2012-05-07 14:28:33
Φωτογραφία για Τήρηση του μνημονίου ζητούν Βρυξέλλες, Βερολίνο
Μηνύματα προς την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να τηρήσει τους όρους του μνημονίου και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων της στέλνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο την επομένη των εκλογών.

Την ίδια ώρα...ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιεί για τις καταστροφικές, όπως λέει, συνέπειες, που θα είχε μια πιθανή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει» στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης της χώρας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε.

Όπως σημείωσε, «η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».


Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος υπογράμμισε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου.

Έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας απηύθυνε εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Αυτό σημαίνει μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα.

«Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων μια και πλήττονται διπλά από δημοσιονομικές περικοπές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη δεν πρέπει τώρα «να ξεχαρβαλωθεί» αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, υποστήριξε πως στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό», και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σούλτς, η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε πως αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν επί αυτών των μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Καταλήγοντας, είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.

«Καταστροφική για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ »

Εν τω μεταξύ, καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και τους δανειστές της από μια πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ «βλέπει» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οικονομολόγοι της Citigroup προβλέπουν, την ίδια ώρα, μεγαλύτερες πιθανότητες αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, τοποθετούν πλέον στο 50-75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι 50% πριν από τις εκλογές.

Θεωρούν πάντως ότι η ολοκληρωτική διάλυση της ευρωζώνης είναι απίθανη. «Εξακολουθούμε να περιμένουμε ως αντίδραση στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πιο ευρεία μέτρα από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρώτο κόμμα οι ΛΟΠΟΙ ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρώτο κόμμα οι ΛΟΠΟΙ ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ