2015-07-28 07:18:05
Φωτογραφία για Αποσπάσματα από συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» του ΣΚΑΪ
Απαντώντας ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προλάβει να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση, να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν και να πάει και σε εκλογές, επισήμανε:

«Τί πάει να πει ‘’προλαβαίνουμε’’, η ανάγκη φιλοτιμία γίνεται. Εμείς τί πάμε να κάνουμε: το πρώτο πράγμα είναι να κλειστεί η συμφωνία. Είναι σημαντικό να γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Να έχει λυθεί και το θέμα του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, άσχετα με τι άποψη έχει ο καθένας. Εγώ έχω την άποψη, ότι αυτό το ομόλογο Τρισέ, που το έχει αγοράσει με 40%-50%, από τη δευτερογενή αγορά, έπρεπε να έχουν γίνει άλλα πράγματα. Όμως, αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι. Αυτά, στο βαθμό που κλειστεί η συμφωνία, και νομίζω πως θα είμαστε έτοιμοι, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και όλη η διαπραγματευτική ομάδα έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά σ’ αυτή την κατεύθυνση, άρα από τη δική μας την πλευρά είμαστε έτοιμοι. Από κει και πέρα είναι θέμα διαπραγματεύσεων».


Στη συνέχεια ανέφερε: «Τη συμφωνία θα πρέπει να την τηρήσεις και συγχρόνως να πάρεις και αντίρροπα μέτρα, σε σχέση με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ώστε να ανακουφιστούν από το Δημοσιονομικό και να υπάρχουν και μέτρα προστασίας και αναδιανομής». Και πρόσθεσε: «Να βγάλουμε έξω τη λογική, ότι αν έχεις μια καινούργια συμφωνία, θα έχεις και άλλα προαπαιτούμενα. Δεν είναι φυσιολογικό αλλά είναι η συνήθης πρακτική των τελευταίων ετών. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να κάνεις μια συμφωνία, γρήγορη, επιμέρους, η οποία να εντάσσεται στη γενικότερη».

Επίσης τόνισε: «Αυτή η συμφωνία, μας δίνει μια χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, αν είναι δυνατόν, εμπροσθοβαρώς  για να δημιουργήσει τα μέτρα ανακούφισης, προστασίας και αναδιανομής. Δε φθάνει αυτό. Αυτή είναι η λογική και του παρελθόντος, ότι έχουμε μια χώρα, μια κοινωνία που πρέπει να ζει με δανεικά. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Άρα θέλουμε συγχρόνως κάτι που μπορούμε να κάνουμε τώρα, δηλαδή ανασυγκρότηση της δημόσιας ζωής, με χτύπημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής. Δισεκατομμύρια φεύγουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δε φθάνει κι αυτό. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό που έχουμε ονομάσει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πολύ-πολύ συγκεκριμένα. Αυτό πρέπει να το κάνουν τα παραγωγικά υπουργεία και συγχρόνως τα υπουργεία αναπαραγωγής και αναδιανομής».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει έχοντας  120 βουλευτές, είπε:

«Επειδή υπάρχει το ζήτημα του χρέους, για να διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση πρέπει να είναι μια ισχυρή κυβέρνηση. Από ‘κει και πέρα να είναι μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί να προχωράει. Θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Πρέπει να προχωρήσουμε με τα εξής βήματα: κλείσιμο της συμφωνίας, αμέσως μετά να πάμε σε μια διαδικασία εκλογική, δεν πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία αναδιάταξης από την υπάρχουσα Βουλή. Από ‘κει και πέρα μια νέα κυβέρνηση με βάση τη νέα λαϊκή εντολή. Αναφορικά με το τελευταίο εξάμηνο θα δεχόμουνα κάθε κριτική πάνω στο εξής ζήτημα, ότι ήμασταν πολύ στραμμένοι στη διαπραγμάτευση, ενώ το σωστό είναι η διαχείριση της καθημερινότητας να βοηθά τη διαπραγμάτευση».

Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Σήμερα θα γίνει Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ λέω ότι πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα αλλά από την άλλη μεριά, θα πρέπει και ο καθένας από μας, με καθαρό τρόπο, συντροφικό τρόπο, ενωτικό τρόπο, να δει τη διαφορετικότητα μέσα από την ενότητα. Η διαφορετικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει την ενότητα αλλά η ενότητα να διαμορφώνεται μέσα από μια σύνθεση, από ‘κει και πέρα ακούω διάφορα πράγματα περίεργα. Με συγχωρείτε, διαφωνώ, ξέρετε υπάρχουν και αριστερές ή δεξιές χρεοκοπίες. Καλύτερα να χρεοκοπήσει μια ρητορική λογική παρά να χρεοκοπήσει μια κοινωνία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Έχουμε την πολιτική αφήγηση της ΝΔ, που λέει ότι αυτό να το έκανε η κυβέρνηση στις 20 Φλεβάρη και να μην συνέχιζε τη διαπραγμάτευση, η οποία βέβαια μας έφθασε στο να υπάρχουν 82 δισ. μέσα σε μια τριετία. Αυτό δένει με μια άλλη πολιτική αφήγηση, η οποία έρχεται εξ αριστερών, που λέει ότι ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει αυτό το συμβιβασμό, το συγκεκριμένο χρονικό  διάστημα αλλά να παραιτηθεί και η Αριστερά να είναι παρένθεση. Κοιτάτε πως ‘’δένουν’’ όμορφα αυτά τα πράγματα. Και να ξαναεπιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε πριν 3-5 χρόνια».

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος να διαχειρίζεται μια χώρα και μια οικονομία που επί πολλές δεκαετίες για να ζήσει και να οικοδομήσει ένα πελατειακό - κομματικό κράτος, δανειζόταν».

Επίσης σημείωσε: «Τα αδιέξοδα στη δημοκρατία πρέπει να λύνονται από τον ίδιο το λαό». Και σε άλλη αναφορά του τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται η Αριστερά, είναι να έχει ενιαία δράση και να διαμορφώνει τους όρους πολιτικής ενότητας. Αυτό και όταν είσαι αντιπολίτευση αλλά, ιδιαίτερα, και όταν είσαι κυβέρνηση, σημαίνει εφαρμοσμένο πρόγραμμα. Δε σημαίνει γενικώς συζήτηση».  
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ