2015-07-25 06:57:08
Το καλοκαίρι είμαστε, συνήθως, πιο ανέμελοι, πιο απρόσεκτοι, πιο εκτεθειμένοι Ετσι, κάθε άλλο παρά σπανίζουν οι μικρο-ατυχίες! Συνήθως, είμαστε διατεθειμένοι να τις...
ξεπεράσουμε εύκολα! Η θάλασσα, ο ήλιος, το ξενύχτι, οι ουζοκατανύξεις και τα το φλερτ υπό το σεληνόφως, αποτελούν τις καλύτερες βοήθειες για την καλοκαιρινή μεγαθυμία.
Ωστόσο, μερικές μικρο-ατυχίες εξελίσσονται σε μεγαλύτερες ή μεγάλες. Αντί λοιπόν να θυμόμαστε το διαχρονικό «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», ας αφιερώσουμε 5-10 λεπτά για να διαβάσουμε τις γραμμές που ακολουθούν. Είναι βέβαιο ότι όλο και από κάποιον μπελά θα μας απαλλάξουν.
Ηλιακό έγκαυμα. Παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις από τους ειδικούς, οι Έλληνες εξακολουθούν να «ξεροψήνονται» κάτω από τον ήλιο ή να βγαίνουν στην παραλία χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Δεν χρειάζεται να ακούτε όλους αυτούς τους «τρομοκράτες» που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο ήλιος από κει ψηλά μας …πυροβολεί με καλάσνικοφ! Όχι, μη φοβάστε τον ήλιο αλλά προσπαθείστε να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα γιατί αυτά αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνα, μακροχρόνια, για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.
Το έγκαυμα εμφανίζεται 2- 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, με τη μορφή εκτεταμένης κοκκινίλας, που συνοδεύεται από έντονο αίσθημα καψίματος, κνησμό και την αίσθηση ότι η επιδερμίδα «τραβάει». Αν η έκθεση είναι υπερβολική θα εμφανιστούν φουσκάλες γεμάτες υγρό. Μην σπάτε τις φουσκάλες γιατί με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσετε την επούλωση του εγκαύματος και θα αυξήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Αν σπάσουν, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή.
Αδιαθεσία και πυρετός, ταχυκαρδία, ναυτία και υπόταση, μπορούν επίσης να συνοδέψουν μεγάλης έκτασης και βαρύτητας εγκαύματα. Μια κρέμα κορτιζόνης για 2-3 ημέρες θα βοηθήσει πολύ όπως επίσης και η λήψη ασπιρίνης τις πρώτες ημέρες.
Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός παρκαρισμένου στον ήλιο αυτοκινήτου μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, ακόμη κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Μην παραμένετε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο για πολλή ώρα. Πολύ περισσότερο, μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από τον καυτό ήλιο. Η θερμοκρασία του σώματος ενός μικρού παιδιού σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορεί να αυξηθεί πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα και να πάθει θερμοπληξία μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Τα παιδιά μέχρι 4 ετών, δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους το ίδιο αποτελεσματικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Μην ξεχνάτε επίσης τα κατοικίδια. Είναι βασανιστήριο να ζουν
Αφυδάτωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν αφυδατωθεί, παρά μόνο όταν η κατάστασή τους είναι πια σοβαρή. Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων του οργανισμού, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα και πονοκεφάλους. Στην αφυδάτωση βοηθάνε και οι πολλές …μπίρες, καθώς προκαλούν αυξημένη διούρηση. Νερό, λοιπόν, πολύ νερό!
Ουρολοίμωξη (κυστίτιδα). Οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες, η μολυσμένη άμμος, οι βρόμικες τουαλέτες, η αυξημένη εφίδρωση, η αφυδάτωση και η χαλάρωση των κανόνων υγιεινής – όσον αφορά στο σεξ -,δίνουν στα βακτήρια πρόσφορο έδαφος. Η ουρολοίμωξη «προτιμά» της γυναίκες και κάνει αισθητή την παρουσία της με τσούξιμο, δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία, στην οποία αποβάλλονται κάθε φορά λίγα ούρα. Σπανιότερα, τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό, γενική αδιαθεσία, ναυτία, πόνο στην κοιλιά κλπ. Στο 90% των περιπτώσεων υπεύθυνο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο ( Εscherichia coli ). Επικοινωνείστε με το γιατρό ώστε να σας συστήσει εμπειρικά ένα αντιβιοτικό. Το cranberry, σε κάψουλες, είναι ένα βότανο που βοηθάει στην πρόληψη της ουρολοίμωξης αν αυτή αποτελεί τακτικό καλοκαιρινό σας επισκέπτη. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας.
Κολπίτιδες. Το πιο συχνό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συνήθως υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πολλές φορές πόνος κατά την επαφή και την ούρηση (αίσθημα καύσου). Ο γυναικολόγος σας είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου και στη συνέχεια αντιβιόγραμμα, για να μπορέσει ο γυναικολόγος να δώσει την ακριβή αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μύκητες των ποδιών. Προσοχή στα πόδια συνιστούν αυτόν τον καιρό οι δερματολόγοι, καθώς η ζέστη και η έντονη εφίδρωση των ποδιών, αλλά και οι πρώτες εξορμήσεις σε θάλασσες και πισίνες συνθέτουν τον… «παράδεισο» των μυκητιάσεων. Στους περισσότερους ασθενείς, οι μύκητες εμφανίζονται με ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, απολέπιση και φυσαλίδες στα πέλματα και στα πλάγια, που συνοδεύονται από φαγούρα.
Από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος, η απαλλαγή από τους μύκητες δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα από τους μύκητες των νυχιών. Πρόκειται για μια «επίμονη» μόλυνση, για έναν βασικό λόγο: πολύ συχνά οι πάσχοντες, μόλις αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα, διακόπτουν τη θεραπεία ενώ πολλές από τις θεραπείες είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους και χρειάζονται καθημερινή εφαρμογή για αρκετές εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικές. Έτσι, λίγο μετά την εγκατάλειψη της θεραπείας, η μυκητίαση επανεμφανίζεται. Στην πλειοψηφία των «επανεμφανίσεων», αιτία δεν είναι η επαναμόλυνση, αλλά η υποτροπή, καθώς ο μύκητας δεν έχει εξοντωθεί.
Δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους: έλλειψη απαιτούμενου χρόνου ή παρουσία κακών/ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ψυχολογικά αίτια. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι όταν αλλάζουν περιβάλλον δεν μπορούν να λειτουργήσουν «φυσιολογικά» και χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, ώστε να βοηθήσουμε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, να προληφθεί η κλιμάκωση της έντασης του προβλήματος και να μην «χαλάσουν» οι πολύτιμες μέρες των διακοπών. Ενδείκνυται η χρήση άμεσα αποτελεσματικών υπακτικών όπως το Dulcolax. Ένα δισκίο ή υπόθετο το βράδυ πριν τον ύπνο, εξασφαλίζει δράση το επόμενο πρωί.
Διάρροια. Πολύ συχνά, η διάρροια, όπως και ο εμετός, είναι συμπτώματα κάποιας λοίμωξης του εντέρου (ιογενής ή μικροβιακή). Οι οξείες διάρροιες είναι πιο συνηθισμένες και οφείλονται σε ιώσεις και λοιμώξεις του γαστρεντερικού ή σε τροφικά αίτια (γαστρεντερίτιδες). H οξεία διάρροια, πέρα από τις συχνές κενώσεις, μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, πυρετό, εμετούς ή τάση για εμετό και εξάντληση.
Απόλυτη δίαιτα με λήψη μόνον υγρών ενδείκνυται για το πρώτο 24ωρο. Για μερικές ημέρες έπειτα καλό είναι να προτιµάτε τις στεγνές – στέρεες τροφές (ψωµί, ζυµαρικά, ρύζι, κοτόπουλο, κρέας, πατάτα βραστή) και να αποφεύγετε τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά για την ενυδάτωση του οργανισµού σας. Στα μικρά παιδιά, η διάρροια μπορεί να καταστεί επικίνδυνη γιατί, αν η απώλεια υγρών δεν ελεγχθεί έγκαιρα, είναι δυνατόν να προκαλέσει αφυδάτωση. Γι’ αυτό, σε μια διάρροια που διαρκεί πέραν των 48 ωρών, επιβάλλεται άμεση ενημέρωση του παιδιάτρου.
Επικίνδυνες…σαγιονάρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλαστικές τους σόλες παρέχουν ελάχιστη έως καθόλου στήριξη στο πόδι. Την ίδια στιγμή, η καμάρα που είναι κατάλληλα «σχεδιασμένη», ώστε να «κλειδώνει» και να απορροφά τους κραδασμούς κάθε φορά που το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος, με την υπερβολική χρήση σαγιονάρων ανοίγει, προκαλώντας προβλήματα όπως πόνος στη φτέρνα, στα δάχτυλα ή στο μπροστινό τμήμα του πέλματος. Επιπλέον, οι σαγιονάρες αναγκάζουν το πόδι να χρησιμοποιεί περισσότερο τους τένοντες του ποδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο τενοντίτιδας.
Τσιμπήματα. Η πιθανότητα να σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα αυξάνεται σημαντικά το καλοκαίρι, και ακόμη περισσότερο αν φοράτε άρωμα ή ρούχα με έντονα χρώματα, αν κουνάτε απότομα τα χέρια σας για να τις απομακρύνετε ή αν τρώτε στο δρόμο γλυκιές και αρκετά λιπαρές τροφές. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα έντομα δεν είναι επιθετικά και ότι τσιμπούν μόνο όταν αισθανθούν ότι απειλούνται, προκειμένου να αμυνθούν.
Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Αφαιρέστε το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα που έχετε «κάψει». Προσέξτε μόνο να μην το πιέσετε με το χέρι, γιατί έτσι το κεντρί θα μπει πιο μέσα, μεγαλώνοντας τον πόνο. Οι ειδικές αντιισταμινικές αλοιφές, έρχονται να ανακουφίσουν γρήγορα από τον κνησμό και τον ερεθισμό που προκαλούν αυτά τα τσιμπήματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τσιμπήματα αθώα. Αν το έντομο έχει καταφέρει τσίμπημα στο στόμα ή τον λαιμό, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή. Τα τσιμπήματα στις μεμβράνες του βλεννογόνου του στόματος μπορεί να προκαλέσουν αμέσως πολύ έντονο πρήξιμο, με κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών. Ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας υπάρχει επίσης αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα αλλεργίας, αλλά και όταν τα συμπτώματα δεν δείχνουν να υποχωρούν.
Χρόνια νοσήματα. Όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί ασθενείς ή λαμβάνοντες χρόνιες θεραπείες και νεφροπαθείς, είναι σημαντικό, πριν από τις διακοπές, να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τα προβλήματα που είναι πιθανό να ανακύψουν στις διακοπές και τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης στον ίδιο ή στους συνεργάτες του. Επίσης, ενημερωθείτε προτού ξεκινήσετε, για τις υγειονομικές υποδομές και τις γενικότερες συνθήκες του προορισμού των διακοπών σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τη θεραπεία σας.
Όλα όσα κρύβονται στο…. φαγητό
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και του φαγητού σε γραφικά ταβερνάκια, δίπλα στο κύμα. Επειδή όμως η άνοδος του υδραργύρου αυξάνει γεωμετρικά το ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων το καλοκαίρι είναι πολλαπλάσιος.
Οι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη των τροφών, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από τους χειριστές της τροφής, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας, με αποτέλεσμα την επιμόλυνση των τροφίμων. Το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο παρατηρείται, όπως δείχνουν οι ειδικές έρευνες, σε τρόφιμα που απαιτούν πολλούς χειρισμούς και σε φαγητά που μετά την παρασκευή τους διατηρούνται σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι επίσης οι τροφές που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες και τα πιάτα που η προετοιμασία τους απαιτεί πολύ χρόνο.
Εξίσου, αν όχι και περισσότερο σημαντική για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων στις διακοπές, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η ποιότητα του νερού που θα καταναλώσουμε στον τόπο του προορισμού. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για πόση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών και των λοιπών τροφίμων, ούτε καν για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Ένας χυμός ή ένα ποτό, μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και από ακατάλληλα παγάκια! Κίνδυνοι ελλοχεύουν ακόμη και από τα εμφιαλωμένα νερά, που δεν συντηρούνται σωστά.
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Δεδομένης της ζέστης και της εφίδρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτές τις ομάδες (διάρροια και εμετοί) μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Τέτοια περιστατικά απαιτούν παρακολούθηση γιατρού, και κάποιες φορές ακόμη και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Για να μην περάσετε λοιπόν την άδειά σας στην τουαλέτα, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, στο νοσοκομείο, αφήστε τη ρομαντική σας διάθεση στην παραλία, και μην την πάρετε μαζί σας στο ταβερνάκι. Κάτι γραφικό και όμορφο δεν συνεπάγεται απαραίτητα την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την ασφάλεια των προϊόντων που θα καταναλωθούν. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, ώστε να προστατευθείτε από τα μικρόβια που καραδοκούν.
Γι’ αυτό, όταν πηγαίνετε σε μία ταβέρνα, μη διστάσετε να πάτε μέχρι την κουζίνα, για να δείτε αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες. Κι αν βρείτε ένα καλό εστιατόριο στον τόπο των διακοπών σας, προτιμήστε το και τις επόμενες μέρες. Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για πειραματισμούς. Εξάλλου, με τη βοήθεια του διαδικτύου και της αναζήτησης πληροφοριών, μπορείτε να πάτε διακοπές με τις διευθύνσεις και τα ονόματα των καλών εστιατορίων ανά χείρας! Ενισχύετε έτσι αυτούς που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους Αποφύγετε τις σάλτσες και τα βαριά φαγητά, καθώς οι πρώτες συχνά «κουκουλώνουν» το μπαγιάτικο. Αποφύγετε επίσης τις «ακροβασίες» που συνεπάγονται οι εξωτικές και νέες γεύσεις. Προτιμήστε απλά, ελαφριά γεύματα και κλασικά πιάτα, που ξέρετε τη γεύση και την υφή τους και μπορείτε έτσι να αξιολογήσετε την ποιότητά τους. Για την καλύτερη προστασία των παιδιών, φάτε εσείς την πρώτη πιρουνιά από το φαγητό τους. Έχοντας περισσότερες γευστικές εμπειρίες από τα παιδιά, οι ενήλικες μπορούν να έχουν καλύτερη άποψη για την ποιότητα του προϊόντος.
lifepositive.gr
ξεπεράσουμε εύκολα! Η θάλασσα, ο ήλιος, το ξενύχτι, οι ουζοκατανύξεις και τα το φλερτ υπό το σεληνόφως, αποτελούν τις καλύτερες βοήθειες για την καλοκαιρινή μεγαθυμία.
Ωστόσο, μερικές μικρο-ατυχίες εξελίσσονται σε μεγαλύτερες ή μεγάλες. Αντί λοιπόν να θυμόμαστε το διαχρονικό «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», ας αφιερώσουμε 5-10 λεπτά για να διαβάσουμε τις γραμμές που ακολουθούν. Είναι βέβαιο ότι όλο και από κάποιον μπελά θα μας απαλλάξουν.
Ηλιακό έγκαυμα. Παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις από τους ειδικούς, οι Έλληνες εξακολουθούν να «ξεροψήνονται» κάτω από τον ήλιο ή να βγαίνουν στην παραλία χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Δεν χρειάζεται να ακούτε όλους αυτούς τους «τρομοκράτες» που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο ήλιος από κει ψηλά μας …πυροβολεί με καλάσνικοφ! Όχι, μη φοβάστε τον ήλιο αλλά προσπαθείστε να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα γιατί αυτά αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνα, μακροχρόνια, για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.
Το έγκαυμα εμφανίζεται 2- 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, με τη μορφή εκτεταμένης κοκκινίλας, που συνοδεύεται από έντονο αίσθημα καψίματος, κνησμό και την αίσθηση ότι η επιδερμίδα «τραβάει». Αν η έκθεση είναι υπερβολική θα εμφανιστούν φουσκάλες γεμάτες υγρό. Μην σπάτε τις φουσκάλες γιατί με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσετε την επούλωση του εγκαύματος και θα αυξήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Αν σπάσουν, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή.
Αδιαθεσία και πυρετός, ταχυκαρδία, ναυτία και υπόταση, μπορούν επίσης να συνοδέψουν μεγάλης έκτασης και βαρύτητας εγκαύματα. Μια κρέμα κορτιζόνης για 2-3 ημέρες θα βοηθήσει πολύ όπως επίσης και η λήψη ασπιρίνης τις πρώτες ημέρες.
Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός παρκαρισμένου στον ήλιο αυτοκινήτου μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, ακόμη κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Μην παραμένετε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο για πολλή ώρα. Πολύ περισσότερο, μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από τον καυτό ήλιο. Η θερμοκρασία του σώματος ενός μικρού παιδιού σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορεί να αυξηθεί πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα και να πάθει θερμοπληξία μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Τα παιδιά μέχρι 4 ετών, δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους το ίδιο αποτελεσματικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Μην ξεχνάτε επίσης τα κατοικίδια. Είναι βασανιστήριο να ζουν
Αφυδάτωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν αφυδατωθεί, παρά μόνο όταν η κατάστασή τους είναι πια σοβαρή. Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων του οργανισμού, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα και πονοκεφάλους. Στην αφυδάτωση βοηθάνε και οι πολλές …μπίρες, καθώς προκαλούν αυξημένη διούρηση. Νερό, λοιπόν, πολύ νερό!
Ουρολοίμωξη (κυστίτιδα). Οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες, η μολυσμένη άμμος, οι βρόμικες τουαλέτες, η αυξημένη εφίδρωση, η αφυδάτωση και η χαλάρωση των κανόνων υγιεινής – όσον αφορά στο σεξ -,δίνουν στα βακτήρια πρόσφορο έδαφος. Η ουρολοίμωξη «προτιμά» της γυναίκες και κάνει αισθητή την παρουσία της με τσούξιμο, δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία, στην οποία αποβάλλονται κάθε φορά λίγα ούρα. Σπανιότερα, τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό, γενική αδιαθεσία, ναυτία, πόνο στην κοιλιά κλπ. Στο 90% των περιπτώσεων υπεύθυνο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο ( Εscherichia coli ). Επικοινωνείστε με το γιατρό ώστε να σας συστήσει εμπειρικά ένα αντιβιοτικό. Το cranberry, σε κάψουλες, είναι ένα βότανο που βοηθάει στην πρόληψη της ουρολοίμωξης αν αυτή αποτελεί τακτικό καλοκαιρινό σας επισκέπτη. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας.
Κολπίτιδες. Το πιο συχνό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συνήθως υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πολλές φορές πόνος κατά την επαφή και την ούρηση (αίσθημα καύσου). Ο γυναικολόγος σας είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου και στη συνέχεια αντιβιόγραμμα, για να μπορέσει ο γυναικολόγος να δώσει την ακριβή αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μύκητες των ποδιών. Προσοχή στα πόδια συνιστούν αυτόν τον καιρό οι δερματολόγοι, καθώς η ζέστη και η έντονη εφίδρωση των ποδιών, αλλά και οι πρώτες εξορμήσεις σε θάλασσες και πισίνες συνθέτουν τον… «παράδεισο» των μυκητιάσεων. Στους περισσότερους ασθενείς, οι μύκητες εμφανίζονται με ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, απολέπιση και φυσαλίδες στα πέλματα και στα πλάγια, που συνοδεύονται από φαγούρα.
Από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος, η απαλλαγή από τους μύκητες δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα από τους μύκητες των νυχιών. Πρόκειται για μια «επίμονη» μόλυνση, για έναν βασικό λόγο: πολύ συχνά οι πάσχοντες, μόλις αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα, διακόπτουν τη θεραπεία ενώ πολλές από τις θεραπείες είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους και χρειάζονται καθημερινή εφαρμογή για αρκετές εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικές. Έτσι, λίγο μετά την εγκατάλειψη της θεραπείας, η μυκητίαση επανεμφανίζεται. Στην πλειοψηφία των «επανεμφανίσεων», αιτία δεν είναι η επαναμόλυνση, αλλά η υποτροπή, καθώς ο μύκητας δεν έχει εξοντωθεί.
Δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους: έλλειψη απαιτούμενου χρόνου ή παρουσία κακών/ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ψυχολογικά αίτια. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι όταν αλλάζουν περιβάλλον δεν μπορούν να λειτουργήσουν «φυσιολογικά» και χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, ώστε να βοηθήσουμε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, να προληφθεί η κλιμάκωση της έντασης του προβλήματος και να μην «χαλάσουν» οι πολύτιμες μέρες των διακοπών. Ενδείκνυται η χρήση άμεσα αποτελεσματικών υπακτικών όπως το Dulcolax. Ένα δισκίο ή υπόθετο το βράδυ πριν τον ύπνο, εξασφαλίζει δράση το επόμενο πρωί.
Διάρροια. Πολύ συχνά, η διάρροια, όπως και ο εμετός, είναι συμπτώματα κάποιας λοίμωξης του εντέρου (ιογενής ή μικροβιακή). Οι οξείες διάρροιες είναι πιο συνηθισμένες και οφείλονται σε ιώσεις και λοιμώξεις του γαστρεντερικού ή σε τροφικά αίτια (γαστρεντερίτιδες). H οξεία διάρροια, πέρα από τις συχνές κενώσεις, μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, πυρετό, εμετούς ή τάση για εμετό και εξάντληση.
Απόλυτη δίαιτα με λήψη μόνον υγρών ενδείκνυται για το πρώτο 24ωρο. Για μερικές ημέρες έπειτα καλό είναι να προτιµάτε τις στεγνές – στέρεες τροφές (ψωµί, ζυµαρικά, ρύζι, κοτόπουλο, κρέας, πατάτα βραστή) και να αποφεύγετε τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά για την ενυδάτωση του οργανισµού σας. Στα μικρά παιδιά, η διάρροια μπορεί να καταστεί επικίνδυνη γιατί, αν η απώλεια υγρών δεν ελεγχθεί έγκαιρα, είναι δυνατόν να προκαλέσει αφυδάτωση. Γι’ αυτό, σε μια διάρροια που διαρκεί πέραν των 48 ωρών, επιβάλλεται άμεση ενημέρωση του παιδιάτρου.
Επικίνδυνες…σαγιονάρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλαστικές τους σόλες παρέχουν ελάχιστη έως καθόλου στήριξη στο πόδι. Την ίδια στιγμή, η καμάρα που είναι κατάλληλα «σχεδιασμένη», ώστε να «κλειδώνει» και να απορροφά τους κραδασμούς κάθε φορά που το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος, με την υπερβολική χρήση σαγιονάρων ανοίγει, προκαλώντας προβλήματα όπως πόνος στη φτέρνα, στα δάχτυλα ή στο μπροστινό τμήμα του πέλματος. Επιπλέον, οι σαγιονάρες αναγκάζουν το πόδι να χρησιμοποιεί περισσότερο τους τένοντες του ποδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο τενοντίτιδας.
Τσιμπήματα. Η πιθανότητα να σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα αυξάνεται σημαντικά το καλοκαίρι, και ακόμη περισσότερο αν φοράτε άρωμα ή ρούχα με έντονα χρώματα, αν κουνάτε απότομα τα χέρια σας για να τις απομακρύνετε ή αν τρώτε στο δρόμο γλυκιές και αρκετά λιπαρές τροφές. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα έντομα δεν είναι επιθετικά και ότι τσιμπούν μόνο όταν αισθανθούν ότι απειλούνται, προκειμένου να αμυνθούν.
Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Αφαιρέστε το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα που έχετε «κάψει». Προσέξτε μόνο να μην το πιέσετε με το χέρι, γιατί έτσι το κεντρί θα μπει πιο μέσα, μεγαλώνοντας τον πόνο. Οι ειδικές αντιισταμινικές αλοιφές, έρχονται να ανακουφίσουν γρήγορα από τον κνησμό και τον ερεθισμό που προκαλούν αυτά τα τσιμπήματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τσιμπήματα αθώα. Αν το έντομο έχει καταφέρει τσίμπημα στο στόμα ή τον λαιμό, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή. Τα τσιμπήματα στις μεμβράνες του βλεννογόνου του στόματος μπορεί να προκαλέσουν αμέσως πολύ έντονο πρήξιμο, με κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών. Ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας υπάρχει επίσης αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα αλλεργίας, αλλά και όταν τα συμπτώματα δεν δείχνουν να υποχωρούν.
Χρόνια νοσήματα. Όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί ασθενείς ή λαμβάνοντες χρόνιες θεραπείες και νεφροπαθείς, είναι σημαντικό, πριν από τις διακοπές, να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τα προβλήματα που είναι πιθανό να ανακύψουν στις διακοπές και τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης στον ίδιο ή στους συνεργάτες του. Επίσης, ενημερωθείτε προτού ξεκινήσετε, για τις υγειονομικές υποδομές και τις γενικότερες συνθήκες του προορισμού των διακοπών σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τη θεραπεία σας.
Όλα όσα κρύβονται στο…. φαγητό
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και του φαγητού σε γραφικά ταβερνάκια, δίπλα στο κύμα. Επειδή όμως η άνοδος του υδραργύρου αυξάνει γεωμετρικά το ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων το καλοκαίρι είναι πολλαπλάσιος.
Οι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη των τροφών, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από τους χειριστές της τροφής, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας, με αποτέλεσμα την επιμόλυνση των τροφίμων. Το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο παρατηρείται, όπως δείχνουν οι ειδικές έρευνες, σε τρόφιμα που απαιτούν πολλούς χειρισμούς και σε φαγητά που μετά την παρασκευή τους διατηρούνται σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι επίσης οι τροφές που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες και τα πιάτα που η προετοιμασία τους απαιτεί πολύ χρόνο.
Εξίσου, αν όχι και περισσότερο σημαντική για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων στις διακοπές, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η ποιότητα του νερού που θα καταναλώσουμε στον τόπο του προορισμού. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για πόση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών και των λοιπών τροφίμων, ούτε καν για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Ένας χυμός ή ένα ποτό, μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και από ακατάλληλα παγάκια! Κίνδυνοι ελλοχεύουν ακόμη και από τα εμφιαλωμένα νερά, που δεν συντηρούνται σωστά.
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Δεδομένης της ζέστης και της εφίδρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτές τις ομάδες (διάρροια και εμετοί) μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Τέτοια περιστατικά απαιτούν παρακολούθηση γιατρού, και κάποιες φορές ακόμη και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Για να μην περάσετε λοιπόν την άδειά σας στην τουαλέτα, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, στο νοσοκομείο, αφήστε τη ρομαντική σας διάθεση στην παραλία, και μην την πάρετε μαζί σας στο ταβερνάκι. Κάτι γραφικό και όμορφο δεν συνεπάγεται απαραίτητα την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την ασφάλεια των προϊόντων που θα καταναλωθούν. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, ώστε να προστατευθείτε από τα μικρόβια που καραδοκούν.
Γι’ αυτό, όταν πηγαίνετε σε μία ταβέρνα, μη διστάσετε να πάτε μέχρι την κουζίνα, για να δείτε αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες. Κι αν βρείτε ένα καλό εστιατόριο στον τόπο των διακοπών σας, προτιμήστε το και τις επόμενες μέρες. Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για πειραματισμούς. Εξάλλου, με τη βοήθεια του διαδικτύου και της αναζήτησης πληροφοριών, μπορείτε να πάτε διακοπές με τις διευθύνσεις και τα ονόματα των καλών εστιατορίων ανά χείρας! Ενισχύετε έτσι αυτούς που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους Αποφύγετε τις σάλτσες και τα βαριά φαγητά, καθώς οι πρώτες συχνά «κουκουλώνουν» το μπαγιάτικο. Αποφύγετε επίσης τις «ακροβασίες» που συνεπάγονται οι εξωτικές και νέες γεύσεις. Προτιμήστε απλά, ελαφριά γεύματα και κλασικά πιάτα, που ξέρετε τη γεύση και την υφή τους και μπορείτε έτσι να αξιολογήσετε την ποιότητά τους. Για την καλύτερη προστασία των παιδιών, φάτε εσείς την πρώτη πιρουνιά από το φαγητό τους. Έχοντας περισσότερες γευστικές εμπειρίες από τα παιδιά, οι ενήλικες μπορούν να έχουν καλύτερη άποψη για την ποιότητα του προϊόντος.
lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στάση εργασίας στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης στις 30 Ιουλίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ