατηρεί την επαγγελματική του στέγη, ενώ έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Δίπλα στη σύζυγό του, Π. Παρασκευουλάκου.
Ένα από τα παιδιά του μάλιστα, αντίθετα στις πεποιθήσεις του πατέρα του, όπως ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα, διετέλεσε και πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στη σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενώ ο πατέρας του την περίοδο εκείνη ήταν στη ΔΗΜ.ΑΡ., απ’ όπου έδινε τη δική του μάχη κατά των μνημονιακών πολιτικών.
Το... δωρεάν ιατρείο
Εκείνο το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τον καρδιολόγο Γιάννη Μιχελογιαννάκη είναι ότι ως γιατρός δεν αρνήθηκε ποτέ τη βοήθεια σε όσους τη ζήτησαν, ή ακόμη θεώρησε ότι την έχουν ανάγκη. Άλλωστε, είναι επίσης γνωστό σε ολόκληρο το Ηράκλειο ότι για τις περισσότερες επισκέψεις ασθενών δεν παίρνει χρήματα, ενώ λειτουργεί τακτικά και μεταμεσονύκτιες ώρες το ιατρείο του, επιχειρώντας να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Κάτι που οι ασθενείς φαίνεται ότι δεν ξέχασαν ποτέ, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι η ψήφος και η στήριξη στο πρόσωπό του κατά τις εκλογές είναι το μικρότερο «ευχαριστώ» που μπορούν να του πουν.
Ωστόσο, η... ιδιόρρυθμη αυτή λειτουργία του ιατρείου του (ανοικτό ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα) είχε προκαλέσει πολλές φορές αρνητικά σχόλια από συναδέλφους του και μη αναφορικά με τους σκοπούς που υπηρετούσε.
Οι εκατοντάδες συντεκνιές
Λίγο η ενασχόλησή του με τα κοινά, λίγο η εξυπηρέτηση του κόσμου στο ιατρείο, οι προτάσεις προς το γιατρό για συντεκνιά πέφτουν βροχή.
«Εκατοντάδες είναι οι συντεκνιές τους γιατρού», λένε όσοι τον ξέρουν καλά, με τον ίδιο να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, όπως μας λένε χαριτολογώντας. Και μάλιστα τα περισσότερα βαφτιστήρια είναι γόνοι πολύτεκνων κτηνοτροφικών οικογενειών.
Η ψήφος της Βιάννου και η πικρία
Ο γιατρός μπορεί να ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο Ηράκλειο, ωστόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τρεις οι Βιαννίτες υποψήφιοι και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έκοψε τρίτος το νήμα. Πρώτος ο συνάδελφός τους γιατρός Νίκος Ηγουμενίδης και δεύτερος ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης. Μάλιστα, οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του γιατρού αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε αμφισβήτηση η αγάπη του κόσμου της Βιάννου προς αυτόν και το αντίθετο. Πολλοί αποδίδουν τη «μικρή ήττα» του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη Βιάννο στο γεγονός ότι η οικογένειά του έφυγε από πολύ νωρίς από το χωριό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψήφιους που έχουν κρατήσει στενότερες σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους.
Η μη υπουργοποίηση
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ξέρουν ότι η μη ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε, για το γιατρό ο μεγάλος αριθμός σταυρών ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί για να σταλούν πολλαπλά μηνύματα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν η Κουμουνδούρου τα παρέλαβε...
Έστησε αντίσκηνο στα Προπύλαια - Απεργία πείνας... και το 1980
Εν έτει 2014, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης προκάλεσε πανελληνίως συζητήσεις για το αντίσκηνο στην πλατεία Συντάγματος, στο πλευρό των Σύριων.
Ωστόσο, κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι δεν ήταν η μοναδική απεργία πείνας του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Η πρώτη που έκανε ήταν το 1980 με 1981. Ο ίδιος σπούδαζε τότε σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας και η αδερφή του σε πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο λόγος; Η μετεγγραφή που τότε δε του έδιναν για την Ελλάδα, μιας και η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν ήταν "σύμμαχος" σε αυτή την προσπάθεια.
Ο ίδιος, θεωρώντας ότι αδικείται βάναυσα από την απόφαση αυτή, πήρε ένα αντίσκηνο και το έστησε στα Προπύλαια. Κακές γλώσσες, βέβαια, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι επιστήθιος φίλος του πατέρα του και γιατρός στο επάγγελμα τον προμήθευε τις νυχτερινές ώρες με γιαούρτια για να μην αφυδατωθεί.
«Οποιαδήποτε ομοιότητα με την τελευταία απεργία πείνας θεωρείται τυχαία» θα σιγομουρμουρίσουν πολλοί, με πρόσφατες ακόμη τις εικόνες του γιατρού στην πλατεία Συντάγματος.
Βέβαια, ο στόχος το ’80 με ’81 επετεύχθη και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο "έδειξε" το δρόμο και σε άλλους, με ένα ακόμη φοιτητή της Ιατρικής (γνωστό οφθαλμίατρο του Ηρακλείου σήμερα) να στήνει αντίσκηνο δίπλα ακριβώς από αυτό του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, επιτυγχάνοντας και ο ίδιος το σκοπό του, δηλαδή τη μετεγγραφή του σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Πολιτική σταδιοδρομία: Τα μνημόνια και τα τρία κόμματα
Στις δημοτικές εκλογές του 1998, καθώς και του 2002 εκλέχτηκε στις πρώτες θέσεις του Δήμου Ηρακλείου.
Τις περιόδους 1998-2002 και 2003-2006 διατέλεσε πρόεδρος ΔΑΟΗ, ΚΟΔΗ, αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ. Παράλληλα, ήταν αιρετό μέλος, επί χρόνια, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.
Στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές του 2006, οι πολίτες του Ηρακλείου τον εξέλεξαν στη δεύτερη θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου με περίπου 17.000 ψήφους.
Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηρακλείου Κρήτης και τον τίμησαν με την ψήφο τους περίπου 28.500 ψηφοφόροι.
Από την 11ην Ιανουαρίου 2011, ως πρώτος επιλαχών βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, έλαβε θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη θέση του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος εκλέχτηκε περιφερειάρχης. Μάλιστα, πολλοί τον κατατάσσουν ως ένθερμο υποστηρικτή της υποψηφιότητας Αρναουτάκη αντί εκείνης της Βαγγελιώς Σχοιναράκη για την Περιφέρεια, μιας και ο ίδιος ήξερε ότι, εφόσον ο Σταύρος Αρναουτάκης εκλεγεί, ανοίγει ο δρόμος για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η είσοδός του στη Βουλή την περίοδο εκείνη χαρακτηρίζεται από πολλούς σήμερα ως «τυχερή», μιας και ο ίδιος δε βρέθηκε ενώπιον της ψήφισης του πρώτου μνημονίου που έγινε το Μάιο του 2010, την οποία ακολούθησαν συντεταγμένα όλοι οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα η απουσία ψήφισης μνημονίου από το βιογραφικό του θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των επιχειρημάτων του απέναντι στους «μνημονιακούς», παρότι είχε ψηφίσει το πρώτο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η ρήξη με το ΠΑΣΟΚ
Διετέλεσε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από την 11η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι εκείνη την περίοδο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου. Όλοι από το στενό χώρο του ΠΑΣΟΚ θυμούνται το γιατρό να δίνει αγώνα για τη στήριξη του τότε προέδρου του κόμματος, τη στήριξή του στα Εθνικά Συμβούλια, ενώ πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις υποδοχής στην Κρήτη του άλλοτε πρωθυπουργού.
Ωστόσο, η καταψήφιση του Μνημονίου ΙΙ επέφερε τη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κ.Ο.
Έκτοτε, μαζί με άλλους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές δημιούργησαν την Κίνηση Ανεξάρτητων Βουλευτών και συνεργάζονται με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τις «διαπραγματεύσεις» για την είσοδο του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη ΔΗΜ.ΑΡ. είχε αναλάβει ο τότε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Το πέρασμα από τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, καθώς και στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου εκλέγεται εκ νέου βουλευτής Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Αριστερά, καταγράφοντας και τότε μια πρωτιά καθώς κατέλαβε πανελλαδικά την πρώτη θέση σε ψήφους για το κόμμα της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ρόδινη για τις σχέσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το "διαζύγιο" δεν άργησε να έρθει. Οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι, συνεκτιμώντας το μη σεβασμό της ΔΗΜ.ΑΡ. στο πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε, το μη σεβασμό της στην Προγραμματική Συμφωνία, αλλά και την ελλιπή διαπραγμάτευσή της για τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, επέλεξε να μην ανήκει πλέον στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά να παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής επέλεξε να αναχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, όσο συνοπτικές ήταν και οι διαδικασίες ένταξής του στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θυμούνται άλλωστε ότι η "ανακοίνωση" έγινε «μονομερώς» και με έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο, όταν εμφανίστηκε μέσω των ΜΜΕ στο πλευρό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος.
Ώρα... ΣΥΡΙΖΑ
Στις 24 Ιουνίου 2013 και μετά από πολύμηνη συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επίσημη ένταξη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να συνεχίζει τον αγώνα του από αυτό το μετερίζι.
Οι πρώτες αντιδράσεις από το νέο "αρραβώνα" του γιατρού μουδιασμένες. Τόσο από τους αμήχανους ψηφοφόρους του, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν πειστεί ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους συναγωνιστές του πλέον, που είδαν με κάπως κακό μάτι τη μεταγραφή Μιχελογιαννάκη στο κόμμα. Τόσο για τη δυναμική που έχει στο νομό Ηρακλείου, όσο και για το γεγονός ότι προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Πηγή
Tromaktiko
Συνυποψήφιοι και μη επιχείρησαν από τα πρώτα κιόλας πολιτικά πηγαδάκια να σκιαγραφήσουν το προφίλ του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που κατάφερε και έπεισε 27.016 Ηρακλειώτες να τον τιμήσουν με την ψήφο τους.
Ποιος είναι ο "γιατρός"
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης γεννήθηκε το 1963 στην Άνω Βιάννο του νομού Ηρακλείου. Γόνος αστικής οικογένειας με δεξιές καταβολές και μακρά παράδοση στην ιατρική, καθώς τόσο ο πατέρας του Μίμης όσο και ο παππούς του ήταν γιατροί. Ήταν εκείνες οι δεξιές οικογενειακές καταβολές που οδήγησαν πολλούς να παραξενευτούν με την απόφαση του γιατρού αργότερα να είναι υποψήφιος αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μετοίκησε από πολύ μικρή ηλικία με τον πατέρα του Μίμη, τη μητέρα του Ελβίρα Σπανάκη αλλά και την αδερφή του Αταλάντη στο Ηράκλειο.
Ο πατέρας Μίμης, η μητέρα Ελβίρα Σπανάκη και τα παιδιά, Γιάννης και Αταλάντη.
Ως μαθητής ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης πήγε στο Καπετανάκειο, όπου υπήρξε και άριστος, όπως τον θυμούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας) και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία.
Στην Αθήνα κάνει ζωή με έντονα μποέμ στοιχεία, με επισκέψεις σε μπουάτ και στη Λεωφόρο, όπου παρακολουθούσε παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Μέσα στα αμφιθέατρα γνώρισε και την πολιτική Παπανδρέου, την οποία ενστερνίστηκε και μέσα από τα πρώτα χρόνια της ΠΑΣΠ δίνει μάχες για το Σοσιαλισμό. Η κάτι παραπάνω άνετη οικονομική κατάσταση του έδωσε άλλωστε την ευχέρεια να κινείται άνετα στη ζωή της Αθήνας, ακόμη και τη νυχτερινή, όπου έγινε φίλος με τον Γιάννη Μηλιώκα και τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ.
Από το 1995 κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διατηρεί την επαγγελματική του στέγη, ενώ έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Δίπλα στη σύζυγό του, Π. Παρασκευουλάκου.
Ένα από τα παιδιά του μάλιστα, αντίθετα στις πεποιθήσεις του πατέρα του, όπως ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα, διετέλεσε και πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στη σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενώ ο πατέρας του την περίοδο εκείνη ήταν στη ΔΗΜ.ΑΡ., απ’ όπου έδινε τη δική του μάχη κατά των μνημονιακών πολιτικών.
Το... δωρεάν ιατρείο
Εκείνο το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τον καρδιολόγο Γιάννη Μιχελογιαννάκη είναι ότι ως γιατρός δεν αρνήθηκε ποτέ τη βοήθεια σε όσους τη ζήτησαν, ή ακόμη θεώρησε ότι την έχουν ανάγκη. Άλλωστε, είναι επίσης γνωστό σε ολόκληρο το Ηράκλειο ότι για τις περισσότερες επισκέψεις ασθενών δεν παίρνει χρήματα, ενώ λειτουργεί τακτικά και μεταμεσονύκτιες ώρες το ιατρείο του, επιχειρώντας να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Κάτι που οι ασθενείς φαίνεται ότι δεν ξέχασαν ποτέ, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι η ψήφος και η στήριξη στο πρόσωπό του κατά τις εκλογές είναι το μικρότερο «ευχαριστώ» που μπορούν να του πουν.
Ωστόσο, η... ιδιόρρυθμη αυτή λειτουργία του ιατρείου του (ανοικτό ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα) είχε προκαλέσει πολλές φορές αρνητικά σχόλια από συναδέλφους του και μη αναφορικά με τους σκοπούς που υπηρετούσε.
Οι εκατοντάδες συντεκνιές
Λίγο η ενασχόλησή του με τα κοινά, λίγο η εξυπηρέτηση του κόσμου στο ιατρείο, οι προτάσεις προς το γιατρό για συντεκνιά πέφτουν βροχή.
«Εκατοντάδες είναι οι συντεκνιές τους γιατρού», λένε όσοι τον ξέρουν καλά, με τον ίδιο να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, όπως μας λένε χαριτολογώντας. Και μάλιστα τα περισσότερα βαφτιστήρια είναι γόνοι πολύτεκνων κτηνοτροφικών οικογενειών.
Η ψήφος της Βιάννου και η πικρία
Ο γιατρός μπορεί να ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο Ηράκλειο, ωστόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τρεις οι Βιαννίτες υποψήφιοι και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έκοψε τρίτος το νήμα. Πρώτος ο συνάδελφός τους γιατρός Νίκος Ηγουμενίδης και δεύτερος ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης. Μάλιστα, οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του γιατρού αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε αμφισβήτηση η αγάπη του κόσμου της Βιάννου προς αυτόν και το αντίθετο. Πολλοί αποδίδουν τη «μικρή ήττα» του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη Βιάννο στο γεγονός ότι η οικογένειά του έφυγε από πολύ νωρίς από το χωριό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψήφιους που έχουν κρατήσει στενότερες σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους.
Η μη υπουργοποίηση
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ξέρουν ότι η μη ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε, για το γιατρό ο μεγάλος αριθμός σταυρών ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί για να σταλούν πολλαπλά μηνύματα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν η Κουμουνδούρου τα παρέλαβε...
Έστησε αντίσκηνο στα Προπύλαια - Απεργία πείνας... και το 1980
Εν έτει 2014, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης προκάλεσε πανελληνίως συζητήσεις για το αντίσκηνο στην πλατεία Συντάγματος, στο πλευρό των Σύριων.
Ωστόσο, κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι δεν ήταν η μοναδική απεργία πείνας του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Η πρώτη που έκανε ήταν το 1980 με 1981. Ο ίδιος σπούδαζε τότε σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας και η αδερφή του σε πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο λόγος; Η μετεγγραφή που τότε δε του έδιναν για την Ελλάδα, μιας και η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν ήταν "σύμμαχος" σε αυτή την προσπάθεια.
Ο ίδιος, θεωρώντας ότι αδικείται βάναυσα από την απόφαση αυτή, πήρε ένα αντίσκηνο και το έστησε στα Προπύλαια. Κακές γλώσσες, βέβαια, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι επιστήθιος φίλος του πατέρα του και γιατρός στο επάγγελμα τον προμήθευε τις νυχτερινές ώρες με γιαούρτια για να μην αφυδατωθεί.
«Οποιαδήποτε ομοιότητα με την τελευταία απεργία πείνας θεωρείται τυχαία» θα σιγομουρμουρίσουν πολλοί, με πρόσφατες ακόμη τις εικόνες του γιατρού στην πλατεία Συντάγματος.
Βέβαια, ο στόχος το ’80 με ’81 επετεύχθη και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο "έδειξε" το δρόμο και σε άλλους, με ένα ακόμη φοιτητή της Ιατρικής (γνωστό οφθαλμίατρο του Ηρακλείου σήμερα) να στήνει αντίσκηνο δίπλα ακριβώς από αυτό του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, επιτυγχάνοντας και ο ίδιος το σκοπό του, δηλαδή τη μετεγγραφή του σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Πολιτική σταδιοδρομία: Τα μνημόνια και τα τρία κόμματα
Στις δημοτικές εκλογές του 1998, καθώς και του 2002 εκλέχτηκε στις πρώτες θέσεις του Δήμου Ηρακλείου.
Τις περιόδους 1998-2002 και 2003-2006 διατέλεσε πρόεδρος ΔΑΟΗ, ΚΟΔΗ, αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ. Παράλληλα, ήταν αιρετό μέλος, επί χρόνια, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.
Στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές του 2006, οι πολίτες του Ηρακλείου τον εξέλεξαν στη δεύτερη θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου με περίπου 17.000 ψήφους.
Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηρακλείου Κρήτης και τον τίμησαν με την ψήφο τους περίπου 28.500 ψηφοφόροι.
Από την 11ην Ιανουαρίου 2011, ως πρώτος επιλαχών βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, έλαβε θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη θέση του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος εκλέχτηκε περιφερειάρχης. Μάλιστα, πολλοί τον κατατάσσουν ως ένθερμο υποστηρικτή της υποψηφιότητας Αρναουτάκη αντί εκείνης της Βαγγελιώς Σχοιναράκη για την Περιφέρεια, μιας και ο ίδιος ήξερε ότι, εφόσον ο Σταύρος Αρναουτάκης εκλεγεί, ανοίγει ο δρόμος για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η είσοδός του στη Βουλή την περίοδο εκείνη χαρακτηρίζεται από πολλούς σήμερα ως «τυχερή», μιας και ο ίδιος δε βρέθηκε ενώπιον της ψήφισης του πρώτου μνημονίου που έγινε το Μάιο του 2010, την οποία ακολούθησαν συντεταγμένα όλοι οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα η απουσία ψήφισης μνημονίου από το βιογραφικό του θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των επιχειρημάτων του απέναντι στους «μνημονιακούς», παρότι είχε ψηφίσει το πρώτο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η ρήξη με το ΠΑΣΟΚ
Διετέλεσε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από την 11η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι εκείνη την περίοδο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου. Όλοι από το στενό χώρο του ΠΑΣΟΚ θυμούνται το γιατρό να δίνει αγώνα για τη στήριξη του τότε προέδρου του κόμματος, τη στήριξή του στα Εθνικά Συμβούλια, ενώ πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις υποδοχής στην Κρήτη του άλλοτε πρωθυπουργού.
Ωστόσο, η καταψήφιση του Μνημονίου ΙΙ επέφερε τη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κ.Ο.
Έκτοτε, μαζί με άλλους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές δημιούργησαν την Κίνηση Ανεξάρτητων Βουλευτών και συνεργάζονται με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τις «διαπραγματεύσεις» για την είσοδο του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη ΔΗΜ.ΑΡ. είχε αναλάβει ο τότε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Το πέρασμα από τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, καθώς και στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου εκλέγεται εκ νέου βουλευτής Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Αριστερά, καταγράφοντας και τότε μια πρωτιά καθώς κατέλαβε πανελλαδικά την πρώτη θέση σε ψήφους για το κόμμα της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ρόδινη για τις σχέσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το "διαζύγιο" δεν άργησε να έρθει. Οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι, συνεκτιμώντας το μη σεβασμό της ΔΗΜ.ΑΡ. στο πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε, το μη σεβασμό της στην Προγραμματική Συμφωνία, αλλά και την ελλιπή διαπραγμάτευσή της για τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, επέλεξε να μην ανήκει πλέον στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά να παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής επέλεξε να αναχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, όσο συνοπτικές ήταν και οι διαδικασίες ένταξής του στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θυμούνται άλλωστε ότι η "ανακοίνωση" έγινε «μονομερώς» και με έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο, όταν εμφανίστηκε μέσω των ΜΜΕ στο πλευρό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος.
Ώρα... ΣΥΡΙΖΑ
Στις 24 Ιουνίου 2013 και μετά από πολύμηνη συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επίσημη ένταξη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να συνεχίζει τον αγώνα του από αυτό το μετερίζι.
Οι πρώτες αντιδράσεις από το νέο "αρραβώνα" του γιατρού μουδιασμένες. Τόσο από τους αμήχανους ψηφοφόρους του, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν πειστεί ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους συναγωνιστές του πλέον, που είδαν με κάπως κακό μάτι τη μεταγραφή Μιχελογιαννάκη στο κόμμα. Τόσο για τη δυναμική που έχει στο νομό Ηρακλείου, όσο και για το γεγονός ότι προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοβαρό πρόβλημα στο iCloud Drive διαγράφει αρχεία χωρίς προειδοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ