Capital.gr
Στο αέρα βρίσκεται πλέον η παραμονή πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας κάτω από την "ομπρέλα” του ΕΟΠΥΥ μετά τα νέα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr φορείς αρχικά από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η σύναψη των νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό (οι ισχύουσες έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου) είναι τώρα μετέωρη, καθώς παρατείνεται για τρία ακόμη χρόνια, μέχρι και το 2018 δηλαδή, το μέτρο του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ (clawback), το οποίο επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και που κανονικά θα ίσχυε μέχρι και φέτος.
Όπως εξηγούν οι επιχειρήσεις της περίθαλψης, αυτό στην ουσία σημαίνει πως διατηρούνται για μια τριετία επιπλέον τα πλαφόν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και πως οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν... τη νύφη κάθε φορά που οι πραγματικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες.
Πολλοί πάροχοι, όπως εξηγούν, κρίνουν πλέον οικονομικά ασύμφορο να προχωρήσουν σε ανανέωση της σύμβασής τους με τον Οργανισμό, καθώς αφενός μειώνονται δραματικά οι προϋπολογισμοί της Υγείας, αφετέρου η αποπληρωμή των οφειλών εξακολουθεί να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό πως αν και βρισκόμαστε ήδη στα μισά του Αυγούστου, οι επιχειρήσεις της Υγείας, πλην των φαρμακοποιών, έχουν λάβει χρήματα μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ το συνολικό φετινό κονδύλι για τις ιδιωτικές κλινικές έχει μειωθεί στα 188 εκατ., από τα οποία τα 80 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν σε ΦΠΑ.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα διαγνωστικά κέντρα, για τα οποία οι μήνες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, αφού σύμφωνα με τους όρους του νέου μνημονίου, μέχρι τον Οκτώβριο θα επανεξεταστούν και θα περιοριστούν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως οι τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και για τις εξετάσεις που διενεργούν θα πέσουν κατακόρυφα.
Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να ζητήσουν ως αντιστάθμισμα να σταματούν να δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όταν εξαντλούνται τα διαθέσιμα κονδύλια του Οργανισμού ή εναλλακτικά να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί της Υγείας, κάτι όμως που προς το παρόν δείχνει αμφίβολο.
Μόνη ελπίδα για -έστω και μικρή- ανάκαμψη των οικονομικών του Οργανισμού αποτελεί η αύξηση των εισφορών υπέρ Υγείας από κύριες και επικουρικές συντάξεις (από 4% σε 6% για τις πρώτες και επιβολή 6% για τις δεύτερες) από τις οποίες αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 420 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, ενώ το 2016 τα επιπλέον έσοδα από τις εισφορές των συνταξιούχων θα ανέλθουν σε 854 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως με τη διατήρηση του καταστροφικού μέτρου του claw back σε ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και άλλες μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας για άλλα τρία χρόνια, μπαίνει ουσιαστικά "ταφόπλακα" σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας και μειώνονται οι θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερες.
medispin