2015-07-26 14:22:10
Φωτογραφία για Η εγκατάλειψη ανάβει για μια ακόμη χρονιά τις φωτιές στα δάση
Καίγονται και φέτος τα δάση της χώρας και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν, και έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι χωματερές είναι διάσπαρτες  στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ που διασχίζουν τα δάση και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όμως, και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) προσπαθούν να μετατοπίσουν τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής) κατασκευάζοντας εμπρηστές
. Οσοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα ξυλοκάρβουνα για να ζεσταθούν το χειμώνα γνωρίζουν τη μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρουν να τ’ ανάψουν. Κι αυτοί που έχουν τζάκι «φτύνουν αίμα» μέχρι ν’ ανάψουν τα ξύλα, αν αυτά δεν είναι απαλλαγμένα από την υγρασία και αν δεν χρησιμοποιήσουν διάφορα υποβοηθητικά υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, λοιπόν, γίνει μια αναλυτική συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση, δύσκολα ο κόσμος θα χάψει το παραμύθι ότι οι φωτιές μπαίνουν από εμπρηστές.

Στις 10 Ιούνη, ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Τσιρώνης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία θα δοθούν 1.843.000 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών για να γίνουν διάφορες εργασίες στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, και 500.000 ευρώ σε 17 Διευθύνσεις Δασών για να γίνουν δασικές μελέτες. Κανονικά, οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνονται τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και όχι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η καθυστέρηση αυτή δεν παρατηρείται μόνο φέτος. Εχει γίνει καθεστώς και γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο οι φωτιές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές.

Ολα τα δάση στη χώρα μας είναι φορτωμένα από πλούσια εύφλεκτη ύλη. Αρκεί να κάνει κάποιος έναν περίπατο στην Πάρνηθα, που είναι πολύ σημαντικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής, και θα διαπιστώσει ότι το δάσος είναι γεμάτο με ξερούς κορμούς και κλαδιά και μάλιστα σε σημεία που είναι πολύ κοντά σε δασικούς δρόμους.

Στην απόφαση του Ιούνη, με την οποία θα δοθούν 1.843.000 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών, αναφέρονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μόνο που τα κονδύλια που εγκρίνονται για κάθε Διεύθυνση Δασών είναι ψίχουλα και μ’ αυτά ελάχιστα θα μπορούσαν να γίνουν, αν φυσικά προβλέπονταν και οι απαραίτητες προσλήψεις δασεργατών. Οταν αναφερόμαστε σε απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, εννοούμε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση και όχι προσλήψεις  για τρεις ή οχτώ μήνες.

Σταγόνα στον ωκεανό

Την περίοδο 2009-2015 προσλήφθηκαν μόνο οκταμηνίτες και τριμηνίτες δασεργάτες. Το 2009 προσλήφθηκαν 1.150, το 2010 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες), το 2011 και το 2012 κανένας! Το 2013, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος έκαναν δεκτή την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΑ) για την πρόσληψη 313 δασεργατών (201 οκταμηνιτών και 112 τριμηνιτών), αλλά η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 251 εργατών (198 οκταμηνιτών και 53 τριμηνιτών). Τελικά, όμως, οι 251 δασεργάτες προσλήφθηκαν το 2014!

Στην απόφασή τους οι τρεις υπουργοί ζητούσαν να προσληφθούν 112 τριμηνίτες, αριθμός πολύ μικρός για το ρόλο που τους ανέθεταν. Σύμφωνα με την απόφαση, οι 112 δασεργάτες «θα συγκροτήσουν συνεργεία, που θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με εργασίες για την αποτροπή της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα με την συγκρότηση των συνεργείων αυτών, θα γίνουν προληπτικοί καθαρισμοί στην παρεδάφια βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία για έναρξη δασικών πυρκαγιών, θα απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα, θάμνοι και φρύγανα, θα γίνουν κλαδεύσεις δένδρων και λοιποί σχετικοί δασοκομικοί χειρισμοί, με σκοπό την μείωση της πυκνότητας της καύσιμης δασικής ύλης και ως εκ τούτου την καλύτερη αντιπυρική προστασία των περιοχών με την μείωση του κινδύνου τυχόν έρπουσες πυρκαγιές να εξελιχθούν σε επικόρυφες».

Πρόκειται κυριολεκτικά για κοροϊδία. Για να γίνουν όλες αυτές οι πραγματικά απαραίτητες εργασίες στα δάση απαιτούνται χιλιάδες δασεργάτες (και όχι 112), που θα δουλέψουν όχι μόνο για τρεις μήνες αλλά για χρόνια, προκειμένου να φέρουν σε μια ισορροπία το ισοζύγιο στην προστασία και ανάπτυξη των δασών. Μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους έργο έγινε, όταν την περίοδο 2011-2014 προσλήφθηκαν μόνο 251 δασεργάτες.

Το 2015, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποφάσισε να μην προσλάβει κανένα δασεργάτη (δεν περίσσευαν λεφτά από την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ). Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαφημίζεται εδώ και χρόνια ως ούλτρα υπερασπιστής του δάσους!

Δεδομένου ότι το 2015 δε θα προσληφθούν δασεργάτες, ποιοι θα κάνουν τις εργασίες στα έργα δασοπροστασίας, για τα οποία ο Ι. Τσιρώνης ενέκρινε τη χορήγηση 1.843.000 ευρώ σε 53 Διευθύνσεις Δασών; Θα τις κάνουν μήπως οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις Δασών και στα Δασαρχεία, που υπολειτουργούν λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού και που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με υπερπροσπάθειες που αποβαίνουν και σε βάρος της υγείας τους;

Είναι προβληματικό να πούμε τι μέρος από το πενιχρό ποσό των 1.843.000 ευρώ θα μπορέσει να εκταμιευθεί μέσα στο 2015 και να γίνουν κάποιες εργασίες που θα βοηθούσαν σε μια περιορισμένη και μερική έστω προστασία του δάσους.  Ετσι, για μια χρονιά ακόμη τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αφήνονται ανυπεράσπιστα από τα καιρικά φαινόμενα. Αφήνονται στην τύχη τους και αυτό δε γίνεται τυχαία. Είναι μεθοδευμένο σχέδιο όλων των πολιτικών ηγεσιών που πέρασαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ/ΥΠΑΠΕΝ (όπως κατά περιόδους ονομάζεται το αρμόδιο υπουργείο), προκειμένου να αποχαρακτηριστούν πιο εύκολα δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Το ότι πρόκειται για σχέδιο πιστοποιείται, εκτός των άλλων, και από το πλούσιο αντιδασικό οπλοστάσιο που ενσωματώθηκε στη δασική νομοθεσία αυτά τα χρόνια.

Κορωνίδα σ’ αυτό το αντιδασικό νομικό οπλοστάσιο φιλοδοξεί να αποτελέσει το άρθρο 19 του νομοσχεδίου για τις «βοσκήσιμες γαίες» (το εισήγαγε ο Β. Αποστόλου και το αποδέχτηκε ο Ι. Τσιρώνης), σύμφωνα με το οποίο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που θα οριοθετηθούν ως βοσκότοποι, όταν καίγονται, δε θα κηρύσσονται αναδασωτέα!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ