2015-07-23 08:53:25
Φωτογραφία για Σοκαριστική σύγκριση: Τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας πλησιάζουν αυτά των ΗΠΑ
Το 2008, οι ΗΠΑ βίωσαν μια ξέφρενη βουτιά προς τα κάτω που στην ορολογία των... οικονομολόγων ήταν καθαρή «οικονομική κρίση». Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων και προγραμμάτων διάσωσης που έμειναν στην ιστορία.

Στόχος ήταν να υπάρξει άμεση εξυγίανση και αν επιστρέψει η οικονομία των ΗΠΑ άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2010, η Ελλάδα μπήκε σε μια αντίστοιχη δίνη χρέους. Λόγω του μεγέθους της και των οικονομικών δυσχερειών της, έλαβε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Και συνεχίζει να δέχεται βοήθεια Οι NY Times, κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στα δύο αυτά προγράμματα βάζοντας, βεβαίως, στη ζυγαριά τις ανομοιότητες που εκ των πραγμάτων υπάρχουν ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικές χώρες: τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Το μέγεθος

Το σοκαριστικό είναι ότι η μικρή Ελλάδα, σε αναλογία, προσεγγίζει το πρόγραμμα-μαμούθ των ΗΠΑ. Τα χρήματα που σπατάλησαν οι Αμερικανοί το 2008 για το περιβόητο πρόγραμμα TARP είναι περίπου 1,5 φορά πάνω από όσα χρήματα έχουν μπει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, με τη μόνη διαφορά ότι η χώρα μας ήδη ξεκινάει τις διαδικασίες ενός νέου δανεισμού και ουδείς γνωρίζει αν θα είναι ο τελευταίος μιας μακράς σειράς.


Οι οικονομίες

Το άρθρο σημειώνει ότι η αμερικανική διάσωση ήταν πιο εύκολη για τον απλούστατο λόγο ότι ασχολήθηκε με αυτήν μόνο μια κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδα όπου ενεπλάκησαν μια σειρά κρατών και οργανισμών που κάθε μια (και κάθε ένας) είχε διαφορετικές στοχεύσεις και σχέδια. Μπορεί το πρόγραμμα TARP να ήταν μεγαλύτερο σε μέγεθος, ωστόσο σε σχέση με τη συνολική οικονομία των ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα μικρό μέρος. Το πρόγραμμα της Ελλάδας, με αυτό το κριτήριο, είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της οικονομίας. Κάτι που συνέβη από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη

Από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να λαμβάνει βοήθεια, η οικονομία της βίωσε μια βαθιά συρρίκνωση με άμεσο αποτέλεσμα οι πληρωμές των χρεών να μετατραπούν σε άχθος. Οι ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα διάσωσης, άρχισε να αναπτύσσεται και να βγάζει χρήματα.

Συγκεκριμένες συγκρίσεις

Σε αυτούς τους συγκριτικούς πίνακες διαφαίνεται η διαφορά των μεγεθών ανάμεσα στην οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διάσωση της Citigroup και της Bank of America, είναι όσα χρειάστηκαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία για να διασωθούν από την Ευρωζώνη. Ακόμη και σε αυτή τη σύγκριση, όμως, η Ελλάδα δείχνει να... υπερέχει. Χρειάζεται να συγκριθεί με πολλούς αμερικανικούς κολοσσούς για τα χρήματα που μπήκαν στο... πηγάδι της και δεν βρήκαν πάτο. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ