2015-08-09 11:09:08
Φωτογραφία για Τα φίδια της Κύπρου - Οι καλοκαιρινοί «επισκέπτες»
Το καλοκαίρι σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του. Ο Αύγουστος είναι σχεδόν στα μέσα του και οι πλείστοι παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια από την δουλειά. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα προτιμήσουν την δροσιά του βουνού αντί την αντίστοιχη της θάλασσας. Το καλοκαίρι όμως είναι και ο καιρός που τα φίδια ξυπνούν από την χειμερία τους νάρκη.

Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών, εκ των οποίων τα τρία έχουν δηλητήριο και μόνο ένα είναι επικίνδυνο στον άνθρωπο.

Macrovipera lebetina (Φίνα)

H γνωστή σε όλους μας φίνα η οποία είναι και το μόνο φίδι επικίνδυνο στον άνθρωπο. Η διατροφή της περιλαμβάνει πουλιά και τρωκτικά ενώ σε νεαρότερες ηλικίες τρέφεται με μικρές σαύρες. Μπορεί κανείς να την συναντήσει σε ξηρές ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το τριγωνικό σχήμα του κεφαλιού της. Το βάρος της φτάνει μέχρι και τα πέντε κιλά ενώ μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα σε μήκος. Αυτό που την κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη είναι το δάγκωμα της με το οποίο, λόγω των δοντιών της που παραμένουν στην σάρκα του θύματός της, μπορεί να καταφέρει πολλά διαδοχικά δαγκώματα εξαπολύοντας αρκετή ποσότητα δηλητηρίου.


Telescopus fallax (Ξυλόδροπης)

Ο ξυλόδροπης τρέφεται κυρίως με σαύρες και κυνηγά νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όπως επίσης και το βράδυ. Το δηλητήριο του είναι αβλαβές για τον άνθρωπο, όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό για την τροφή του, καθώς παραλύει και σκοτώνει τα θύματά του σε μόλις λίγα λεπτά. Ζει σε ξηρές, βραχώδεις περιοχές και περνά τη μέρα του σε σκιερά μέρη (δέντρα, χόρτα ή κάτω από βράχους). Μπορεί να φθάσει έως το ένα μέτρο σε μήκος.

Malpolon monspessulanus (Σαΐττα)

Το διαιτολόγιο της σαΐττας (όπως είναι γνωστή στην Κύπρο), περιλαμβάνει κυρίως σαύρες, μικρότερα φίδια και τρωκτικά. Σε νεαρότερες ηλικίες τρέφεται με έντομα. Το δηλητήριο της δεν είναι θανάσιμο για τον άνθρωπο. Είναι όμως πολύ δυσάρεστο καθώς προκαλεί πρήξιμο, στην περιοχή του δαγκώματος, και δυνατούς πονοκέφαλους. Το μήκος του φτάνει το ένα μέτρο στην ενηλικίωση.

Delichophis (Coluber) jugularis (Μαύρο φίδι - θερκό)

Το θερκό δεν έχει δηλητήριο και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Όταν απειλείται, όμως, σηκώνει το κεφάλι του συρίζοντας για να δαγκώσει.

Τρέφεται με τρωκτικά, μικρά ζώα όπως επίσης και με άλλα φίδια. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους γεωργούς καθώς «καθαρίζει» τα χωράφια τους από ανεπιθύμητα τρωκτικά και ερπετά. Θεωρείται το μακρύτερο φίδι της Ευρώπης καθώς το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα.

Heirophis (Coluber) cypriensis (Κυπριακό φίδι)

Το κυπριακό φίδι μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, με το θερκό. Έχει μήκος ένα μέτρο και 15 εκατοστά και τρέφεται κυρίως με έντομα, τρωκτικά, φίδια και βάτραχους. Μπορεί κανείς να το συναντήσει σε υγρές περιοχές πλησίον ποταμών, ρυακιών και φρακτών. Είναι καλός κολυμβητής και αρκετά ταχύ. Δεν έχει δηλητήριο και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς η ανθρώπινη παρουσία το τρομάζει και το τρέπει σε φυγή.

Typhlops vermicularis (Άνηλιος)

Ο άνηλιος ζει κυρίως μέσα στο έδαφος και κάτω από πέτρες. Η διατροφή του περιέχει αυγά μυρμηγκιών και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Μοιάζει με σκουλήκι και έχει μήκος 35 εκατοστών.

Coluber nummifer (Δρόπης)

Ο δρόπης δεν είναι δηλητηριώδης, όμως δαγκώνει δυνατά και γρήγορα όταν νιώσει πως απειλείται. Τρέφεται με σαύρες και μικρά θηλαστικά και μπορεί κανείς να το συναντήσει σε όλα τα υψόμετρα ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Ο δρόπης μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμιση μέτρο μήκος.

Νatrix natrix cypriaca (Κυπριακό νερόφιδο)

Είναι υδρόβιο φίδι και συναντάται σε ρυάκια και υδατοφράγματα. Το νερόφιδο τρέφεται με βάτραχους και με μικρά ψάρια. Κυρίως κυνηγάει μέσα στο νερό την λεία του. Σε αντίθεση με τα άλλα φίδια, δεν δαγκώνει και ούτε έχει δηλητήριο. Εκκρίνει δύσοσμο υγρό από τους αδένες του όταν νιώσει πως απειλείται. Το κυπριακό νερόφιδο κινδυνεύει με αφανισμό καθώς οι πληθυσμοί του μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ