2015-08-02 16:41:09
Φωτογραφία για Άμεση κινητοποίηση και παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης»
Την άμεση τροπολογία των όρων της προκήρυξης για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», οι οποίοι στερούν από σχεδόν 50.000 παιδιά τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν απλήρωτοι επί μήνες.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον μεγάλο κίνδυνο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να τιναχθεί στον… αέρα, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία στο διάστημα που έπρεπε να ετοιμάσουν το νομοθετικό πλαίσιο μετάβασης στο νέο καθεστώς δεν έχουν πράξει το ελάχιστο. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας ή αμέλειας είναι οι δήμοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς να μην μπορούν το Σεπτέμβριο να υπογράψουν συμβάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος που εξυπηρετεί περισσότερους από 100.000 ανήμπορους, ηλικιωμένους, ανάπηρους και μοναχικούς συνανθρώπους μας.


Στις ομόφωνες αποφάσεις του το προεδρείο της ΚΕΔΕ προχώρησε κάνοντας αποδεκτές τις εισηγήσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και αντιπροέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Σίμου Δανιηλίδη για τα δύο κρίσιμα αυτά θέματα. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, το σύνολο των μελών του Δ.Σ. του κορυφαίου συλλογικού οργάνου των δήμων υιοθέτησε τις επισημάνσεις του Σ.Δανιηλίδη για τα τραγικά προβλήματα που θα δημιουργήσει στις τοπικές κοινωνίες η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης», όσο και τους κινδύνους που απειλεί το «Βοήθεια στο Σπίτι», υιοθετώντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε.

«Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο «αφού άκουσε εισήγηση από τον κ. Σίμο Δανιηλίδη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων για τη σχολική χρονιά 2015-2016, ύστερα από διαλογική συζήτηση», αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει «έστω και τώρα να επέλθει τροποποίηση» στα δύο καυτά σημεία-όρους. Συγκεκριμένα ζητά:

• Πρώτον, να αρθεί ο περιορισμός του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων, ο οποίος σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% της συνολικής δυναμικότητας της δομής, όπως προκύπτει από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Όπως τονίζεται στην απόφαση, «αυτός ο περιορισμός, οδήγησε πέρσι στην προσφορά από τις δομές μόνο 91.656 θέσεων έναντι 98.188 θέσεων που προσφέρθηκαν το 2013. Παράλληλα σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των αιτήσεων στις 120.000 από 111.279 πέρσι, θα δημιουργηθεί εκ νέου θέμα, τόσο στην αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχουν οι δομές μας να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και αξιοποίησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, ενώ χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός προγράμματος».

• Δεύτερον, αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής, να ισχύσει το προηγούμενο σύστημα χρηματοδότησης, κατά το οποίο, η καταβολή της πρώτης δόσης γινόταν με την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, γιατί στην περίπτωση πιστοποίησης του 30%, θα προκαλέσει προβλήματα χρηματοδότησης και κάλυψης λειτουργικών δαπανών.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο μέσα από τις περίπου 900 δομές σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί πάνω από 100.000 άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, απασχολώντας ταυτόχρονα περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους και ειδικούς επιστήμονες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ «αφού άκουσε εισήγηση από τον κ. Σ. Δανιηλίδη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ», αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει:

• Άμεση συνάντηση του Προεδρείου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την αρμόδια πολιτική ηγεσία,

• Την αποσαφήνιση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου και την άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών, με την έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α., όπως προβλέπει ο Ν. 4277/2014 άρθρο 64 παρ. 2, για την εκχώρηση της υλοποίησης του προγράμματος στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., από 1/1/2016 και μετά.

• Τη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε., στη διαμόρφωση της Κ.Υ.Α, για την εξειδίκευση των όρων, των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, λήγει στο τέλος του 2015, με τη νομοθετική πρόβλεψη για περαιτέρω συνέχισή του με διευρυμένη μορφή. Σύμφωνα με το νόμο 4277/2014, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 να μπορούν να προχωρήσουν οι συμβάσεις των φορέων που θα εμπλακούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο Σίμος Δανιηλίδης, «η προβλεπόμενη κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Εσωτερικών ουδέποτε εκδόθηκε, αν και παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου. Εξαιτίας, δε, της αναιτιολόγητης αυτής καθυστέρησης, οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, ή άλλα νομικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν από 1ης Σεπτεμβρίου 2015 να συνάπτουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών του προγράμματος ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ ως πάροχοι των ειδικότερων προγραμμάτων ‘‘Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων’’ για τους δικαιούχους συνταξιούχους και ‘‘Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα’’ για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ». Τις θέσεις αυτές, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανέπτυξε -μεταξύ άλλων- και στη νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ν.Βούτση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου και τον υφυπουργό για θέματα κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλο Χαϊκάλη, ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή τους για τη σωτηρία του προγράμματος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ