2012-05-07 10:46:33
Φωτογραφία για Επαναληπτικές εκλογές βλέπουν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ
Κάνουν λόγο για «ανατίναξη» των κομμάτων εξουσίας

Τη ρευστή πολιτική κατάσταση που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα εξετάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία στην πλειοψηφία τους «βλέπουν» επαναληπτικές εκλογές στο προσεχές διάστημα.

Στην κεντρική του σελίδα, το αμερικανικό δίκτυο CNN, τονίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κόμματα του κέντρου τα οποία «ανατινάχθηκαν», καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε τα μισά ποσοστά από τις εκλογές του 2009.

«H συγκυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία» είναι το σχόλιο του βρετανικού BBC, το οποίο εκφράζει το φόβο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας.

Για δονήσεις στην ευρωζώνη από τις ελληνικές εκλογές κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian, η οποία τονίζει ότι μέχρι τώρα η αντίδραση από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ήταν «σιωπηρή».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Wall Street Journal, η οποία αναφέρει πως το 60% των ψήφων πήγε σε μικρά κόμματα, δηλώνοντας την απέχθεια των ψηφοφόρων στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Παράλληλα, η οικονομική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων σημείων του Μνημονίου «σε πολύ αυστηρά όρια».

Με τις ελληνικές εκλογές ασχολείται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία εστιάζει στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και επισημαίνει πως η κρίση στη χώρα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική.

Oι Financial Times κάνουν λόγο για επαναληπτικές εκλογές εντός των επόμενων μηνών και αναφέρονται σε «κατάρρευση» των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Παρά το γεγονός ότι ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει παρέλθει, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει την απροθυμία των ψηφοφόρων να στηρίξουν τα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Χωρίς την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις γεγονός που αποτελεί μια εύφλεκτη ύλη σε ένα ήδη ασταθές πολιτικό σύστημα», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Για συναγερμό στην Ελλάδα» κάνει λόγο ο Economist, αναφέροντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα το ερώτημα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ωστόσο επισημαίνει πως η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αν συνδυαστεί με τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών τους επόμενους μήνες, που θα δίνουν μια πιο ξεκάθαρη κυβερνητική εντολή.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Corriere della Sera», Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον Φεράρι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «La Repubblica» Έτορε Λιβίνι.

«Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας «Il Sore 24 Ore», Ρομπέρτο Ναπολετάνο.

«Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν' αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην αναλυσή του.

iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ