2015-08-08 00:52:06
Φωτογραφία για Γιατί έχουμε πολλούς πνιγμούς κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα; - Οδηγίες από το Λιμενικό
H έλλειψη προσοχής, εκπαίδευσης και πρόληψης σχετικά με τους κανόνες της κολυμβητικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούνται στο νερό, αλλά και η μη γνώση κολύμβησης, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τους πνιγμούς στη χώρα μας, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη της λιμενικής αστυνομίας, με αφορμή τους θανάτους δύο μικρών παιδιών 8 και 10 ετών από πνιγμό, το τελευταίο 24ωρο.

Κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, αναφέρουν στελέχη του λιμενικού, ενώ επισημαίνουν ότι ο θάνατος ενός λουόμενου μέσα στο νερό μπορεί πολλές φορές να μη προέρχεται από την κατάποση νερού, αλλά από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας, το 2014, 339 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό ή παθολογικά αίτια, ενώ από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του Ιουλίου, είχαν χάσει τη ζωή τους 100 άτομα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες φέτος τον Ιούνιο με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες, απέτρεψαν πολύ κόσμο να μεταφερθεί στις παραλίες γι αυτό και ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό παρουσιάζει μία μικρή κάμψη σε σχέση με άλλες περιόδους, τονίζουν στελέχη του λιμενικού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τέλος Αυγούστου.


Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων, του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης σε παιδιά δημοτικών σχολείων, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών.

Στα παιδιά διανέμεται έντυπο πληροφοριακό υλικό, για τι θα πρέπει να προσέχουν όταν βρίσκονται στην παραλία και στη θάλασσα.

Το 2011, 2012 και 2013 ενημερώθηκαν 17.500 χιλιάδες μαθητές στον νομό Αττική. Το 2014, 3.900 στην Αττική και 11.500 παιδιά σε όλη την επικράτεια και το 2015, 1250 παιδιά στην Αττική και 16.500 σε όλη την επικράτεια.

Ο επόπτης λιμενικής αστυνομίας Παναγιώτης Παρασκευάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους κανόνες κολυμβητικής συμπεριφοράς και πρόληψης δηλώνει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει ποτέ χωρίς επίβλεψη να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στο νερό και δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι τα «μπρατσάκια» και οι φουσκωτές κουλούρες υποκαθιστούν την υποχρέωση ότι δεν βλέπω το παιδί.

Αναφέρει εξάλλου ότι όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι θαλάσσια ρεύματα η μεγάλα κύματα η κολύμβηση είναι επικίνδυνη ενώ όταν αισθανθούμε κούραση μέσα στο νερό δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε αλλά να παραμείνουμε για λίγη ώρα σε οριζόντια θέση στην επιφάνεια της θάλασσας.

Επίσης δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Τέλος αναφέρει ότι οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ