2015-08-08 15:39:09
Φωτογραφία για Η μειωμένη ζήτηση αχίλλειος πτέρνα για τον χρυσό
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών υποχώρησε η ζήτηση για χρυσό κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, σε μία περίοδο που οι αγοραστές του μετάλλου στην Κίνα υποχρεώνονται να διοχετεύσουν κεφάλαια στην προβληματική αγορά μετοχών της χώρας, επισημαίνει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της η GFMS.

Είναι ενδεικτικό ότι στη λιανική αγορά της Κίνας, η ζήτηση για χρυσό στο φετινό β’ τρίμηνο υποχώρησε κατά 25%, ενώ μειωμένη σε ποσοστό 23% εμφανίστηκε και η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της GFMS, η "βουτιά" των τιμών των κινεζικών μετοχών από τα μέσα Ιουνίου δεν ευνόησε το κίτρινο μέταλλο, που κάποιοι ανέμεναν ότι θα λειτουργούσε ως ελκυστικός προορισμός για όσους αναζητούσαν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Και αυτό, διότι πολλοί επενδυτές βρέθηκαν "εγκλωβισμένοι" λόγω της απότομης πτώσης των κινεζικών μετοχών, ενώ άλλοι έσπευσαν να τοποθετηθούν σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων, προκειμένου να αποφύγουν την ιλιγγιώδη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.


Με τους επενδυτές να ανησυχούν για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, και εν αναμονή της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, ο χρυσός παραμένει σε… δυσμένεια, έχοντας βρεθεί πρόσφατα κάτω και από το επίπεδο των 1.100 δολαρίων και σε νέα χαμηλά 5,5 ετών. Χωρίς ωστόσο να πυροδοτηθεί, εξ αυτής της πτώσης, κάποια ανάκαμψη της ζήτησης είτε στην Κίνα, είτε στην Ινδία (όπως π.χ. είχε παρατηρηθεί κατά την απότομη πτώση των τιμών του χρυσού στο β’ τρίμηνο του 2013).

"Ο χρυσός έχει χάσει την ελκυστικότητά του στην Κίνα τα τελευταία τρίμηνα" σχολίασε ο αναλυτής της GFMS, Andrew Leyland, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το μειωμένο επίπεδο της ζήτησης για χρυσό στη χώρα "ήταν περισσότερο μια αντίδραση στις αδύναμες αποδόσεις του, παρά η αιτία". Όπως εξηγεί ο ίδιος, "τόσο οι μετοχικές αγορές όσο και το αμερικανικό δολάριο ‘υπόσχονται’ υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τον χρυσό, και αυτό έχει απομακρύνει τους επενδυτές" από το μέταλλο.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, αναμένοντας πως τόσο το επίπεδο της ζήτησης για χρυσό όσο και οι τιμές του θα αρχίσουν να ανακάμπτουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. "Οι Κινέζοι αγοραστές τείνουν να συμμετέχουν στα ράλι, κι έτσι μόλις οι τιμές του χρυσού αποκτήσουν κάποιο ανοδικό momentum, οι αγορές από την Κίνα θα προσφέρουν στήριξη", εξηγεί.

Για το τρέχον τρίμηνο, οι αναλυτές της GFMS προβλέπουν μέση τιμή 1.135 δολαρίων για τον χρυσό, μειωμένη σε ποσοστό 4,8% σε σχέση με τη μέση τιμή των 1.192 δολαρίων που διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο. Και εν συνεχεία, για το δ’ τρίμηνο προβλέπουν ανάκαμψη στα επίπεδα των 1.175 δολαρίων η ουγκιά.

Η εξέλιξη της ζήτησης

Στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η παγκόσμια ζήτηση για μπάρες χρυσού και χρυσά νομίσματα υποχώρησε σε ποσοστό 12%, και βρίσκεται πλέον 63% κάτω από το πρόσφατο υψηλό που σημειώθηκε προ διετίας, ενώ στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας η ζήτηση υποχώρησε κατά 9%. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση για χρυσό σε φυσική μορφή διαμορφώθηκε σε 858 τόνους στο φετινό β’ τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες, παρέμειναν "καθαροί" αγοραστές χρυσού, παρά την κατακόρυφη πτώση των αγορών τους κατά 62% σε ετήσια βάση. Εξέλιξη που οδήγησε σε αύξηση του πλεονάσματος προσφοράς σε υψηλά πενταετίας, στα επίπεδα των 196 τόνων, με αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ