2015-08-02 19:23:08
Φωτογραφία για 6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας πιο κοινωνικό
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους -η κοινωνικότητα δεν είναι προσόν που διαθέτουν όλοι. Αν το δικό σας παιδάκι αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κοινωνικοποιηθεί και συνηθίζει να παίζει μόνο του, συνεσταλμένα στην άκρη της παιδικής χαράς, οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν πώς να το βοηθήσετε να κάνει παρέα με τα άλλα παιδιά.

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Αναρωτηθείτε πριν απ’ όλα: είστε οι ίδιοι όντα κοινωνικά και, αν ναι, έχει γίνει η κοινωνικότητά σας βίωμα στο παιδί; Δεν αρκεί να έχει γίνει το παιδί μάρτυρας κάποιων κοινωνικών σας στιγμών. Αυτό που δίνει πραγματικά ώθηση στο παιδί, είναι το να βλέπει τους γονείς του να επικοινωνούν υγιώς με άλλους ανθρώπους, φίλους ή αγνώστους τους. Δείξτε στο παιδί τη σημασία της φιλίας και της επικοινωνίας και τις κοινωνικές δεξιότητες της άνεσης, της ευγένειας και της ζεστασιάς.

Κανονίστε ραντεβού για παιχνίδι


Αν έχετε μικρό παιδί, μπορείτε να κανονίσετε με κάποια συμπαθητική μαμά απ’ τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο του, να έρθει με το παιδί της σπίτι σας ή να γνωρίσετε το παιδί σας με το συνομήλικο παιδάκι μιας φίλης, συγγενούς ή γνωστής σας. Αντίστοιχα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει ότι, σε περίπτωση που το επιθυμήσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει στο σπίτι τους φίλους του.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Η έλλειψη κοινωνικότητας του παιδιού μπορεί, μεταξύ άλλων, να οφείλεται και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει τα άλλα παιδιά φοβικά, τότε το ζητούμενο είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε κάθε τύπου επίτευγμα και δείξτε σεβασμό στον τρόπο που βιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με αγάπη, υπομονή και επιβράβευση μπορείτε να κάνετε το μικρό σας να νιώσει καλύτερα απέναντι στον εαυτό του.

Μήπως νιώθει απόρριψη;

Εξετάστε το ενδεχόμενο το παιδί σας να έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και απόρριψης. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι δημοφιλές στο σχολείο ή τον κύκλο δραστηριοτήτων του, ίσως νιώθει έντονα ότι το έχουν απορρίψει. Ανιχνεύστε με διακριτικές ερωτήσεις το πώς νιώθει και συζητήστε για τα προβλήματά του.

Αν ανακαλύψετε ότι το κοροϊδεύουν, εξηγήστε του ότι το ύψος/ το βάρος/ το σχήμα του προσώπου είναι μία πολύ μικρή πτυχή του εαυτού του και ότι έχει δεκάδες χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό και ελεύθερο.

Πάρτε μέρος ενεργά

Αν κανονίσετε να έρθει κάποιο παιδάκι στο σπίτι σας, θα βοηθούσε ίσως να μπείτε στη διαδικασία να εμπλακείτε στο παιχνίδι των παιδιών, στην περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη να σπάσει ο πάγος (ειδάλλως, αφήστε τα παιδιά να παίξουν όπως θέλουν!). Μπορείτε να προτείνετε ευγενικά ένα παιχνίδι ή να ξεκινήσετε να παίζετε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο και, όταν το κλίμα μεταξύ των παιδιών γίνει ζεστό και φιλικό, αποσυρθείτε διακριτικά.

Ομαδικές δραστηριότητες

Επίσης βοηθητικό θα ήταν το να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Προτείνετε με ενθουσιασμό να τον/την γράψετε σε ένα ομαδικό άθλημα, σε μια σχολή χορού, σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής ή σε ένα ωδείο. Στην περίπτωση που το παιδί νιώσει ανασφάλεια ή άγχος με το καινούριο περιβάλλον, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε στη διαδικασία να το πιέσετε. Θα πρέπει ίσως να κάνετε μικρότερα βήματα: μπορείτε να καλέσετε δύο, τρία παιδάκια στο σπίτι και όλοι μαζί να παίξετε κάποιο οργανωμένο από εσάς παιχνίδι (όπως κυνήγι θησαυρού ή παντομίμα).

Μην αγχώνεστε και μην... το αγχώνετε

Η ανησυχία μιας μαμάς που νιώθει ότι το παιδί της δεν κάνει την ανεμπόδιστη ζωή που εκείνη είχε ελπίσει είναι απόλυτα φυσιολογική. Κάθε δυσκολία στο δρόμο ενός παιδιού, είναι κόμπος στο λαιμό της μαμάς του. Ωστόσο, δεν βιώνουν όλα τα παιδιά την μοναχικότητα σαν αβάσταχτη μοναξιά -για κάποιους ανθρώπους η σιωπή και η συστολή είναι επιλογή, όχι ανάγκη (ίσως μεγαλώνετε έναν καλλιτέχνη).

Αν το παιδάκι σας έχει ανάγκη από ώθηση για να κοινωνικοποιηθεί, τότε δώστε του διακριτικά τη βοήθεια που χρειάζεται. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταδώσετε το άγχος σας στο παιδί, που ίσως βασανίζεται ήδη από τη δική του ανασφάλεια. Κάντε μαζί μικρά βήματα χωρίς στρες. Δείξτε αγάπη και υπομονή, δώστε το καλό παράδειγμα, οργανώστε μερικές επισκέψεις για παιχνίδι σε οικείο κλίμα και εμπιστευτείτε το παιδί σας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ